ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κούρδος Μπάρχαμ Σάλεχ εξελέγη νέος Πρόεδρος του Ιράκ

Ο Κούρδος Μπάρχαμ Σάλεχ εξελέγη νέος Πρόεδρος του Ιράκ

Ο βετεράνος Κούρδος πολιτικός Μπάρχαμ Σάλεχ εξελέγη νέος Πρόεδρος του Ιράκ από το κοινοβούλιο της χώρας, βάζοντας τέλος στο πολύμηνο αδιέξοδο.


"Σήμερα είναι μια αξιομνημόνευτη ημέρα για το Ιράκ. Η δημοκρατία νίκησε", είπε ο βουλευτής Ρεμπουάρ Τάχα, της Πατριωτικής `Ενωσης του Κουρδιστάν, του κόμματος που είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του Σάλεχ.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόταση, ο Μπάρχαμ Σάλεχ εξασφάλισε 219 ψήφους σε σύνολο 329. "Υπόσχομαι ότι θα διαφυλάξω την ενότητα και την ασφάλεια του Ιράκ" είπε ο ίδιος αμέσως μετά, κατά την ορκωμοσία του.

Κατά παράδοση, ο Πρόεδρος του Ιράκ προέρχεται από την κουρδική μειονότητα. Αν και το αξίωμα είναι συμβολικό, αφού ο Πρόεδρος δεν έχει ουσιαστικές πολιτικές αρμοδιότητες, η εκλογή νέου Προέδρου ήταν ένα βήμα κρίσιμης σημασίας για τον σχηματισμό νέας Κυβέρνησης στη χώρα.

Με βάση το σύνταγμα, ο Σάλεχ έχει στη διάθεσή του 15 ημέρες, προκειμένου να αναθέσει στον επικεφαλής της μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής ομάδας να σχηματίσει Κυβέρνηση. Ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός θα έχει κατόπιν διορία 30 ημερών για να παρουσιάσει το Υπουργικό Συμβούλιο και να ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου.

Μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν το 2003, η εξουσία έχει μοιραστεί μεταξύ των τριών μεγαλύτερων θρησκευτικών-εθνικών κοινοτήτων του Ιράκ: ο Πρωθυπουργός είναι σιίτης `Αραβας, ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου σουνίτης `Αραβας και ο Πρόεδρος της χώρας Κούρδος.

 

 

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά: Σκόπιμα παρέσυρε την άτυχη Ελένη ο οδηγός – Βιντεοσκόπησε ο ίδιος το όλο συμβάν

Τάφος – Οπλοστάσιο: Βρήκαν βόμβα έτοιμη για χρήση – Τους «χάλασαν» τα σχέδια οι Αρχές

Μονή Αββακούμ: Απαντά στον δικηγόρο του Μητροπολίτη Ταμασού ο Βαβούσκος - «Συνιστά ομολογία ότι δεν είχαν κάνει τίποτε»

Επίδομα τέκνου: Αυξημένο κατά 3,7% φέτος - Δείτε αναλυτικά πόσα και πότε θα τα λάβετε

Τιμές καυσίμων: Το «παράδοξο» με τα φθηνότερα πρατήρια - Στα ίδια επίπεδα βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης - Πίνακες

Χριστιάνα Αριστοτέλους: Το γλυκό στιγμιότυπο που πόσταρε από τη βάφτιση της κόρης της



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Έρχονται αρχηγοί κρατών για να στηρίξουν την πρωτοβουλία Αμάλθεια - Δεν υπάρχει ναυάγιο για το τερματικό»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Έρχονται αρχηγοί κρατών για να στηρίξουν την πρωτοβουλία Αμάλθεια - Δεν υπάρχει ναυάγιο για το τερματικό»

Αρχηγοί κρατών θα έρθουν στην Κύπρο για να στηρίξουν την πρωτοβουλία «Αμάλθεια» είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top