Ο Κούρδος Μπάρχαμ Σάλεχ εξελέγη νέος Πρόεδρος του Ιράκ

Ο Κούρδος Μπάρχαμ Σάλεχ εξελέγη νέος Πρόεδρος του Ιράκ

Ο βετεράνος Κούρδος πολιτικός Μπάρχαμ Σάλεχ εξελέγη νέος Πρόεδρος του Ιράκ από το κοινοβούλιο της χώρας, βάζοντας τέλος στο πολύμηνο αδιέξοδο.


"Σήμερα είναι μια αξιομνημόνευτη ημέρα για το Ιράκ. Η δημοκρατία νίκησε", είπε ο βουλευτής Ρεμπουάρ Τάχα, της Πατριωτικής `Ενωσης του Κουρδιστάν, του κόμματος που είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του Σάλεχ.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόταση, ο Μπάρχαμ Σάλεχ εξασφάλισε 219 ψήφους σε σύνολο 329. "Υπόσχομαι ότι θα διαφυλάξω την ενότητα και την ασφάλεια του Ιράκ" είπε ο ίδιος αμέσως μετά, κατά την ορκωμοσία του.

Κατά παράδοση, ο Πρόεδρος του Ιράκ προέρχεται από την κουρδική μειονότητα. Αν και το αξίωμα είναι συμβολικό, αφού ο Πρόεδρος δεν έχει ουσιαστικές πολιτικές αρμοδιότητες, η εκλογή νέου Προέδρου ήταν ένα βήμα κρίσιμης σημασίας για τον σχηματισμό νέας Κυβέρνησης στη χώρα.

Με βάση το σύνταγμα, ο Σάλεχ έχει στη διάθεσή του 15 ημέρες, προκειμένου να αναθέσει στον επικεφαλής της μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής ομάδας να σχηματίσει Κυβέρνηση. Ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός θα έχει κατόπιν διορία 30 ημερών για να παρουσιάσει το Υπουργικό Συμβούλιο και να ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου.

Μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν το 2003, η εξουσία έχει μοιραστεί μεταξύ των τριών μεγαλύτερων θρησκευτικών-εθνικών κοινοτήτων του Ιράκ: ο Πρωθυπουργός είναι σιίτης `Αραβας, ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου σουνίτης `Αραβας και ο Πρόεδρος της χώρας Κούρδος.

 

 

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

LIVE: Η Τεχεράνη χτύπησε κτίριο της Μοσάντ – «Ο Χαμενεΐ θα έχει τη μοίρα του Σαντάμ», λέει το Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη χτύπησε κτίριο της Μοσάντ – «Ο Χαμενεΐ θα έχει τη μοίρα του Σαντάμ», λέει το Ισραήλ

Εκρήξεις σημειώνονται στην Τεχεράνη τις πρωινές ώρες της Τρίτης μετά από εκατέρωθεν πλήγματα με το Ισραήλ το βράδυ της Δευτέρας. Σε κοινή δήλωση των G7 αναφέρεται ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και γίνεται λόγος για «ανάγκη αποκλιμάκωσης». Την ίδια στιγμή όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ΗΠΑ καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αναχώρησε εσπευσμένα από τον Καναδά που γινόταν η Σύνοδος των G7 για να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον εξαιτίας των «εξελίξεων στη Μέση Ανατολή», ενώ αυξάνονται οι φόβοι από τις δηλώσεις του για εκκένωση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει ζωντανά όλες τις εξελίξεις.  

BEST OF TOTHEMAONLINE