ΔΙΕΘΝΗ

Νέες ειρηνευτικές προσπάθειες από Βόρεια και Νότια Κορέα

Νέες ειρηνευτικές προσπάθειες από Βόρεια και Νότια Κορέα

Στη Βόρεια Κορέα βρίσκεται κυβερνητική αντιπροσωπεία της Νότιας Κορέας για τον εορτασμό της επετείου της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε 2007 και ενδεχομένως για περαιτέρω ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο υπουργός Ενοποίησης της Νότιας Κορέας Τσουν Χάε-Σουνγκ δήλωσε ότι η επίσκεψη είναι μια ευκαιρία να ενισχυθεί η συμφιλίωση, η συνεργασία και η ειρήνη μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Την ομάδα του Τσο υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ ο Ρι Σον Γκουόν, πρόεδρος του οργανισμού της Βόρειας Κορέας που διαχειρίζεται τις διακοινοτικές υποθέσεις, ο οποίος δήλωσε πως οι συμφωνίες που προέκυψαν από τη σειρά των διακρατικών Συνόδων Κορυφής - δύο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 και τριών το 2018 – έθεσαν τους στόχους για την επανένωση.

Εκτός από κυβερνητικούς αξιωματούχους, η νοτιοκορεατική αντιπροσωπεία περιλαμβάνει νομοθέτες, πολιτικούς καθώς και τον γιο του πρώην προέδρου της Νότιας Κορέας Ρο Μου-χιον ο οποίος συμμετείχε στη διάσκεψη κορυφής του 2007 με τον τότε αρχηγό της Βόρειας Κορέας Κιμ Τζόνγκ-ιλ,πατέρα του Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mάικ Πομπέο προετοιμάζεται να επισκεφθεί για τέταρτη φορά την Πιονγιάνγκ, την Κυριακή, με στόχο τη δημιουργία μιας δεύτερης Συνόδου Κορυφής μεταξύ του αμερικανού Προέδρου Ντόναντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ-ουν.

Ο Kιμ και ο Τραμπ συναντήθηκαν στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο, όπου έκαναν λόγο για μια Κορεατική Χερσόνησο χωρίς πυρηνικά, χωρίς όμως να προσδιορίσουν το πότε και το πώς θα συμβεί αυτό.

Οι θετικές όμως συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών στη συνέχεια διεκόπησαν, με την Πιονγιάνγκ να κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι έκανε μονομερείς ενέργειες και ότι είχε παράλογες απαιτήσεις για την αποπυρηνικοποίηση.

Αυτό οδήγησε τη Σεούλ να ασκεί πιέσεις για μια δεύτερη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ του Τραμπ και του Κιμ ώστε να διατηρηθεί ζωντανό το θετικό κλίμα για την πυρηνική διπλωματία.

ΠΗΓΗ: skai.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ο «χάρτης» της φτώχειας στην Κύπρο - Πόσα άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο

Παραλίες: Ξεκίνησε ο «πόλεμος» της πετσέτας - Χρεώνουν κρεβατάκια μέχρι και… 10 ευρώ λόγω νερού και αναψυκτικού

Ξενοδοχεία: 9 στις 10 διανυκτερεύσεις από ξένους τουρίστες – Αύξηση 21,4% σε σχέση με το 2023

Ανάλυση: Ο μετεκλογικός σεισμός που φέρει το όνομα Φειδίας - Ο στρουθοκαμηλισμός των κομμάτων



Σοβαρό το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων για την πυρκαγιά στον Φαρμακά - Χωρίς ενεργά μέτωπα

Σοβαρό το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων για την πυρκαγιά στον Φαρμακά - Χωρίς ενεργά μέτωπα

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση με την πυρκαγιά που άρχισε χθες (15/6) στον Φαρμακά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top