ΚΥΠΡΟΣ: Μπάζει η ασφάλεια στα δημόσια σχολεία – Τι συζητήθηκε στη Βουλή

ΚΥΠΡΟΣ: Μπάζει η ασφάλεια στα δημόσια σχολεία – Τι συζητήθηκε στη Βουλή

Μεγάλος αριθμός σχολείων δεν διαθέτουν πιστοποιητικά πυρασφάλειας, αλλά ούτε υπάρχουν και χώροι για να εισέλθουν τα πυροσβεστικά οχήματα, αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής.

Όπως μετέδωσε το ΡΙΚ, ο Ηλίας Μαρκάτζης, Διευθυντής Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, δήλωσε ότι αρμόδιες είναι οι σχολικές εφορίες και θα αποσταλεί άμεσα εγκύκλιος για να αρχίσει ο έλεγχος.

Φόβους προκαλούν στους γονείς και οι διαπιστώσεις ότι σχολεία δεν έχουν αντισεισμική κάλυψη. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κυριάκος Νικηφόρου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμβούν ακόμα και τραγωδίες, αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά τα σχολεία θα πέσουν πάνω στα παιδιά μας.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις χαιρέτισαν τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, για εγκατάσταση περιφράξεων, τοποθέτηση φρουρών και την θεσμοθέτηση ειδικών καρτών για τους γονείς και άλλους συνοδούς των παιδιών.

Ωστόσο οι Πρόεδροι της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους και της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου, ζήτησαν να εκδοθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας των κτιρίων, για την πυρασφάλεια και τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Ειδικά για τις τεχνικές σχολές, να υπάρξουν πιστοποιητικά καταλληλότητας και για τα βαριά μηχανήματα, τα οποία διαθέτουν.

Ο πρόεδρος της παιδοβουλής Παρασκευάς Χατζήκκος και ο παιδοβουλευτής Μιχάλης Τσαγγαρίδης, τόνισαν ότι απαιτείται ολοκληρωμένος σχεδιασμός για επίλυση όλων των προβλημάτων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης, διερωτήθηκε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια και την υγεία στα σχολεία.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Λάρνακας Γιώργος Γεωργίου, εξέφρασε δυσφορία για τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, τις οποίες χαρακτήρισε αποσπασματικές.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γεώργιος Προκοπίου, δήλωσε ότι πρέπει όλα τα σχολεία να αποκτήσουν όλα τα πιστοποιητικά για την ασφάλεια και την υγεία.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, τόνισε ότι πρέπει να παύσουν να θεωρούνται οι μαθητές ως επισκέπτες στα σχολεία, να αποκτήσουν το καθεστώς του εργαζόμενου, ούτως ώστε να αναβαθμιστούν οι κανόνες ασφάλειας και να υπάρχουν νομικές ευθύνες, για όσους είναι αρμόδιοι για την ασφάλεια και την υγεία.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη, αναφέρθηκε στην ακαταλληλότητα σχολείων, φέρνοντας το παράδειγμα του Β’ Δημοτικού Σχολείου Γερίου.

Για την αναβάθμιση της ασφάλειας των σχολείων, θα διατεθούν συνολικά 13 εκατομμύρια ευρώ. Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τέσσερις μήνες για να ολοκληρωθούν τα έργα περίφραξης των σχολείων, τα οποία θα είναι ομοιόμορφα. Θα είναι δύο μέτρα για τα σχολεία και τρία μέτρα για τα γήπεδα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

LIVE: Ιρανός στρατηγός - Θα εκτοξεύσουμε πυραύλους για να φύγουν οι Αμερικανοί από την Κύπρο - «Η αεράμυνα μας είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα» λέει ο Λετυμπιώτης

LIVE: Ιρανός στρατηγός - Θα εκτοξεύσουμε πυραύλους για να φύγουν οι Αμερικανοί από την Κύπρο - «Η αεράμυνα μας είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα» λέει ο Λετυμπιώτης

Εκτός ελέγχου οδηγείται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά τον θάνατο του Αλί Χαμενεΐ, γεγονός που πυροδοτεί ραγδαίες εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ. Σε αυτό το τεταμένο κλίμα, ο Ιρανός στρατηγός προχώρησε σε ευθείες απειλές, δηλώνοντας πως η Τεχεράνη είναι έτοιμη να εκτοξεύσει πυραύλους με στόχο να απομακρυνθούν οι Αμερικανοί από την Κύπρο, κλιμακώνοντας περαιτέρω τη ρητορική έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Την ίδια ώρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, διαβεβαίωσε πως «η αεράμυνά μας είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα», υπογραμμίζοντας ότι οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας. Δείτε όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στο ThemaOnline:

BEST OF TOTHEMAONLINE