Ψευδοδίλημμα χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης τα όσα λέγονται για το κατά πόσο η Κύπρος ανήκει στη Δύση ή στην Ανατολή, υποδεικνύοντας ότι η Κύπρος ανήκει ξεκάθαρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μιλώντας σε συζήτηση που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών με θέμα: «Quo Vadis Europa? Το μέλλον της Ευρώπης & ο ρόλος της ΕΕ στη Διεθνή Σκηνή», ο κ. Χριστουδουλίδης ανέφερε ότι το δίλημμα κατά πόσο η Κύπρος ανήκει στη Δύση ή στην Ανατολή απαντήθηκε ξεκάθαρα μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.
«Το μέλλον της Κύπρου είναι ξεκάθαρα μέσα από την ΕΕ», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης και πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί ότι η σημαντικότερη επιτυχία της από το 1960 ήταν η ένταξή της στην ΕΕ.
Είπε επίσης ότι κατά τα πρώτα χρόνια μετά την ένταξη στην ΕΕ υπήρχε πρόβλημα να γίνει αντιληπτός ο ρόλος της ΕΕ και η ΚΔ τοποθετείτο μόνο για θέματα που είχαν να κάνουν με την Τουρκία και το Κυπριακό. Αυτό, σημείωσε, άλλαξε μετά το 2012 και την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ οπότε και έγιναν αντιληπτές οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει η Κύπρος.
Πρόσθεσε ότι σήμερα δύο από τους τρεις πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως καθορίστηκαν από τον τέως ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη, έχουν σχέση με την ιδιότητα της ως μέλος της ΕΕ. Ο ένας, όπως είπε, είναι η ενίσχυση της σχέσης της Κύπρου με τα γειτονικά κράτη ώστε να είναι η χώρα ωφέλιμη και για την ΕΕ. Ο άλλος, πρόσθεσε, είναι να υπάρχει παρουσία όλων των Υπουργών στα συμβούλια για όλα τα θέματα και όχι μόνο για το Κυπριακό. Και όντως, όπως ανέφερε, η Κύπρος έχει σήμερα θέσεις για τα περισσότερα θέματα που αφορούν την ΕΕ όπως η τρομοκρατία, η μετανάστευση, η Συρία και το Ιράν. Ανέφερε ακόμα ότι γίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια από το ΥΠΕΞ, ώστε σε συντονισμό με τα υπόλοιπα Υπουργεία, η Κύπρος να έχει οριζόντιο συντονισμό και συμμετοχή στην ΕΕ.
Σημείωσε παράλληλα ότι το μέλλον της ΕΕ είναι άμεσα συνυφασμένο με την εξωτερική διάσταση της ΕΕ η οποία θα πρέπει να αναπτυχθεί αν θέλει η Ένωση να έχει φωνή.
Πρόσθεσε ότι έγιναν σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη ευρωπαϊκής γεωπολιτικής κουλτούρας στην ΕΕ, αλλά μπορούν να γίνουν περισσότερα.
Όπως είπε, «αν δεν προχωρήσουμε με το να προσδιορίσουμε το ευρωπαϊκό συμφέρον, η ΕΕ σε λίγα χρόνια θα καταλήξει να είναι μια οικονομική ένωση και θα χάσει την πολιτική της διάσταση».
Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει μια πρόκληση που αφορά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και διερωτήθηκε κατά πόσο η έξοδος της Βρετανίας να δημιουργήσει ένα προηγούμενο για άλλα κράτη-μέλη. Ανέφερε ωστόσο ότι αυτή η κρίση είναι και μια ευκαιρία για κράτη-μέλη που θέλουν να προχωρήσουν με ακόμα μεγαλύτερη ενοποίηση. Παράλληλα ανέφερε ότι η Κύπρος είχε κοινές απόψεις με τη Βρετανία σε μια σειρά από θέματα όπως τα φορολογικά και θα πρέπει τώρα να επιδιωχθούν άλλες συμμαχίες.
Όσον αφορά τη συζήτηση για Ευρώπη διαφορετικών ταχυτήτων, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι δεν αποκλείουν να προχωρήσουν περισσότερα κάποια κράτη-μέλη σε κάποιους τομείς, αρκεί να μην υπάρχουν αποκλεισμοί. Σημείωσε επίσης ότι η ΚΔ ενδιαφέρεται για περισσότερη Ευρώπη σε διάφορους τομείς.
Αναφορικά με τη συζήτηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ΕΕ για διεύρυνση της ειδικής πλειοψηφίας σε διάφορα θέματα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η ΚΔ είναι έτοιμη να συζητήσει κάτι τέτοιο εφόσον διασφαλίζεται το ευρωπαϊκό συμφέρον και όχι το εθνικό.
Αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, ο κ. Χριστουλίδης είπε ότι πρόκειται για δύσκολες σχέσεις, με προβλήματα και διαφωνίες, ωστόσο πρέπει να υπάρχει διάλογος για να επιλυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν. Παράλληλα ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει προσπάθεια συνεργασίας σε άλλα θέματα.
Καθοριστικός ο ρόλος της ΕΕ στις τελευταίες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε καθοριστικό το ρόλο και την παρουσία της ΕΕ στην τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία, όπου - όπως είπε - επιτεύχθηκαν σημαντικότατες συγκλήσεις.
Ανέφερε ότι η ΕΕ ήταν παρούσα και στις διαπραγματεύσεις στη Λευκωσία αλλά και στις διασκέψεις στη Γενεύη και στο Κραν Μοντανά. Οι παρεμβάσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, πρόσθεσε, ήταν καθοριστικές σε αρκετά θέματα που συζητούνταν.
Τόνισε παράλληλα ότι η ιδιότητα του κράτους-μέλους είναι η καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα για το σύνολο του κυπριακού λαού.
Στη δική του παρέμβαση ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος ήταν επίσης ομιλητής στην εκδήλωση, είπε ότι για το Κυπριακό «οι συνάδελφοι μας βαρέθηκαν». Πολλοί, πρόσθεσε, θέλουν να λυθεί το Κυπριακό και δεν τους ενδιαφέρει ποια λύση θα βρεθεί, για αυτό κι εμείς «πρέπει να μείνουμε στις αρχές και αξίες γιατί είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες». Δεν θα πρέπει να δεχόμαστε να μας αποστερούνται δικαιώματα που απολαμβάνουμε σήμερα, ανέφερε.
Σημαντική η ψήφος στις ευρωεκλογές
Ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο Ανδρέας Κεττής, ενημερώνοντας για τη θεσμική εκστρατεία του ΕΚ για τις ευρωεκλογές, ανέφερε ότι στόχος είναι ο καθένας να πείσει το περιβάλλον του να ψηφίσει στις επερχόμενες ευρωεκλογές, που είναι κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης.
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι ώστε να μην καταλήξει να είναι μια οικονομική Ένωση μόνο. Πρόσθεσε ότι η απόσταση που νιώθουν οι Ευρωπαίοι από την ΕΕ έχει να κάνει και με το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία τόσο στην Κύπρο, όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οποιαδήποτε επιτυχία την καρπώνεται η ίδια, ενώ οποιαδήποτε αποτυχία την φορτώνει στις Βρυξέλλες.
Εξέφρασε παράλληλα προβληματισμό για τη σύνθεση του ΕΚ μετά τις επερχόμενες ευρωεκλογές.
Από την πλευρά του ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι στο ερώτημα αν πρέπει να υπάρξει περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη, η απάντηση πρέπει να είναι «καλύτερη Ευρώπη».
«Πρέπει να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την ΕΕ όχι να την καταστρέψουμε», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι στις επερχόμενες ευρωεκλογές θα επιχειρηθεί μια προσπάθεια αποδόμησης καταστροφής αυτού του οικοδομήματος μέσα από το λαϊκισμό και τον ευρωσκεπτικισμό. Οι πολίτες, είπε, οφείλουν να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις στις εκλογές, στέλνοντας το μήνυμα ότι αυτό το οποίο κατακτήθηκε με πόνο πρέπει να διατηρηθεί και βελτιωθεί.
Είπε επίσης ότι το καλύτερο άλλοθι όλων των εθνικών κυβερνήσεων είναι πάντα η ΕΕ, ωστόσο ανέφερε υπάρχει και γραφειοκρατία που απομακρύνει την ΕΕ από τον πολίτη και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Ωστόσο σημείωσε ότι οι μόνοι οι οποίοι βοήθησαν την Κύπρο, έστω με επαχθείς όρους στην κρίση ήταν οι Ευρωπαίοι εταίροι της και κάλεσε τους πολίτες να σταθούν απέναντι στις ευθύνες τους.
Ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη για μια καλύτερη Ευρώπη με ενίσχυση του ρόλου του ΕΚ και του δημοκρατικού ελέγχου.
Ανέφερε ακόμα ότι η εθνική υπερηφάνεια δεν πρέπει να συγκρούεται με την υπερηφάνεια κάποιου ως Ευρωπαίου πολίτη. Αυτό που χρειάζεται, είπε, είναι μια καλύτερη Ευρώπη για να απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες αυτά που δικαιούνται.
Είπε επίσης ότι ανάμεσα στους Κύπριους Ευρωβουλευτές υπάρχει ένας καλός συντονισμός και καταφέρνουν να βρουν μια κοινή συνισταμένη.
Ανέφερε ακόμα ότι δεν παίζει κανένα ρόλο αν προέρχεται κανείς από μικρό κράτος στο ΕΚ, φτάνει να είναι σοβαρός και αξιόπιστος.
Σημείωσε ότι στην ΕΕ επικράτησε μια μονεταριστική αντίληψη αντί τα ισχυρά κράτη-μέλη να επικεντρωθούν στην κοινή εξωτερική πολιτική. Ακόμα και για την Τουρκία, ανέφερε, επεξεργάζονται σενάρια ειδικής σχέσης με την ΕΕ γιατί ξέρουν ότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνει μέλος της ΕΕ. Με αυτή τη σχέση, πρόσθεσε, η Τουρκία δεν θα έχει υποχρεώσεις για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ίδια στιγμή θα διασφαλίζονται τα εκατέρωθεν οικονομικά συμφέροντα.
Ο κ. Παπαδάκης είπε ότι κάθε κρίση στην ΕΕ πρέπει να είναι πρόκληση και μια ευκαιρία για να αποδείξει η ΕΕ στους πολίτες της ότι μπορεί να επιλύει προβλήματα, κάτι που ακόμα δεν έχει αποδείξει. Απέδειξε μέχρι στιγμής, είπε, ότι μόνο με παυσίπονα μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις