ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Υποεκπροσώπηση γυναικών στις τεχνολογίες πληροφοριών - Εισηγήσεις μέτρων

ΚΥΠΡΟΣ: Υποεκπροσώπηση γυναικών στις τεχνολογίες πληροφοριών - Εισηγήσεις μέτρων

Συνεχίζει η υποεκπροσώπηση γυναικών στις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών και ειδικοί εισηγούνται μέτρα.

Η υποεκπροσώπηση των γυναικών στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο εξακολουθεί να υφίσταται, παρά το ότι η μείωση και εξάλειψη του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων στο πεδίο αυτό θα δημιουργήσει σημαντικά οφέλη για τις ίδιες γυναίκες, σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, και κατ’ επέκταση για τις εθνικές οικονομίες, τονίστηκε σε σημερινή Ημερίδα του Γραφείου της Επιτρόπου Ισότητας των Φυλών και του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, με τίτλο «Οι Γυναίκες στην Ψηφιακή Εποχή: Η αξιοποίηση των ΤΠΕ στην οικονομική και κοινωνική τους ανάπτυξη».

Οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών, οι οποίες επηρεάζουν όλα τα στάδια της επαγγελματικής και κοινωνικής τους ανάπτυξης, επεσήμανε σε χαιρετισμό της η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Women in the Digital Age, που επικαλέστηκε η Υπουργός, το 2015 το 2,7% των Ευρωπαίων σπούδασαν σε πεδία σχετικά με τις τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών. Από αυτούς, οι άντρες ήταν τέσσερις φορές περισσότεροι από τις γυναίκες, ενώ στην Κύπρο, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία καταγράφονται τα καλύτερα αποτελέσματα στην ΕΕ, όπου στο συγκεκριμένο πεδίο οι άντρες είναι τρεις φορές περισσότεροι από τις γυναίκες.

Παράλληλα, μόνο 24 στις 1000 γυναίκες απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ΕΕ αποφοιτούν από τμήματα ΤΠΕ και από αυτές μόνο έξι ακολουθούν επαγγελματική σταδιοδρομία σε ψηφιακές θέσεις εργασίας.

Επιπρόσθετα, οι γυναίκες εργαζόμενες στον ψηφιακό τομέα τείνουν να εγκαταλείπουν την εργασία τους μεταξύ των ηλικιών 30 και 44 σε ποσοστό 8,7%, που είναι τετραπλάσιο από αυτό των αντρών, και επιφέρει ετήσια απώλεια στην παραγωγικότητα, που ανέρχεται σε €16,1 δισ.

Σε ό,τι αφορά τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, το 2015 ποσοστό 23,4% των επιχειρηματιών στον τομέα των ΤΠΕ στην Ευρώπη ήταν γυναίκες, περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από πέντε χρόνια νωρίτερα. Παρά το περιορισμένο ποσοστό των γυναικών στην επιχειρηματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι οι ψηφιακές νεοσύστατες επιχειρήσεις που έχουν δημιουργηθεί από γυναίκες, είναι πιο πιθανό να είναι επιτυχείς από τις αντίστοιχες των ανδρών και ότι οι επενδύσεις σε αυτές τις επιχειρήσεις είναι κατά 63% πιο επιτυχείς από τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά από άνδρες.

«Ως Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων θα ενισχύσουμε υφιστάμενες πρωτοβουλίες και δράσεις, αλλά και θα συμβάλουμε ενεργά στην εκπόνηση νέων δράσεων στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής της Κύπρου, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την υστέρηση των γυναικών στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών, οι βασικότερες αιτίες της οποίας σχετίζονται με τα στερεότυπα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με την ελλιπή εκπαίδευση στα θέματα STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) και με την μη ικανοποιητική εμπλοκή γυναικών στην καινοτομία και επιχειρηματικότητα», τόνισε η κα. Αναστασιάδου.

«Παρά το γεγονός ότι το διαδίκτυο, οι ψηφιακές υπηρεσίες και οι έξυπνες συσκευές έχουν κατακλύσει την καθημερινή μας ζωή και χρησιμοποιούνται ευρύτατα από άντρες και γυναίκες, η πρόοδος στον τομέα της επίτευξης πλήρους ισότητας φαίνεται να είναι αργή», επεσήμανε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου. Σύμφωνα με Στατιστικά Στοιχεία του Δείκτη Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων για το έτος 2017, που παρέθεσε η Επίτροπος, η Κύπρος καταλαμβάνει την 22η θέση στο σύνολο των 28 κρατών μελών της ΕΕ, με βαθμολογία 55,1 βαθμούς στα 100.

«Είναι γι’ αυτό που η ανάγκη αξιοποίησης του ψηφιακού μετασχηματισμού και των νέων τεχνολογιών προς όφελος των επαγγελματικών προοπτικών του γυναικείου πληθυσμού και της ενεργού δράσης του στην κοινωνική ζωή καθίσταται όσο ποτέ άλλοτε επιτακτική και πρέπει να αντιμετωπιστεί με τρόπο συντεταγμένο και ρεαλιστικό», υπέδειξε η κα. Αντωνίου. Ο στόχος της προσπάθειας θα πρέπει να είναι, είπε, να μειωθεί το έμφυλο ψηφιακό χάσμα, να ευνοηθεί η γυναικεία απασχόληση και επιχειρηματικότητα και να αρθούν οι ανισότητες στην αγορά εργασίας.

Η Επίτροπος ανέφερε ότι ήδη στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, 2018-2021, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης, έχει περιληφθεί ως ένας από τους βασικούς του πυλώνες η «Εκπαίδευση και Κατάρτιση των Γυναικών στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνίας».

Η Συντονίστρια της Επιτροπής ΜΜΕ και Κοινωνικής Δικτύωσης του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, Ρούλα Μαυρονικόλα, τόνισε ότι η τρομερή εξέλιξη των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και γενικά η ταχύτατη είσοδος στη ζωή μας της ψηφιακής τεχνολογίας θα μπορούσαν να συμβάλουν και να αποτελέσουν τη βάση και το επίκεντρο προώθησης της ισότητας των φύλων.

Η κα. Μαυρονικόλα είπε πως δεν θα πρέπει να αγνοείται και να παραβλέπεται ο τρόπος με τον οποίο προβάλλονται από τα ΜΜΕ ο ρόλος της γυναίκας και οι σχέσεις των φύλων στην κοινωνία, ο οποίος, παρά τις όποιες βελτιώσεις, εξακολουθεί να παραμένει προσβλητικός και υποτιμητικός για τις γυναίκες της Κύπρου, σύμφωνα με την πρώην βουλευτή. Οι προκλήσεις, είπε, για την Επιτροπή ΜΜΕ και Κοινωνικής Δικτύωσης, που επανασυστάθηκε πρόσφατα, είναι πολλές.

Η βιώσιμη ανάπτυξη, η πράσινη οικονομία και η 4η βιομηχανική επανάσταση θα μπορούσαν είναι προνομιακό επίπεδο στο οποίο οι γυναίκες μπορούν να πρωταγωνιστήσουν, υπογράμμισε η Ζέφη Δημαδάμα, Διδάσκουσα στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, τονίζοντας την ανάγκη για συντονισμένα μέτρα και δράσεις που θα ανοίξουν νέους δρόμους για τις γυναίκες, ανατρέποντας την υποεκπροσώπησή τους στον τομέα των ΤΠΕ.

«Εως το 2020, 500.000 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στον τομέα της τεχνολογίας. Δυστυχώς, οι Ευρωπαίες ενδέχεται να μην μπορέσουν να αξιοποιήσουν αυτές τις ευκαιρίες. Η παρουσία περισσότερων γυναικών σε θέσεις εργασίας στον ψηφιακό τομέα θα μπορούσε να δημιουργήσει ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ ύψους €16 δισ. ευρώ» είπε κα. Δημαδάμα.

Ανάμεσα σε άλλα μέτρα που πρότεινε να ληφθούν, είναι ο εντοπισμός των κενών γνώσεων και δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας και να ενθαρρυνθούν οι γυναίκες να βελτιώσουν τα προσόντα τους (πχ μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα), καθώς και η ενημέρωση των γυναικών για τη σημασία της πιστοποίησης των ψηφιακών γνώσεων και δεξιοτήτων στην ανεύρεση εργασίας.

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη για στροφή των γυναικών επιχειρηματιών σε πεδία της οικονομίας με καλές πρακτικές, πχ στις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, που συνδυάζουν τέχνες, επιχειρηματικότητα και τεχνολογία, καθώς και για δημιουργία προγραμμάτων δια βίου μάθησης για γυναίκες επιχειρηματίες, σε νέες τεχνολογίες και στην ψηφιακή τεχνολογία.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νεκρός άνδρας στη Λεμεσό: Αρνείται ότι σκότωσε τον σύζυγο της η 62χρονη - Η μαρτυρία που την «καίει»

• Φόνο εκ προ μελέτης διερευνούν οι Αρχές για την υπόθεση του 62χρονου που βρέθηκε μαχαιρωμένος στη Λεμεσό - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του

• Πολιτικός Αναλυτής στο «Τ»: Οι διεθνείς προκλήσεις που αναμένεται να επηρεάσουν τις εξελίξεις το 2025

• Ρεβεγιόν στα κέντρα αναψυχής: Κρατήσεις αλλά και… ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής - Το ωράριο και οι τιμές

• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου

• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»



Εντοπίστηκε νεκρός άνδρας σε οικοδομή στην Κισσόνεργα - Τον βρήκε πολίτης

Εντοπίστηκε νεκρός άνδρας σε οικοδομή στην Κισσόνεργα - Τον βρήκε πολίτης

Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στην περιοχή της Κισσόνεργας, το πρωί του Σαββάτου 28 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top