ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας: «Ιστορική η σημερινή ημέρα για την εξωτερική μας πολιτική» - Αναφορές σε Κυπριακό

Τσίπρας: «Ιστορική η σημερινή ημέρα για την εξωτερική μας πολιτική» - Αναφορές σε Κυπριακό

Με το Κυπριακό να βρίσκεται στο επίκεντρο των τοποθετήσεων του Αλέξη Τσίπρα και το Νίκου Κοτζιά, ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στην πολιτική του Νίκου Κοτζιά στο Κυπριακό ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε: «Φτάσαμε πολύ κοντά σε δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Ο κ. Κοτζιάς κατάφερε να άρει από πάνω μας της τη ρετσινιά της μη λύσης του Κυπριακού. Δίκαιη και βιώσιμη λύση σημαίνει πρώτα απ` όλα κατάργηση των εγγυήσεων, των παρεμβατικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών και βεβαίως αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το Κυπριακό είναι πρώτα και κύρια ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής ξένων στρατευμάτων».

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της παρουσία τους στο υπουργείο η Ελλάδα κατάφερε να κάνει δημοκρατική εξωτερική πολιτική, με νηφαλιότητα και σοβαρότητα, συγκροτώντας συμμαχίες ενώ υπογράμμισε ότι πέτυχε να αλλάξει την ατζέντα στο Κυπριακό και να θέσει το πρόβλημα στην πραγματική του βάση, αυτή την εισβολή και κατοχής και της ανάγκης για κατάργηση των συνθηκών ασφάλειας και εγγυήσεων και απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε: «Μπορέσαμε και κάναμε ένα βήμα στο Μακεδονικό. Ζούμε την ίδια παραδοξολογία: Να έχω παραιτηθεί και να είμαι ευτυχής έχουμε κάνει ένα βήμα ελπίδας για τη Συμφωνία των Πρεσπών». Ευχαρίστησε, παράλληλα, τον Ζόραν Ζάεφ και τον Νίκολα Ντιμιτρόφ για τη συμβολή τους στη Συμφωνία.

«Φεύγεις σε μια ημέρα χαράς για την εξωτερική μας πολιτική», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Νίκο Κοτζιά, «μια ημέρα χαράς», όπως είπε, «διότι όχι μόνο ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση μιας ιστορικής συμφωνίας με τους γείτονες μας (σ.σ.της πΓΔΜ) που ανοίγει μια προοπτική ευημερίας και ειρήνευσης στην περιοχή μας αλλά και γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό χωρίς περικοπές στις συντάξεις, μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας, πράγμα το οποίο ανοίγει τον δρόμο για πιο αισιόδοξες μέρες για τον ελληνικό λαό».

Σημείωσε, επίσης, ότι η σημερινή μέρα είναι ιστορική και συμβολική για την εξωτερική πολιτική μετά την ψήφιση από το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ της πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Επανέλαβε πως ποτέ μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν κατάφερε να λύσει το Σκοπιανό και πρόσθεσε πως η εθνική γραμμή που χαράχθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι σήμερα γίνεται πράξη. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ακόμα πως το κύρος της χώρας έχει αναβαθμιστεί και αποτελεί κυρίαρχη δύναμη στη περιοχή της μεσογείου και της Βαλκανικής.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση για τις διαρροές των απόρρητων κονδυλιών του υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να πλήξει το κύρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Τσίπρας και Κοτζιάς σημείωσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αλλάξει το πλαίσιο για τα συγκεκριμένα κονδύλια, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα θεσμικό πλαίσιο διαφάνειας και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να τον επισκεφθεί για να τον ενημερώσει για το που συγκεκριμένα έχουν ξοδευτεί αυτά τα λεφτά.

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Δικαιολογείται ο τερματισμός της επιδότησης σε ηλεκτρισμό και του μηδενικού ΦΠΑ σε προϊόντα; - «Δίκοπο μαχαίρι»

• Μονή Αββακούμ: Ενώπιον Κακουργιοδικείου οι δύο εν αργία Αρχιμανδρίτες - Απαντούν στις κατηγορίες

• Απάντηση Μητσοτάκη στον Ερντογάν: «Δεν μπορεί να υπάρξει λύση δύο κρατών» - Ομιλία στη Γενική Συνέλευση ΟΗΕ

• Μέχρι πού θα φτάσει σήμερα η θερμοκρασία – Όσα μας επιφυλάσσει ο καιρός - Δείτε αναλυτικά το «μενού»



Διαφωνίες για την αντικατάσταση Προέδρου της Βουλής - Ποιοι συμφωνούν και ποιος ο «αχθοφόρος»

Διαφωνίες για την αντικατάσταση Προέδρου της Βουλής - Ποιοι συμφωνούν και ποιος ο «αχθοφόρος»

Τα όσα διαδραματίστηκαν το τελευταίο διάστημα μετά την απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου να παύσει τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και το τι ακολούθησε με την προειδοποίηση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία ότι θα προχωρούσε σε διορισμό Γενικού Ελεγκτή, ως προεδρεύων της Δημοκρατίας, ανάγκασαν την Πρόεδρο της βουλής Αννίτα Δημητρίου σε νέα πρωτοβουλία. Να καταθέσει εισήγηση ενώπιον των Αρχηγών των κομμάτων σε σύσκεψη αρχηγών η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, η οποία προβλέπει ότι η επιτροπή επιλογής του Σώματος, θα καθορίσει δύο βουλευτές ως αναπληρωτές του εκάστοτε Προέδρου της Βουλής.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top