Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Συνάντησης Ειρήνης και Επανένωσης που διοργάνωσαν η ΠΕΟ και τ/κ συντεχνίες, στο Chateau Status στη νεκρή ζώνη, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα οι δύο ηγέτες να προσέλθουν στη συνάντηση της 26 Οκτωβρίου με πολιτική βούληση ώστε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
«Ευχόμαστε οι δυο ηγέτες να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους έναντι του τόπου και του λαού μας, να προσέλθουν σε αυτή τη συνάντηση με πολιτική βούληση να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα τα οποία υπάρχουν και να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στη βάση αυτών που περιγράφει ο ΓΓ του ΟΗΕ, με στόχο να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό σε μια συμφωνία» είπε.
Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και η έναρξη ουσιαστικού διαλόγου «θα απομακρύνει όλους τους κινδύνους οι οποίοι υπάρχουν αυτή τη στιγμή, είτε για να συζητηθούν εναλλακτικές επιλογές, όπως είναι δύο κράτη ή συνομοσπονδία, είτε κίνδυνοι οι οποίοι θα προκύψουν ενδεχομένως στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη, είτε το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από την Κύπρο».
«Ένας τρόπος υπάρχει για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά. Επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με πολιτική βούληση να καταλήξουμε σε συμφωνία» σημείωσε.
Ερωτηθείς για τη στάση του ΑΚΕΛ έναντι της χαλαρής ή αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της ομοσπονδίας. «Ο κ. Αναστασιάδης δεν μας έχει περιγράψει τίποτε απολύτως. Δεν μας έχει πει ποιες εξουσίες και αρμοδιότητες της κεντρικής Κυβέρνησης θεωρεί ότι πρέπει να μεταφερθούν στις συνιστώσες πολιτείες» είπε.
Συνέχισε, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «έχει προβεί σε μια γενική και αόριστη τοποθέτηση και λέει ‘να φωνάξουμε ειδικούς, να κάνουμε ένα σεμινάριο, να μας πουν ποιες εξουσίες και αρμοδιότητες θα μπορούσαν να μεταφερθούν στα συνιστώντα κρατίδια’. Αυτά τα πράγματα είναι ανευθυνότητα και προχειρότητα του χειρίστου είδους».
Ως προς τη συνέχιση της συζήτησης στην επικείμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, την ερχόμενη Τρίτη, 23 Οκτωβρίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αν ο Πρόεδρος έχει κατά νου συγκεκριμένες εξουσίες και αρμοδιότητες, οι οποίες θεωρεί ότι θα πρέπει να μεταφερθούν στις συνιστώσες οντότητες, θα πρέπει να τις θέσει κάτω, ώστε «να δούμε ποιες είναι αυτές» και «πως επηρεάζουν πραγματικά την ενότητα του κράτους».
Για εμάς, συνέχισε, η λύση πρέπει να οδηγεί σε ένα ενωμένο κράτος που θα είναι συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Το να μας λέει γενικά και αόριστα ότι θα πάμε σε αποκεντρωμένη ομοσπονδία δεν λέει τίποτα. Είναι ένα σύνθημα κενό περιεχομένου» είπε.
«Ακούω να συζητιέται παραδείγματος χάρη ότι θα μεταφερθεί το θέμα των θαλασσίων ζωνών στις συνιστώσες οντότητες. Μιλάμε για δύο κράτη, δεν μιλάμε για χαλαρή ομοσπονδία σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο» είπε ο κ. Κυπριανού. Ανέφερε επίσης ότι ακούει να γίνονται σκέψεις για ξεχωριστό τραπεζικό σύστημα. «Πάλι μιλάμε για δύο κράτη, δεν μιλάμε για μια ομοσπονδία αποκεντρωμένη» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ «είναι πολύ πρόχειρο και ανεύθυνο το να πετάς ένα σύνθημα και να μην ξέρεις ούτε εσύ ο ίδιος τί ακριβώς εννοείς». Είπε ότι το ΑΚΕΛ έχει «έντονες διαφωνίες με αυτά τα οποία κάνει ο κ. Αναστασιάδης», ενώ κατέληξε, λέγοντας ότι το κόμμα τοποθετείται πάντοτε ολοκληρωμένα στο Εθνικό Συμβούλιο.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις