ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΩΝ: Έλαβαν εγκαίρως μέτρα για διάσωση του ενδημικού είδους- Οι μεγαλύτερες απειλές- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΩΝ: Έλαβαν εγκαίρως μέτρα για διάσωση του ενδημικού είδους- Οι μεγαλύτερες απειλές- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Με στόχο την ενίσχυση υφιστάμενων πληθυσμών Ποταμοχελώνας ή και την δημιουργία νέων πληθυσμών, το Τμήμα Δασών ενεργώντας προληπτικά, ξεκίνησε προσπάθεια αναπαραγωγής της χελώνας σε τεχνητή λιμνούλα.

Του Χρίστου Ζήνωνος

Μιλώντας στο ThemaOnline την Δευτέρα (22/10), αρμόδιος λειτουργός του Τμήματος Δασών, ανέφερε ότι για πρώτη φορά γίνεται προσπάθεια αναπαραγωγής της σπάνιας Ποταμοχελώνας, γνωστή και ως χελώνα του γλυκού νερού.


“Δεν απειλείται με εξαφάνιση” καθησύχασε ο λειτουργός του Τμήματος που συμπλήρωσε εξηγώντας “σημειώνεται σοβαρή μείωση του πληθυσμού και γι’ αυτό ξεκίνησε η προσπάθεια αναπαραγωγής με σκοπό τον εμπλουτισμό του πληθυσμού της χελώνας”.

Όπως μας λέχθηκε, στόχος είναι να αφεθούν στην φύση περίπου 10 χελώνες σε ένα χρόνο, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε περιοχές όπου μειώθηκε ο πληθυσμός, η σημεία τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη νέων πληθυσμών.

Κλιματικοί αλλαγή, ψεκάσματα, βιότοποι οι οποίοι αποξηραίνονται μερικές από τις αιτίες που απειλούν τις χελώνες του γλυκού νερού, ενώ υπάρχουν και οι ανεγκέφαλοι που παίρνουν τις Ποταμοχελώνες από το φυσικό τους περιβάλλον για να τις κρατήσουν ως κατοικίδιο, κάτι που όπως μας τονίστηκε απαγορεύεται.

Μια ακόμη απειλή για το ενδημικό είδος είναι η αυθαίρετη απελευθέρωση άλλων ειδών χελωνών, ειδικά αυτού της Αμερικάνικης χελώνας, η οποία σύμφωνα με ειδικό του Τμήματος Δασών είναι χωροκρατική, με αποτέλεσμα να εκτοπίζει άλλα είδη.

Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες από τον λογαριασμό του Τμήματος Δασών στο Facebook, από τον χορό που διαμορφώθηκε για την αναπαραγωγή των χελωνών.

* Η κεντρική φωτογραφία είναι αρχείου

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στην επαρχία Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top