ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τούρκος Υπουργός Άμυνας για Μπαρμπαρός: 'Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει για δεύτερη φορά'

Τούρκος Υπουργός Άμυνας για Μπαρμπαρός: 'Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει για δεύτερη φορά'

Δεν θα επιτρέψομε τετελεσμένα δηλώνει ο Υπουργός Αμύνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ.

Η Τουρκία δεν θέλει να φέρει ξανά στην επικαιρότητα το Casus Belli αλλά το στηρίζει, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, προσθέτοντας πως στην περίπτωση που ληφθεί απόφαση αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και διεθνείς συμφωνίες είναι καθαρό τί θα κάνει η Τουρκία.

Για την υποτιθέμενη παρενόχληση του Μπαρμπαρός, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει δεύτερη φορά.

Αναφερόμενος στην ΑΟΖ, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν εργασία του Πανεπιστημίου της Σεβίλης στην οποία βασίζονται οι υπολογισμοί της Ελλάδας για την ΑΟΖ.

Μιλώντας στο Ανατολού, ο Τούρκος Υπουργός αναφέρθηκε και στην πρόθεση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο λέγοντας ότι αν ληφθεί απόφαση ενάντια στα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας, θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

“Στις 8 Ιουνίου 1995 λήφθηκε μία απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Δεν θέλουμε να την επαναφέρομε στην επικαιρότητα αλλά την στηρίζουμε”, ανέφερε.

“Η ευχή μας είναι να μην παραβιάζουμε τα δικαιώματα ο ένας του άλλου, να σεβόμαστε τις συνθήκες και να επικρατεί η λογική. Στην περίπτωση που λάβουν απόφαση ενάντια στις συμφωνίες, ενάντια στο διεθνές δίκαιο, ενάντια στις καλές σχέσεις γειτονίας, είναι καθαρό τί θα κάνουμε, η στάση μας είναι γνωστή. Όλων των ειδών τα μέτρα υπάρχουν. Σε αυτό το θέμα θέλω όλοι να γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα”, πρόσθεσε.

Σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο και το υποτιθέμενο επεισόδιο παρενόχλησης του Μπαρπαρός, ο Ακάρ είπε ότι είχαν ανακοινώσει από τις 16 Οκτωβρίου ότι το Μπαρμπαρός “θα έκανε έρευνες σε εκείνη την περιοχή, στη Μόρφου και όταν εκείνη την ημερομηνία το σκάφος έφτασε (στην περιοχή), δυστυχώς παρενοχλήθηκε από ένα πολεμικό της γείτονός μας. Αμέσως λάβαμε τα μέτρα μας και αυτή τη στιγμή το Μπαρμπαρός συνεχίζει τις εργασίες του”, είπε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “τα πολεμικά πλοία στην περιοχή διασφαλίζουν την απαραίτητη προστασία. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ μια νέα παρενόχληση”.

Δείχνοντας μια φωτογραφία, είπε ότι “όπως βλέπετε εδώ είναι μια φωτογραφία που λήφθηκε μέσα από το Μπάρμπαρος και φαίνεται το πολεμικό πλοίο της γείτονός μας. Δεν θα επιτρέψουμε ξανά για δεύτερη φορά να παρενοχλήσει το ερευνητικό μας πλοίο που βρίσκεται εκεί”.

Αναφέρθηκε σε μια εργασία τo 2001 που έκανε το Πανεπιστήμιο της Σεβίλης και όπως είπε “οι γειτονές μας θέλουν αυτή την ακαδημαϊκή εργασία να την μετατρέψουν σε πολιτικό κείμενο”.

“Λόγω του Καστελόριζου δίνουν στην Τουρκία τις κόκκινες περιοχές (σημ. δείχνει χάρτη) και τις υπόλοιπες περιοχές τις παίρνουν εκείνοι. Αυτός ο ισχυρισμός ο οποίος δεν χωράει στο νου οπωσδήποτε είναι απαράδεκτος. Τους το είπαμε ξανά και ξανά αυτό”, ανέφερε.

Είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσει και να πετύχει κανένα πρόγραμμα στην περιοχή στο οποίο δεν συμμετέχει η Τουρκία. Ο Τούρκος Πρόεδρος, συνέχισε, έχει εποικοδομητικές συνομιλίες με την Ελλάδα και παρά την ειλικρίνεια που υπάρχει σε αυτές, στη συνέχεια δυστυχώς κάνουν διαφορετικές δηλώσεις και ακολουθούν διαφορετικές εφαρμογές.

“Φαίνεται ότι ο λόγος που συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο είναι η εσωτερική τους πολιτική και οι εκλογές που πλησιάζουν. Είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης διά του διαλόγου πριν οποιοδήποτε ζήτημα μετατραπεί σε θερμό επεισόδιο”, κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Τι αναφέρει η Αστυνομία

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Πάφο - Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο» και με χιλιάδες ευρώ στην κατοχή του

Εντοπισμός ανθρώπινου ποδιού: Φαίνεται να ανήκει σε άνδρα και να ξεβράστηκε από τη θάλασσα - Επαναρχίζουν οι έρευνες

Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί



Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Εντοπίστηκε η σορός του προέδρου του Ιράν, Εμπραίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν αλλά και των υπόλοιπων επιβαινόντων στο ελικόπτερο Bell 212 που συνετρίβη την Κυριακή (19/5).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top