ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας - Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού

Τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας - Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις για επέκταση των χωρικών υδάτων / αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας και τις αντιδράσεις που προκαλεί η ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας, σημειώνεται ότι ο καθορισμός του εύρους των χωρικών υδάτων ορίζεται επακριβώς σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, τόσο σε συμβατικό όσο και σε εθιμικό επίπεδο. Επί τούτου αναφέρεται ότι σχετικό είναι το Μέρος ΙΙ της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας που υιοθετήθηκε το 1982, οι πρόνοιες του οποίου, σύμφωνα με τη σχετική νομολογία αποτελούν μέρος του εθιμικού δικαίου που δεσμεύει όλα τα κράτη.

Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού

Σύμφωνα με τον σχετικό κανόνα, η κυριαρχία του παράκτιου κράτους εκτείνεται, πέρα από την εδαφική του επικράτεια στην παρακείμενη θάλασσα ως επίσης και στον εναέριο χώρο πάνω από τα χωρικό ύδατα καθώς και στο βυθό και στο υπέδαφός της μέχρι και τα 12 ναυτικά μίλια από τις γραμμές βάσης της φυσικής ακτογραμμής. Σε περιπτώσεις όπου οι ακτές δύο κρατών κείνται έναντι μεταξύ τους ή συνορεύουν, όπως στις πλείστες περιπτώσεις των νησιών του ανατολικού Αιγαίου σε σχέση με τις ακτές της Τουρκίας, και όπου το εύρος των χωρικών υδάτων δεν μπορεί να είναι το μέγιστο δυνατό που προβλέπεται, τότε εφαρμόζεται η αρχή της μέσης γραμμής ή ίσης απόστασης. Αν και η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την ιδιότητα των νησιών να δημιουργούν πλήρεις θαλάσσιες ζώνες, η θέση αυτή της Τουρκίας δεν ευσταθεί, αφού ρητά καθορίζεται ότι τα νησιά δημιουργούν τις ίδιες θαλάσσιες ζώνες όπως οι ηπειρωτικές περιοχές, ήτοι, χωρικά ύδατα, συνορεύουσα ζώνη, αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα, έχοντας πλήρη δικαιώματα ως ορίζονται από το Δίκαιο της Θάλασσας στις ζώνες αυτές.

Η Ελλάδα έχει καθορίσει ως χωρικά της ύδατα τα 6 ναυτικά μίλια με τον Αναγκαστικό Νόμο Περί Καθορισμού Αιγιαλίτιδος Ζώνης της Ελλάδας του 1936, έχοντας, όμως, επιφυλάξει το κυριαρχικό της δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων της σύμφωνα με τις πρόνοιες της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Συμφώνως με το Άρθρο 139 του Νομοθετικού Διατάγματος 187/1973 Περί Κώδικος Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, η Ελλάδα καθόρισε νομοθετικά ότι το εύρος των 6 ναυτικών μιλίων μπορεί να οριστεί διαφορετικά με Προεδρικά Διατάγματα που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα, αν και το ίδιο επαναλήφθηκε στον κυρωτικό της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας νόμο. Ο λόγος, προφανώς, είναι η απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης της 8ης Ιουνίου 1995 σύμφωνα με την οποία η Τουρκία, μετά την κύρωση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας από την Ελλάδα την 31η Μαϊου 1995, θεωρεί ως αιτία πολέμου (casus belli) την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας συμφώνως με τις πρόνοιες της Σύμβασης.

Καταληκτικά σημειώνεται ότι οι θέσεις της Τουρκίας είναι εντελώς αβάσιμες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ότι η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων μέχρι και τα 12 ναυτικά μίλια από τις ηπειρωτικές και νησιωτικές της ακτογραμμές.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Λίντα ΜακΜάον: Όταν η νέα υπουργός Παιδείας του Τραμπ έτρωγε και έδινε ξύλο σε αγώνες του WWE - Βίντεο

• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top