Από την Τράπεζα Κύπρου, η οποία έλαβε αίτημα διερεύνησης το 2013 από την Μονάδα Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), αποκαλύφθηκε η διαδρομή των «μαύρων» χρημάτων για τον εκσυγχρονισμό φρεγατών του Ελληνικού Ναυτικού, η οποία οδήγησε τελικά στο κατηγορητήριο κατά του πρώην Υπουργού επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου, Σταυρούλας Κουράκου για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων.
Υπενθυμίζεται πως ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου κρίθηκαν προφυλακιστέοι το βράδυ της Τρίτης, ύστερα από την πολύωρη απολογία τους σχετικά με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.
Η όλη διερεύνηση, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ξεκίνησε το 2013 όταν ζητήθηκε, μέσω ΜΟΚΑΣ, η εξέταση των δραστηριοτήτων συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία βρισκόταν ήταν υπό παρακολούθηση από τις ελλαδικές αρχές. Η Τράπεζα Κύπρου, στο πλαίσιο της διερεύνησης της ύποπτης εταιρείας, έφτασε στο συμπέρασμα πως ο ιδιοκτήτης της είχε επίσης συμφέροντα και σε άλλες οντότητες, οι οποίες μέχρι τότε δεν ήταν καθόλου γνωστές στις ελλαδικές αρχές και στην ΜΟΚΑΣ.
Οι εταιρείες αυτές είχαν λάβει από την υπό διερεύνηση εταιρεία το συνολικό ποσό των 2.6 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο διοχέτευσαν σε μυστικό λογαριασμό στην Ελβετία. Η έρευνα της Τράπεζας Κύπρου απεκάλυψε επίσης πως η ύποπτη εταιρεία είχε δραστηριότητες που συνδέονταν με συναλλαγές οπλικών συστημάτων, ενώ ανάμεσα στα συνδεδεμένα πρόσωπα υπήρχαν και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα ο Χαράλαμπος Μπεκατώρος, ο οποίος συνδέεται με την εταιρεία Thales NederLand.
Οι πληρωμές, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, αφορούσαν στην προώθηση των συμβολαίων αναβάθμισης των φρεγατών τύπου S, υπέρ της συγκεκριμένης εταιρείας.
Αυτή η διαπίστωση οδήγησε σε ακόμα πιο ενδελεχείς έρευνες, οι οποίες τελικά κατέληξαν στο όνομα του πρώην Έλληνα Υπουργού και της συζύγου του. Σύμφωνα με την δικογραφία της υπόθεσης, το ζεύγος Παπαντωνίου χρησιμοποιούσε σειρά τραπεζικών λογαριασμών με σκοπό να "καταστήσουν αδύνατο τον εντοπισμό των χρημάτων που αποκόμισε".
Ωστόσο, οι διαδρομές των χρημάτων άφηναν πίσω τους ίχνη, τα οποία ακολούθησε μέσα από πολύμηνη ανάλυση των δεδομένων η Τράπεζα Κύπρου, με τελικό αποτέλεσμα να εντοπιστεί ως τελικός επωφελούμενος των χρημάτων (UBO) ο κ. Παπαντωνίου. Από το παρασκήνιο της υπόθεσης, προκύπτει πως η Τράπεζα Κύπρου ήταν τελικά ο βασικός πληροφοριοδότης, χωρίς τον οποίο δεν θα είχε εντοπιστεί η διασύνδεση του πρώην Υπουργού στη διαδρομή των χρημάτων.
Κατά τη διάρκεια της διήμερης απολογίας τους, οι Παπαντωνίου και Κουράκου αρνήθηκαν τις κατηγορίες που αφορούσαν τoν χρηματισμό του πρώην υπουργού προκειμένου να προχωρήσει η σύμβαση εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας THALES. Ο πρώην υπουργός υποστήριξε, επιπλέον, ότι αν η συγκεκριμένη σύμβαση είχε ακυρωθεί τότε θα είχε πληγεί το δημόσιο συμφέρον.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που διαδρομές εκατομμυρίων ανακαλύπτονται ύστερα από διερεύνηση της Τράπεζας Κύπρου. Αντίστοιχη υπόθεση καταγράφηκε και σε σχέση με την περιβόητη υπόθεση του Πολ Μάναφορτ στις ΗΠΑ, όπου η Τράπεζα Κύπρου εντόπισε "ύποπτες" συναλλαγές οι οποίες δεν ήταν γνωστές στις αρχές, με αποτέλεσμα πρώτη να δώσει στοιχεία τα οποία φαίνεται πως τελικά οδήγησαν σε διαλεύκανση των υποθέσεων.
Στελέχη της Τράπεζας Κύπρου αρνήθηκαν να σχολιάσουν, επικαλούμενα το τραπεζικό απόρρητο. Ωστόσο, τονίζεται από την τράπεζα πως "σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζουν ξένοι για την ικανότητα της Κύπρου να καταπολεμήσει το βρώμικο χρήμα, αποδεικνύεται ξανά πως η Κύπρος, μετά το 2013, είναι μια χώρα της οποίας το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, όσον αφορά στην ικανότητα αλλά και στη διάθεσή του να διαλευκάνει υποθέσεις".
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις