Ένας άνθρωπος που χάρισε χαμόγελα σε χιλιάδες Κυπριόπουλα αποχαιρέτησε τα εγκόσμια. Ο λόγος για τον Περικλή Χριστοφίδη από την Πάφο, γνωστό ως «κύριο Τίβολι».
Ήταν ο ιδιοκτήτης του γνωστού Λούνα Παρκ Τίβολι, το οποίο υπήρξε το σήμα κατατεθέν της κυπριακής ψυχαγωγίας.
Η Κηδεία του Περικλή Χριστοφίδη θα τελεστεί αύριο Τετάρτη 31/10/2018, από τον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης στον Στρόβολο, η ώρα 1:30μ.μ. και η Ταφή θα γίνει στο παλιό Κοιμητήριο της Κοινότητας Ψημολόφου, Επαρχίας Λευκωσίας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της συναδέλφου Ιλιάνας Κουλαφέτη για λογαριασμό του Κυπριακού Χρονογράφου, το πρώτο Λούνα Παρκ, δημιουργήθηκε το 1965 στην περιοχή που βρισκόταν η πρώτη Παλιά Έκθεση, όπου σήμερα είναι οι κήποι του Μετοχίου της Μονής Κύκκου.
Δυο μέρες μετά την εισβολή, τη μέρα της εκεχειρίας, ο Περικλής Χριστοφίδης, πήγε να ελέγξει το Λούνα Παρκ. Ήξερε πως τα πράγματα ήταν επικίνδυνα, αφού το πάρκο βρισκόταν δίπλα από το αεροδρόμιο Λευκωσίας, το οποίο ο τουρκικός στρατός ήθελε να καταλάβει πάση θυσία. Πηγαίνοντας συνάντησε τον Χαραλαμπίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε πως στον χώρο του Τίβολι υπάρχουν δύο άρματα με ελληνικές σημαίες.
Ο κύριος Περικλής απόρησε: «Διερωτήθηκα πού βρέθηκαν τα άρματα με τις ελληνικές σημαίες. Έμαθα αργότερα. Είχαν κάνει επίθεση οι δικοί μας για να καταλάβουν το Κιόνελι τις προηγούμενες μέρες, αλλά τα άρματα εγκλωβίστηκαν μέσα σε τάφρο. Οι Τούρκοι τα έστησαν εκεί, κοντά στο «Τίβολι» με ελληνικές σημαίες για να δώσουν την εντύπωση ότι η περιοχή ήταν ασφαλής, ώστε να προελάσουν ανενόχλητοι, πιάνοντας στον ύπνο τούς δικούς μας στρατιώτες. Το αεροδρόμιο το υπερασπίζονταν καμιά 30ριά στρατιώτες με ελαφρύ οπλισμό».
Πλησιάζοντας είδε δύο πτώματα Ελληνοκυπρίων στρατιωτών και τεσσάρων Τούρκων. Ρώτησε τους στρατιώτες τι συμβαίνει. Κανείς δεν του απάνταγε, παρά μόνο του έγνεφαν να φύγει. Προχώρησε ακόμη λίγο και ρώτησε κάποιον στα τουρκικά τι γίνεται. -Είσαι Τούρκος; τον ρώτησαν. -Όχι, είπε. Ένας αξιωματικός τον άφησε να φύγει. Ποτέ δεν κατάλαβε γιατί. Φεύγοντας πρόσεξε ανθρώπους μέσα στο Λούνα Παρκ. Έμαθε αργότερα ότι ήταν 48 άτομα, αιχμάλωτοι «στην πίστα του Τίβολι» για 24 ώρες. Ο κ. Περικλής δεν έμαθε ποτέ πόσοι επέστρεψαν ζωντανοί από την πίστα του πάρκου.
Από το 1975 έως το 1978, το Τίβολι είχε μεταφερθεί στο κέντρο της Λευκωσίας, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος.
Το 1978 κατόπιν πρότασης της Κρατικής Έκθεσης, ο κ. Περικλής νοίκιασε τον χώρο στον οποίο στέγασε το Τίβολι ξανά το οποίο παρέμεινε σε λειτουργία μέχρι το 2012.
Διαβάστε περισσότερα για τον Περικλή Χριστοφίδη στον Κυπριακό Χρονογράφο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις