Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να εφαρμόσουν αυστηρά τις κυρώσεις κατά του Ιράν, προειδοποίηση Πομπέο στην Τουρκία.
Καθώς τη Δευτέρα (5/11) οι ΗΠΑ προχωρούν στην επαναφορά του καθεστώτος των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης στην προ του 2015 κατάσταση, όταν είχε επέλθει συμφωνία για τα πυρηνικά, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, σε μία από τρεις συνεντεύξεις που παραχώρησε χθες με βασικό θέμα το Ιράν, απηύθυνε προειδοποίηση στην Τουρκία και προσωπικά στον πρόεδρο Ερντογάν, να αντιληφθεί ότι οι ΗΠΑ είναι καλύτερος εταίρος από το Ιράν.
Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Τόνι Κατζ του ραδιοφωνικού σταθμού της Ινδιανάπολις WIBC πως υπό τον Ερντογάν η Τουρκία στρέφεται προς ανατολάς αντί προς δυσμάς και αν πλησιάζει η στιγμή που το μέλλον της ως Νατοϊκή χώρα θα αμφισβητηθεί, ο κ. Πομπέο είπε:«Ελπίζω όχι. Θα ήταν ατυχές για το ΝΑΤΟ. θα ήταν ατυχές για τις Ηνωμένες Πολιτείες και νομίζω ότι θα ήταν ακόμη πιο ατυχές για τον λαό της Τουρκίας, αν αυτό συνέβαινε. Ήταν μια δύσκολη σχέση κατά τη διάρκεια του πρώτου ενάμιση χρόνου της διακυβέρνηση Τραμπ, αλλά υπήρξαν επίσης τομείς όπου είχαμε πραγματικές σημαντικές επιτυχίες.
Συνεργαζόμαστε σήμερα σε τμήματα της Συρίας για να αρνηθούμε στους τρομοκράτες ασφαλές καταφύγιο. Τρομοκράτες που έχουν σχεδιάσει να επιτεθούν στην πολιτική αεροπορία των ΗΠΑ. Αυτά είναι σημαντικά αμερικανικά συμφέροντα».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα « η Τουρκία και ο Πρόεδρος Ερντογάν θα καταλάβουν ότι οι Η.Π.Α. είναι καλύτεροι εταίροι από το Ιράν και ότι η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι να στηρίξει βαθύτερες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Και αν το κάνουμε αυτό, η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει ένα προπύργιο για να εμποδίσει την απειλή σε βάρος της Αμερικής από τρομοκράτες στην περιοχή».
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Λάρς Λάρσον για τον ραδιοφωνικό σταθμό KXL του Πόρτλαντ Όρεγκον, ο κ. Πομπέο είπε ότι η συμφωνία με το Ιράν ήταν κακή κι ο πρόεδρος Τραμπ αποχώρησε απ’ αυτή το Μάιο.
«Τη Δευτέρα θα επιστρέψουν όλες οι κυρώσεις που είχαν αρθεί από την κυβέρνηση Ομπάμα. Και αυτό είναι σημαντικό, γιατί το Ιράν εξακολουθεί να παραμένει - μετά από λίγα περισσότερα από δύο χρόνια μετά τη συμφωνία JCPOA - ο μεγαλύτερος κρατικός χορηγός τρομοκρατίας στον κόσμο. Συνεχίζει να παράγει όλο και καλύτερους πυραύλους οι οποίοι μπορούν να απειλήσουν τη Μέση Ανατολή και ενδεχομένως και την Ευρώπη. Αυτά δεν είναι συμπεριφορές ανάλογες ενός κανονικού έθνους».
Ο Μάικ Πομπέο είπε πως ο πρόεδρος Τραμπ κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ασκήσουν πίεση στο ιρανικό καθεστώς για να αλλάξει αυτή τη συμπεριφορά, να ενεργήσει σαν μια κανονική χώρα και να σταματήσει να απειλεί τον κόσμο.
«Και όταν το κάνει, πρόσθεσε, θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να το αφήσουμε να επανενταχθεί στην κοινότητα των εθνών».
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το πόσο αποτελεσματικές θα είναι οι κυρώσεις αν πολλές ευρωπαϊκές χώρες συνεχίσουν να έχουν επιχειρηματικές σχέσεις με το Ιράν, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτές οι κυρώσεις θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ιρανική ηγεσία.
«Παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία δήλωσαν ότι επιθυμούν να παραμείνουν στη συμφωνία JCPOA, σχεδόν κάθε σημαντική ευρωπαϊκή εταιρεία έχει ήδη εγκαταλείψει το Ιράν. Έτσι, ενώ οι κυβερνήσεις τους λένε ότι είναι εντάξει να δουλεύουν εκεί, αυτοί γνωρίζουν τα λόγια του Προέδρου (Τραμπ), που είπε ότι αν επιλέξετε να συνεργαστείτε με το Ιράν, αυτή είναι η επιλογή σας, αλλά αν το κάνετε δεν θα κάνετε επιχειρηματικές σχέσεις και με την Αμερική. Και η ιστορία, σχεδόν 6 μήνες από το Μάιο, είναι ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες επιλέγουν -όπως είναι αναμενόμενο- να συνεργάζονται με την Αμερική. Επομένως, είμαι πολύ σίγουρος ότι αυτές οι κυρώσεις θα έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα».
Στο ερώτημα τι θα πρέπει να κάνει η ηγεσία του Ιράν για να ικανοποιηθούν οι ΗΠΑ, ο κ. Πομπέο είπε ότι έχουν τεθεί 12 στόχοι.
«Ίσως φαίνονται πολλοί, όμως είναι απλοί στόχοι. Όπως να σταματήσουν να εκτοξεύουν πυραύλους στη Μέση Ανατολή, να σταματήσουν να εξοπλίζουν τη Χεζμπολάχ η οποία απειλεί το Ισραήλ, να σταματήσουν να εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες στην Ευρώπη. Μόλις χθες η Δανία συνέλαβε Ιρανό αξιωματούχο ο οποίος συνωμοτούσε για δολοφονική απόπειρα στην Ευρώπη».
Πρόσθεσε τέλος ότι το Ιράν θα πρέπει να σταματήσει την πυρηνική του δραστηριότητα, που δημιουργεί κίνδυνο εξάπλωσης όπλων μαζικής καταστροφής και οι ΗΠΑ θα είναι πρόθυμες να τους παράσχουν την ενέργεια που χρειάζονται.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Μάρκ Ρίαρντον του σταθμού ΚΜΟΧ του Σέντ Λιούις Μιζούρι, ο κ. Πομπέο ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα είναι αυστηρές στην εφαρμογή των κυρώσεων.
« Αυτές οι κυρώσεις δεν απευθύνονται στον ιρανικό λαό. Κατ’ ακρίβεια υποστηρίζουμε τον λαό του Ιράν και ελπίζουμε ότι θα είναι ο λαός του Ιράν ο οποίος θα απαιτήσει από την κυβέρνησή του απλώς να κάνει τα πράγματα που ζητήσαμε, να συμπεριφέρεται σαν μια κανονική χώρα».
Πάντως, όπως ανέφερε χθες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Παλαντίνο, θα δίδονται και εξαιρέσεις. Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα από τη Σεούλ και το Νέο Δελχί ότι οι ΗΠΑ εξαιρούν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου στη Νότια Κορέα και την Ινδία, ο κ. Παλαντίνο είπε:
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται εν μέσω μιας εσωτερικής διαδικασίας για να εξετάσουν σημαντικές εξαιρέσεις για μεμονωμένες χώρες, αλλά αυτό ισχύει μόνο κατά περίπτωση. Συνεχίζουμε να συζητούμε την πολιτική μας στο Ιράν με τους ομολόγους μας σε όλο τον κόσμο και τις συνέπειες της εκ νέου επιβολής κυρώσεων που είχαν προηγουμένως αρθεί ή αναβληθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα πυρηνικά (JCPOA)».
Τέλος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει γύρω στις 100 μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες ήδη έλαβαν την επιχειρηματική απόφαση να εγκαταλείψουν το Ιράν, επιλέγοντας τις ΗΠΑ.
«Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε και έχουμε εμπιστοσύνη», κατάληξε.
Απο ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου
• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις