Στις ΗΠΑ για συναντήσεις με αξιωματούχους ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Στις ΗΠΑ για συναντήσεις με αξιωματούχους ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέπτεται τις ΗΠΑ έπειτα από πρόκληση του Αμερικανού ομολόγου του Μάικ Πομπέο, με τον οποίο αναμένεται να έχει συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την Τρίτη (6/11) στις 4:30 το απόγευμα (τοπική ώρα). Ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να αφιχθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα αργά το βράδυ της Δευτέρας (5/11).

Το πρόγραμμα των επαφών του στην αμερικανική πρωτεύουσα περιλαμβάνει συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για ενεργειακά ζητήματα, Φράνσις Φάννον, και τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γουές Μίτσελ.

Την Τετάρτη (7/11) ο κ. Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί στο Λευκό Οίκο με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τραμπ, Τζον Μπόλτον.
Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών του κ. Χριστοδουλίδη βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ. Στα άλλα θέματα συμπεριλαμβάνονται τα ενεργειακά, το κυπριακό και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Πηγή του υπουργείου Εξωτερικών δεν ήθελε να σχολιάσει πληροφορίες που έφεραν τους κ.κ. Χριστοδουλίδη και Πομπέο να ανακοινώνουν την πρόθεση των δύο χωρών να ανοίξουν στρατηγικό διάλογο. Πάντως, το Σεπτέμβριο, μετά από τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε πει πως «τα αποτελέσματα της συνάντησης «θα αποδεικνύουν στην πράξη τη στρατηγική σημασία της σχέσης μας (ΗΠΑ-Κύπρου), τις κοινές μας προσεγγίσεις σε σημαντικό αριθμό θεμάτων, και για την Ανατολική Μεσόγειο, και πώς μέσα από κοινές δράσεις οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, αλλά και για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στην περιοχή. Όλες αυτές οι ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα από την ανταλλαγή επίσκεψης σε υψηλό επίπεδο η οποία θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα».

Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε διευκρινίσει ότι οι ανακοινώσεις αφορούν και θέματα ασφάλειας και θέματα ενέργειας και πολιτικά θέματα.

«Οι ανακοινώσεις που θα γίνουν θα αφορούν τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά θα αφορούν και περιφερειακές συνεργασίες, δράσεις σε περιφερειακό επίπεδο, έτσι ώστε αυτά τα κράτη που ασπάζονται τις ίδιες ανησυχίες και έχουν τις ίδιες προσεγγίσεις, να προβούν και σε κοινές ενέργειες, ώστε να πετύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», ανέφερε.

Την Τετάρτη το βράδυ ο πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, παραθέτει δεξίωση προς τιμή του κ. Χριστοδουλίδη, ο οποίος αμέσως μετά θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, όπου το πρωί της επομένης πρόκειται να συναντηθεί με την μόνιμο αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι. Στη συνάντηση αναμένεται να κυριαρχήσουν το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και η εμπλοκή του Σ.Α. στις εξελίξεις του κυπριακού.

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα επιστρέψει αργότερα την Πέμπτη (8/11) στην Ουάσιγκτον, όπου το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σε κλειστό κύκλο 10 περίπου ατόμων, μία φορά το μήνα.

ΚΥΠΕ

Η επίσκεψη Χριστοδουλίδη ολοκληρώνεται την Παρασκευή με συζήτηση στη δεξαμενή σκέψης της Ουάσιγκτον Atlantic Council.

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

VIDEO - ΠτΔ για Ανεξαρτησία: Μοναδικός στόχος και επιδίωξη η επανένωση - Ευθύνες στον Ερντογάν για ανυπαρξία προόδου

VIDEO - ΠτΔ για Ανεξαρτησία: Μοναδικός στόχος και επιδίωξη η επανένωση - Ευθύνες στον Ερντογάν για ανυπαρξία προόδου

Για εμάς μοναδικός στόχος και επιδίωξη είναι η επανένωση επανένωση μέσω μιας λύσης που θα μετεξελίξει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα σύγχρονο κράτος, κυρίαρχο σε όλη του την επικράτεια, χωρίς κατοχικό στρατό και χωρίς εγγυητές με επεμβατικά δικαιώματα, στο οποίο όλοι οι νόμιμοι πολίτες του θα έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε τηλεοπτικό του μήνυμα για την επέτειο της Ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.