ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ: Ο πρώην Διευθυντής της ΣΚΤ παρενόχλησε διαιτητή ποδοσφαίρου

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ: Ο πρώην Διευθυντής της ΣΚΤ παρενόχλησε διαιτητή ποδοσφαίρου

Δύο πειθαρχικές διαδικασίες από Τράπεζα Κύπρου και πρώην Λαϊκή εναντίον Ν. Χατζηγιάννη.

Τις δύο πειθαρχικές διαδικασίες που αφορούν τον πρώην Γενικό Διευθυντή της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) ανέδειξε η Ερευνητική Επιτροπή για τη διερεύνηση της κατάρρευσης του Συνεργατισμού, κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία στην οποία κατέθετε ο κ. Νικόλας Χατζηγιάννης και διήρκεσε τέσσερις ώρες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεώργιος Αρέστη ρώτησε τον κ. Χατζηγιάννη για τις δύο διαδικασίες για τις οποίες ο κ. Χατζηγιάννης θεώρησε ότι δεν επιβλήθηκε οποιαδήποτε ποινή.

Η πρώτη, σύμφωνα με επιστολή από την Τράπεζα Κύπρου που κατείχε ο κ. Αρέστη, αφορούσε την πρώην Λαϊκή, όπου εργοδοτείτο ο κ. Χατζηγιάννης και εντός του 2011, όπως αναφέρεται, παρενόχλησε διαιτητή για ποδοσφαιρικό αγώνα από το τηλέφωνο του γραφείου του και του επιβλήθηκε προφορική επίπληξη. Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι δεν ενημερώθηκε ότι υπήρξε πειθαρχική Επιτροπή από την Λαϊκή Τράπεζα.

Η δεύτερη πειθαρχική διαδικασία αφορά πληρωμές που επέτρεψε ο κ. Χατζηγιάννης να γίνουν σε δικηγορικό γραφείο, ύψους 301.200 ευρώ στις 4.4.2013 και ενώ η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) απαγόρευε να γίνουν πληρωμές. Επίσης δεν απέτρεψε πληρωμή επιταγών της ίδιας εταιρείας αξίας περίπου 6000 ευρώ. Η διαδικασία δεν προχώρησε αφού στις 16 Ιουλίου του 2013 ο κ. Χατζηγιάννης υπέβαλε αίτηση για το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης.

Ο κ. Χατζηγιάννης δεν αρνήθηκε ότι υπήρξε το όλο περιστατικό, αλλά όπως είπε, δεν επιβλήθηκε ποινή για αυτό. Πρόσθεσε ότι παρά τα περιστατικά για τα οποία ενημερώθηκε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ο ίδιος εγκρίθηκε με τη διαδικασία καταλληλότητας του fit and proper με την υπογραφή του ίδιου του Διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ενώ όπως είπε ήταν υπό διαρκή αξιολόγηση από την ΕΚΤ μέχρι το 2018.
Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι το θέμα των πειθαρχικών διαδικασιών εναντίον του αναδείχθηκε από την Κύπρο στην ΕΤΚ σε μια προσπάθεια να πληγεί ο ίδιος ο Συνεργατισμός. Πρόσθεσε ότι αναγκάστηκε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου Τζον Πάτρικ Χούρικαν να στείλει επιστολή στον Ενιαία Εποπτικό Μηχανισμό (ΕΕΜ), τον Νοέμβριο του 2015 για να εγκριθεί το fit and proper για τον ίδιο, με την υπογραφή του κ. Ντράγκι.

Χατζηγιάννης: Η σχέση μου με τον ΥΠΟΙΚ έχει δαιμονοποιηθεί

Ο κ. Χατζηγιάννης παραδέχθηκε ότι ο διορισμός του στην θέση του Προέδρου της Επιτροπείας του Συνεργατισμού προέκυψε ύστερα από πρόταση συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος στο οποίο πρόσκειται, ύστερα από εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον ίδιο.

Περιγράφοντας τη διαδικασία των διορισμών το 2013, είπε ότι ζητήθηκε από διάφορα πολιτικά κόμματα να προτείνουν ονόματα προς το Υπουργικό Συμβούλιο. Στη συνέχεια, πρόσθεσε, γινόταν πρόταση από το Υπουργείο Οικονομικών προς την Επιτροπή Οικονομικών και στη συνέχεια ο διορισμός επικυρωνόταν από τη Βουλή, ύστερα από τη διαδικασία fit and proper που έκανε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ).
Ανέφερε επίσης ότι δεν σημαίνει ότι όποιος προτείνεται από ένα κόμμα έχει ως κύριο προτέρημα την κομματική ταυτότητα, ενώ είπε ότι το πλαίσιο επιλογής των μελών της ΣΚΤ καθοριζόταν με βάση το μνημόνιο. Ο κ. Χατζηγιάννης δεν έκρυψε ότι ανήκει στο ίδιο κόμμα με τον Υπουργό Οικονομικών, ενώ πρόσθεσε ότι ο μόνος από τα εννέα μη εκτελεστικά μέλη της Επιτροπείας που δεν προερχόταν από κόμμα ήταν ο κ. Χατζηνικόλας.

Ερωτηθείς για την προσωπική του σχέση με τον Υπουργό Οικονομικών ανέφερε ότι τον γνώριζε από το Πανεπιστήμιο και έκτοτε διατηρεί φιλική σχέση μαζί του. Είπε επίσης ότι τον γνώριζε από την Αγγλική Σχολή στην οποία και η δύο φοιτούσαν, αλλά όπως είπε «ήταν πιο μικρός και ήσυχος», καταδεικνύοντας ότι δεν είχαν τότε ιδιαίτερες σχέσεις.

«Διατηρούμε φιλική σχέση, η οποία έχει δαιμονονοποιηθεί, αποτελεί βαρίδι και για τους δύο», ανέφερε ενώ συμπλήρωσε ότι «άλλο η φιλική και άλλο η επαγγελματική σχέση». Ο ίδιος, όπως είπε, ποτέ δεν επικαλέστηκε, αναφέρθηκε ή μετέφερε οποιαδήποτε πληροφορία του ΥΠΟΙΚ.
Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή παραμένει εντός ΣΕΔΙΠΕΣ με το ίδιο συμβόλαιο που είχε και στη ΣΚΤ και αναμένεται να αποχωρήσει εντός αυτού του μήνα, αφού πλέον δεν υπάρχει αντικειμενικός λόγος παραμονής του καθημερινά στην εταιρεία, η οποία αποτελεί διάδοχη κατάσταση του Συνεργατισμού.

Για την πρόσληψη του στις 5 Δεκεμβρίου 2015 στη θέση του Γενικού Διευθυντή της ΣΚΤ, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι αυτό έγινε ύστερα από διαδικασία που ακολουθήθηκε με την ανάθεση της πρόσληψης στον οίκο Egon Zehnder, όπως είχε γίνει και στις προηγούμενες προσλήψεις.

Περί γραφείων, προσλήψεων, παραιτήσεων και υπηρεσιακών αυτοκινήτων

Ο κ. Αρέστη αναφέρθηκε σε έκθεση της ΚΤΚ σύμφωνα με την οποία η αγορά καινούριου αυτοκινήτου για τον κ. Χατζηγιάννη του 2014 ως Προέδρου της Επιτροπείας ήταν αχρείαστη και προκλητική σπατάλη, όσο η τράπεζα βρισκόταν κάτω από κρατική στήριξη.

Ο κ. Χατζηγιάννης, ανέφερε ότι όλοι οι Πρόεδροι των μεγάλων τραπεζών έχουν υπηρεσιακό αυτοκίνητο, είπε ότι η απόφαση λήφθηκε από την Επιτροπή αμοιβών και είχε να κάνει με τα καθήκοντα που εκτελούσε ως Πρόεδρος με συνεχείς επαφές και αυξημένες αρμοδιότητες.

Ερωτηθείς για το προσωπικό που προσέλαβε για να στελεχώσει το γραφείο του και ως Προέδρου, ανέφερε ότι εκείνη την εποχή η Επιτροπεία είχε αναβαθμισμένα καθήκοντα και φοβερές ευθύνες. Η ενασχόλησή τους, είπε, είχε να κάνει με τις αρμοδιότητες του ιδίου του Προέδρου και της Επιτροπείας.

Ο κ. Αρέστη αναφέρθηκε σε σημείωμα Γεν. Ελεγκτή σύμφωνα με το οποίο η πρόσληψη νέου λειτουργού με αμοιβή 55.000 ευρώ και γραμματέως με αμοιβή 22.000 ευρώ με στόχο της χάραξης στρατηγικής, δεν έπρεπε να γίνει γιατί η στρατηγική καθορίζεται ρητά από το σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο συνέπιπτε με σχετικές επισημάνσεις της ΚΤΚ.

Ο κ. Χατζηγιάννης εξέφρασε τη διαφωνία του αναφέροντας ότι η στρατηγική του οργανισμού δεν μπορούσε να πηγάζει από το σχέδιο αναδιάρθρωσης γιατί αν ακολουθείτο μόνο αυτό δεν θα γινόταν νομική συγχώνευση σε μια τράπεζα ούτε θα προχωρούσαμε η βελτίωση των αποτελεσμάτων. Η στρατηγική ανέφερε, ήταν αρμοδιότητα της Επιτροπείας

Ερωτηθείς γιατί εγκαταστάθηκε στο γραφείο του ΓΔ όσο ήταν ακόμα Πρόεδρος, ανέφερε ότι είθισται στις μεγάλες τράπεζες να υπάρχει γραφείο Προέδρου και μέχρι τότε δεν υπήρχε άλλο γραφείο Προέδρου στο Συνεργατισμό.

Υπήρχε ένα μεγάλο άδειο γραφείο του ΓΔ, ανέφερε ωστόσο, μετά έφτιαξαν ακόμα ένα γραφείο. Όταν ήρθε, ως Γενικός Διευθυντής ο Μάριος Κληρίδης τον ρώτησε, όπως είπε ο κ. Χατζηγιάννης αν ήθελε να μετακινηθεί στο πρώτο γραφείο και του απάντησε ότι αποκλείεται να θέλει να μετακινηθεί κάποιος άλλος για να μπει ο ίδιος.

Παραδεχόμενος ότι ο κ. Κληρίδης ήταν αξιόλογος ως τραπεζίτης και επιστήμονας, ανέφερε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να γνωρίζει τους λόγους αποχώρησής του, αλλά όπως είπε η κατάσταση την εποχή εκείνη στην τράπεζα όσον αφορούσε τους κύριους δείκτες δεν παρουσίαζε βελτίωση.
Όπως είπε, ξεκινήσαμε με €6,2 δισ ΜΕΔ και τον Ιούλιο του 2015 είχαν φτάσει στα €7,7 δισ. Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι δεν αποδίδει ευθύνη στον κ. Κληρίδη για τις επιδόσεις του Συνεργατισμού το πρώτο 15μηνο όπου η κατάσταση ήταν ακόμα δυσκολότερη.

Παράλληλα αρνήθηκε ότι ο υπέσκαπτε τον κ. Κληρίδη στον Υπουργό Οικονομικών, όπως ο ίδιος ο κ. Κληρίδης είχε αναφέρει στην Επιτροπή.
Οι αρμοδιότητες Προέδρου και ΓΔ ήταν διακριτές, όπως ανέφερε, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στο Συνεργατισμό τότε χρειαζόταν την εμπλοκή της Επιτροπείας και όλων των Διευθυντών. Ζήτησε παράλληλα, να του υποδειχθεί συγκεκριμένη περίπτωση στην οποία δεν επέτρεψε σε κάποιον να ασκήσει καθήκοντα.

Σε επισήμανση ότι η ΚΤΚ σε σημείωμά της παρατηρεί ότι η μη εκτελεστική Επιτροπή παρεμβαίνει στο έργο της Εκτελεστικής Διεύθυνσης, είπε ότι θα ήταν καλό να του υποδειχθούν συγκεκριμένα περιστατικά. Ανέφερε ακόμα ότι δεν αναδείχθηκε θέμα μη διαχωρισμού των ρόλων σε συνεδριάσεις της Επιτροπείας.

Ερωτηθείς για το διορισμό Σταυρινίδη στη θέση του διευθυντή στρατηγικής, ο οποίος είναι επίσης φίλος του Υπουργού Οικονομικών, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι ο κ. Γεωργιάδης έχει μείνει εντελώς εκτός από αυτές τις διαδικασίες της ΣΚΤ, και εκτελούσε τα καθήκοντά του με πλήρη επαγγελματισμό.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Σταυρινίδης δεν λογοδοτούσε στον ίδιο αλλά στον κ. Κληρίδη, αλλά ο ίδιος είχε πάντα ανοικτή της πόρτα του και μπορούσε ο καθένας να έρθει να του μιλήσει.

«Εγώ δεν έχω δει ως Πρόεδρος να έχουμε δώσει υπερεξουσίες σε οποιοδήποτε συγκεκριμένο εκτελεστικό άτομο», ανέφερε απαντώντας σε επικρίσεις που ακούστηκαν ότι ο κ. Σταυρινίδης είχε αποκτήσει υπερεξουσίες.

Ερωτηθείς για τις παραιτήσεις στελεχών όπως του κ. Κληρίδη, του κ. Ταουσιάνη, του κ. Τρόκκου, του κ. Πηγασίου και της κ. Πογιατζή, είπε ότι δεν γνωρίζει τους λόγους παραίτησης πέραν από όσα αναφέρθηκαν στις επιστολές από τους ίδιους τους παραιτηθέντες, ενώ σημείωσε ότι δεν συζήτησε ποτέ το θέμα των παραιτήσεων με τον Υπουργό Οικονομικών. Πρόσθεσε ότι για τα θέματα κάποιων αποχωρήσεων έγινε κάποια συζήτηση στην Επιτροπεία με συγκεκριμένες αναφορές.

Ερωτηθείς για τις επιφυλάξεις που εξέφρασε σε επιστολή της προς τον ίδιο η ΚΤΚ για την πρόσληψη του πρώην γραμματέα του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Πάφου Μάριου Παπαδόπουλου στη βάση ατασθαλιών που είχε διαπράξει, ο κ. Χατζηγιάννης, είπε ότι δεν έκανε μόνος του την πρόσληψη. Η συγκεκριμένη επιστολή, είπε, πήγε στην Επιτροπή Ελέγχου η οποία και ασχολήθηκε επισταμένα.

Ερωτηθείς για την Πάολα Τουμαζή που είναι σήμερα υπεύθυνη των αναδιαρθρώσεων στην Αλταμίρα και προσλήφθηκε στις αρχές του 2014 για τη διεύθυνση αναδιαρθρώσεων, είπε ότι τότε ήταν πρόεδρος της Επιτροπείας και η προσλήψεις γίνονταν από τη Γενική Διεύθυνση.

Ο κ. Αρέστη ανέφερε ότι στη συγκεκριμένη δόθηκαν 20.000 ευρώ το 2014 που προσλήφθηκε για το προσωπικό της αυτοκίνητο που είχε αγοράσει η ίδια το 2009, ενώ της καλύπτονταν και τα έξοδα για να πηγαινοέρχεται καθημερινά στη Λεμεσό και για τις ιδιωτικές τις μετακινήσεις.
Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι αν προβλέπετο αυτό το πράγμα στους όρος εργοδότησής της όταν η προσλήφθηκε δεν μπορούσε να το διακόψει.

Η ποιότητα της εταιρικής διακυβέρνησης

Αναφορικά με τις ανησυχίες των εποπτών για τα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης στην Τράπεζα ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι η ποιότητα και η δουλειά σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης φαίνεται από το γεγονός ότι ο πιστωτικός και ο εταιρικός κίνδυνος έχει περιοριστεί. Όπως είπε, υπήρξε μείωση ΜΕΔ και οι νέες χορηγήσεις ύψους 1 δις είχαν 1% ποσοστό αθέτησης. Αυτό όπως είπε δεν ήταν ιδεατό αλλά γίνονταν συνεχώς βήματα προς τα εμπρός, ενώ καταλύτης θα ήταν η ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού για να γυρίσει σελίδα.

Ωστόσο, ανέφερε ότι οι παράμετροι υπολογισμού των προβλέψεων αλλάξαν, ενώ οι Ευρωπαίοι επόπτες μηδένισαν τις αξίες των εξασφαλίσεων για πρώτες κατοικίες. Συμπλήρωσε ότι με βάση τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης του 2013 και 2015 οι στόχοι επιτεύχθηκαν, αλλά στη συνέχει άλλαξαν οι παράμετροι.

Επικαλέστηκε σημείωμα του ΕΕΜ, με βάση το οποίο οι παραδοχές άλλαξαν λόγω των κακών επιδόσεων και της ικανότητας της τράπεζας να μετατρέψει την υποθήκη της πρώτης κατοικίας σε ταμειακή ροή, ως αποτέλεσμα του προστατευτικού νομοθετικού πλαισίου και εθνικών πρακτικών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής επικαλέστηκε και πάλι σημείωμα της ΚΤΚ με βάση το οποίο υπήρχαν πολλά εμπορικά δάνεια που υπερκάλυπταν τα στεγαστικά και ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι η τράπεζα δεν είχε μεγαλύτερο κόκκινο δάνειο από 30 εκ. ευρώ. Ανέφερε επίσης ότι η τράπεζα είχε πολλά τερματισμένα δάνεια.

Η κ. Χατζηγιάννης θα βρεθεί εκ νέου αύριο στις 9 το πρωί ενώπιον της Διερευνητικής Επιτροπής για το Συνεργατισμό.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top