ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεις κομμάτων για το διάγγελμα Αναστασιάδη -«Απέτυχε παταγωδώς...»

Αντιδράσεις κομμάτων για το διάγγελμα Αναστασιάδη -«Απέτυχε παταγωδώς...»

Tις πρώτες αντιδράσεις για τα όσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στη διάρκεια της διάσκεψης τύπου που παραχώρησε την Τρίτη (6/11) σας παρουσιάζει το ΤhemaOnline.

Eπέτεινε τη σύγχυση και τον προβληματισμό δηλώνει το ΑΚΕΛ

Σχετικές δηλώσεις για τα λεγόμενα του ΠτΔ έκανε ο ΕΚπροσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφναος Στεφάνος, αναφέροντας πως προκύπτουν πληθώρα ζητημάτων και ερωτημάτων σε σχέση με τα όσα είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Μεταξύ άλλων διερωτήθηκε ο κ. Στεφάνου αν ο Πρόεδρος, πιστεύει ειλικρινά ότι τα όσα είπε εξυπηρετούν πραγματικά την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας;

Η ανακοίνωση:

«Παρότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέτεινε τη σύγχυση και τον προβληματισμό με όσα είπε στη χθεσινοβραδινή δημοσιογραφική διάσκεψη, εμείς θα θέλαμε να ξεκινήσουμε από τα θετικά.

Κρατούμε τη θέση του ότι στόχος είναι η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία.
Θεωρούμε βασικά σωστή την ανάλυση που κάνει για το περιεχόμενο του Πλαισίου Γκουτέρες.
Συμφωνούμε, επίσης, ότι αρμοδιότητες που αφορούν την ενότητα του λαού, της οικονομίας, του φυσικού πλούτου, την άμυνα και ασφάλεια δεν μπορούν να μεταφερθούν στις συνιστώσες πολιτείες.
Από εκεί και πέρα, προκύπτει πληθώρα ζητημάτων και ερωτημάτων.

Ο Πρόεδρος υποστηρίζει ότι η ιδέα του για αποκεντρωμένη ομοσπονδία αποσκοπεί στο να εγκαταλείψουν οι Τ/κ την απαίτηση για θετική ψήφο σε όλα τα ζητήματα. Όμως, ο ΓΓ στο Πλαίσιο του απορρίπτει αυτή την τ/κ θέση. Ανοίγοντας το θέμα, ο κίνδυνος, όπως παραδέχεται ο κ. Αναστασιάδης, είναι να μην συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς και συνακόλουθα να μην επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Για το επίμαχο ζήτημα των αρμοδιοτήτων που θα αποκεντρωθούν, το μόνο που είπε ο Πρόεδρος είναι ότι θα πάρει γνωματεύσεις από διεθνολόγους προτού αποφασίσει. Δηλαδή, άνοιξε το ζήτημα χωρίς καν να γνωρίζει αν υπάρχουν αρμοδιότητες που μπορούν να αποκεντρωθούν και ποιες είναι αυτές. Αφήνουμε κατά μέρος ότι μέχρι χθες, ο κ. Αναστασιάδης έλεγε ότι η αποκέντρωση δεν έχει να κάνει με εκχώρηση αρμοδιοτήτων, αλλά με την αποτελεσματική συμμετοχή σε όργανα και θεσμούς.

Σωρεία ερωτημάτων προκαλεί και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος ενώ από τη μια δέχεται την Τ/κ ψήφο στο Υπουργικό, την ίδια ώρα διερωτάται κατά πόσο θα βρεθεί Τ/Κ θετική ψήφος για τον EastMed.

Ο Πρόεδρος μήπως θέλει να επανανοίξει κι αυτό το ζήτημα;
Πιστεύει πραγματικά ότι μ’ αυτό τον τρόπο μπορεί ποτέ να επαναρχίσει η διαπραγμάτευση;
Και θεωρεί ότι ένα τόσο μεγαλεπήβολο σχέδιο όπως ο EastMed δεν είναι θέμα ζωτικής σημασίας για τους Τ/Κ;
Και, τελικά, πώς αυτό συνάδει με τις διαβεβαιώσεις του θέματα όπως η ΑΟΖ θα συνιστούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα;
Ο κ. Αναστασιάδης με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει την ανάγκη καλής προετοιμασίας και ισχυρίζεται ότι αυτή του τη θέση την υιοθετεί και ο ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος παρέλειψε αυτό που είπε ο ΓΓ για την αίσθηση του επείγοντος. Φυσιολογικά εγείρεται το ερώτημα: τι έκανε ο πρόεδρος στους δεκαπέντε μήνες περισυλλογής; Προφανώς τίποτα.

Εν κατακλείδι: συμμεριζόμαστε την επισήμανση του Προέδρου ότι θα ήταν παράφρων να απορρίψει το Πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ.

Πιστεύει, όμως, ειλικρινά ότι όλα όσα είπε στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη εναρμονίζονται με όσα λέει ο ΓΓ στο Πλαίσιο του;
Πιστεύει ειλικρινά ότι τα όσα είπε εξυπηρετούν πραγματικά την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας;» 

ΕΔΕΚ: «Απέτυχε παταγωδώς»

Για παταγώδη αποτυχία κάνει λόγο η ΕΔΕΚ, αφού όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση της αντί λοιπόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επιχειρεί να συγκαλύψει μία αποτυχημένη πολιτική και να ψάχνει μία ψευδεπίγραφη δικαιολογία για να επαναλάβει το λάθος.

Η ανακοίνωση:

«Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας να μεταφερθούν κάποιες περιφερειακές αρμοδιότητες από την κεντρική κυβέρνηση στις συνιστώσες πολιτείες δεν αλλάζει την ουσία αυτής της επικίνδυνης διαδικασίας που ακολουθείται εδώ και δέκα χρόνια και εντάσσεται στο πλαίσιο της ΔΔΟ. Η αποκεντρωμένη ομοσπονδία είναι στην καλύτερη περίπτωση μορφή συνομοσπονδίας στο πλαίσιο της οποίας δεν αναιρούνται όλες εκείνες οι πρόνοιες που νομιμοποιούν τη διχοτόμηση και θέτουν τις βάσεις είτε για απόσχιση και στο τέλος δημιουργία δύο κρατών, είτε για δημιουργία συνθηκών συνολικής προσάρτησης της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια. Τέτοιες πρόνοιες είναι:

1. Ο γεωγραφικός διαχωρισμός του λαού σε εθνοτική βάση

2. Η εγγυημένη πλειοψηφία πληθυσμού και εδάφους

3. Η νομιμοποίηση των εποίκων

4. Η μη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια

5. Η μη αποκατάσταση σε συνθήκες ισονομίας των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών ανεξαρτήτως θρησκευτικής ή εθνοτικής προέλευσης

6. Η μη αναίρεση της θετικής ψήφου (βέτο) στη λήψη των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, η εκ περιτροπής προεδρία, η αριθμητική εξίσωση, η μορφή σύνθεσης και η μορφή λήψης αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου καθώς και ο τρόπος λήψης των αποφάσεων (με ξεχωριστή πλειοψηφία) στη Γερουσία.

Η λειτουργικότητα ενός κράτους δεν εξασφαλίζεται στα επουσιώδη αλλά στα ουσιώδη ζητήματα όπως είναι το Υπουργικό Συμβούλιο, το Ανώτατο Δικαστήριο και τα νομοθετικά σώματα (Βουλή και Γερουσία). Αντί λοιπόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επιχειρεί να συγκαλύψει μία αποτυχημένη πολιτική και να ψάχνει μία ψευδεπίγραφη δικαιολογία για να επαναλάβει το λάθος, ας ξεκινήσει να διεκδικεί την εφαρμογή του συνόλου των αποφάσεων και ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας που αναφέρονται σε αποχώρηση του συνόλου των κατοχικών στρατευμάτων, επαναπατρισμού των εποίκων, επιστροφή όλων των προσφύγων (Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων) σε συνθήκες ασφάλειας, απόδοση της πόλης της Αμμοχώστου κατά προτεραιότητα, σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το κυπριακό, και όχι μόνο το τμήμα των ψηφισμάτων που αναφέρεται σε λύση ΔΔΟ.»

Οικολόγοι: «Προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε»

Tο μόνο που κατάφερε ο Πρόεδρος είναι να μας εξηγήσει είναι ότι στο θέμα της κινητής τηλεφωνίας δεν τα υπάρχει συμφωνία αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του κόμματος.

Η ανακοίνωση:

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να εξηγήσει στον Κυπριακό λαό τι ακριβώς προτείνει για την λεγόμενη αποκεντρωμένη ομοσπονδία.


Το μόνο που κατάφερε να μας εξηγήσει είναι ότι ακόμα και στο θέμα της κινητής τηλεφωνίας δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει συμφωνία λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και της εμμονής στο στόχο της έμμεσης αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Ουσιαστικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ομολόγησε το ανεκτό της προσπάθειας συμβιβασμού με μια αδιάλλακτη τουρκική πλευρά. Έχει πλέον αποδειχτεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η βάση επί της οποίας επιδιώκεται η λύση του κυπριακού δεν μπορεί να οδηγηθεί σε θετικό αποτέλεσμα ακόμα, ενώ δεν αλλάζει ριζικά η στάση των Τούρκων.

Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται να γίνουν πάρα πολλά, που δεν έχουν σχέση με την αποκέντρωση εξουσιών και αρμοδιοτήτων.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που θεωρεί πως έχει ενημερώσει επιφανειακά τον Κυπριακό λαό να τολμήσει να θέσει την αποκεντρωμένη ομοσπονδία στην κρίση του, μέσω ενός δημοψηφίσματος.

Επί τούτου καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 23/10/2018. Αυτή είναι η απάντησή μας στην πρόσκληση του Προέδρου Αναστασιάδη για αδογμάτιστο και δημιουργικό διάλογο για τη συνδιαμόρφωση κοινών θέσεων.»

ΔΗΚΟ: «Ο Αναστασιάδης ξεκάθαρα ομολόγησε την αποτυχία της πολιτικής»

Καμία απάντηση δεν εισέπραξε το ΔΗΚΟ στα ερωτήματα που έθεσε προ ημερών στο Εθνικό Συμβούλιο, ενώ ο όρος «αποκεντρωμένης ομοσπονδίας» δεν έχει επεξηγηθεί αναφέρει η ανακοίνωση του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η ανακοίνωση:

«Δυστυχώς, κανένα από τα ερωτήματα που το Δημοκρατικό Κόμμα έθεσε, με σημείωμα του στο Εθνικό Συμβούλιο, δεν απάντησε συγκεκριμένα και ρητά ψες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη δημοσιογραφική του διάσκεψη.

Ο ασαφής όρος της «αποκεντρωμένης ομοσπονδίας» ακόμη δεν έχει επεξηγηθεί.
Όμως, ψες ο κ. Αναστασιάδης ξεκάθαρα ομολόγησε την αποτυχία της πολιτικής που έχει εφαρμοστεί στο κυπριακό τα τελευταία δέκα χρόνια.
Σε αυτή τη διαπίστωση συμφωνούμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Όμως, τα αδιέξοδα στο κυπριακό δεν θα επιλυθούν με προτάσεις χειρότερες από τις ήδη υφιστάμενες αρνητικές προτάσεις.
Δεν έχουμε ακόμη καταλάβει πως η λεγόμενη «αποτελεσματική συμμετοχή», (τα ΒΕΤΟ δηλαδή σε κάθε απόφαση) που επιζητεί η τουρκική πλευρά, θα αναιρεθεί με την «αποκεντρωμένη ομοσπονδία».
Εξακολουθούμε να αναμένουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να ξεκαθαρίσει την πρόταση του για «αποκεντρωμένη ομοσπονδία».
Αναμένουμε επίσης να ακούσουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει στο κυπριακό για να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα.»

Συμμαχία Πολιτών: «Η ακολουθούμενη πολιτική των τελευταίων δεκαετιών έχει αποτύχει»

Για αποτυχία κάνει λόγο και η Συμμαχία Πολιτών, ενώ όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση η διάσκεψη του ΠτΔ ήταν αναμενόμενη.

Η ανακοίνωση:

«Η προσέγγιση και η όλη Διάσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας χθες ήταν για εμάς η αναμενόμενη. Αναμέναμε ότι ο Πρόεδρος θα μείνει σε γενικότητες και θα απέφευγε να μπει σε λεπτομέρειες. Ως Συμμαχία Πολιτών εκφράζουμε την ικανοποίηση μας γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά από αρκετά χρόνια και μέσα από τα βιώματα και τις εμπειρίες του, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι ύψιστης σημασίας η λειτουργικότητα και κατά συνέπεια η βιωσιμότητα της όποιας λύσης. Μια ανησυχία την οποία είχαμε και διατυπώναμε για πάρα πολλά χρόνια αλλά δυστυχώς δεν εισακουόμασταν.Για εμάς, όση σημασία έχει η επίτευξη της λύσης άλλη τόση αν όχι περισσότερη έχει η επόμενη ημέρα της λύσης. Η λύση πρέπει να δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας και συνεργασίας και όχι με τις πρόνοιες της και τις δυσλειτουργίες της στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων να δημιουργεί νέες πηγές προστριβών και αντιπαραθέσεων.

Είναι πλέον παραδεκτό από όλους ή τουλάχιστον από όσους ρεαλιστικά εκτιμούν την πορεία του Κυπριακού, ότι η ακολουθούμενη πολιτική των τελευταίων δεκαετιών έχει αποτύχει.

Η αποκεντρωμένη ομοσπονδία που δεν είναι καινούργια ιδέα, δεν προσφέρει λύσεις στα ζητήματα που ο ίδιος ο Πρόεδρος θέλει να αντιμετωπίσει. Δεν λύνει το πρόβλημα της δυσλειτουργικότητας γιατί όπως πολύ νωρίς η τουρκοκυπριακή ηγεσία ξεκαθάρισε θα επιμένει στα μεγάλα και στα μικρά βέτο σε όλες τις αποφάσεις της κεντρικής Κυβέρνησης και των ανεξάρτητων θεσμών και αρχών. Δεν αντιμετωπίζει η αποκεντρωμένη ομοσπονδία ούτε τα ζητήματα της ασφάλειας, δηλαδή των εγγυήσεων αλλά και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων. Η αποκεντρωμένη όπως και η συγκεντρωτική ΔΔΟ ομοσπονδία δεν αντιμετωπίζουν τις μεγάλες διχοτομικές παθογένειές που φέρει μέσα της η ΔΔΟ.

Για αυτό και κατά τη δική μας άποψη δεν υπάρχει κανένας πλέον λόγος να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση περί αποκεντρωμένης ομοσπονδίας. Εκείνο στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι στο μοντέλο της λύσης που θα δημιουργεί ένα κανονικό κράτος. Κανονικό κράτος όχι μόνο ως προς τις εξωτερικές πτυχές του. Ένα κανονικό κράτος πρέπει να είναι κανονικό και ως προς τις εσωτερικές πτυχές του δηλαδή ως προς τη δομή και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Και για να είναι κανονικό και λειτουργικό και βιώσιμο ένα κράτος θα πρέπει να στηρίζεται και να εφαρμόζει αυστηρά τις αρχές του κράτους δικαίου. Σε αυτά πρέπει να εστιάσουμε πλέον την προσοχή μας. Ήρθε η ώρα επιτέλους να αξιολογήσουμε ρεαλιστικά και με ειλικρίνεια την όλη πορεία του Κυπριακού, τους στόχους της Τουρκίας. Ήρθε ή ώρα επιτέλους να καθορίσουμε τους στόχους που εμείς θέλουμε να πετύχουμε μέσα από την όποια λύση του Κυπριακού και να χαράξουμε μια νέα στρατηγική η οποία θα είναι ικανή να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία η οποία ευθύνεται για τη μη λύση του Κυπριακού.»

Τι αναφέρει το ΔΗΣΥ

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη χθεσινή του παρέμβαση επαναβεβαίωσε τη θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για αναζήτηση λύσης του κυπριακού εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ, και του πλαισίου Γκουτέρες.
Η εκχώρηση εξουσιών στις συνιστώσες πολιτείες που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών βρίσκει τον Δημοκρατικό Συναγερμό σύμφωνο και υποστηρικτικό.»

Κίνημα ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: «Αμήχανος ο Πρόεδρος - Τέλος εποχής για ΔΔΟ»

«Με την χθεσινή αμήχανη εμφάνιση του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμανε το τέλος εποχής για την ΔΔΟ και παραδέχθηκε την αποτυχία της πολιτικής του.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει οιονδήποτε όφελος για την δική μας πλευρά.
Απεναντίας, εκτιμούμε ότι όλες οι γενναιόδωρες προσφορές του Δημήτρη Χριστόφια και όλες οι παραχωρήσεις και υποχωρήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κραν Μοντάνα, είναι πια κεκτημένο για τους Τούρκους.
Ταυτόχρονα, με την παραχώρηση πλείστων όσων εξουσιών στα συνιστώντα κράτη, επιτελείται ακόμη ένα βήμα προς τις θέσεις της Τουρκίας. Ακόμη ένα βήμα προς τον οριστικό διαμελισμό και την επικυριαρχία της κατοχικής χώρας εφ´ όλης της νήσου.
Ο Πρόεδρος άφησε ανοικτό το ζήτημα των εξουσιών που πιστεύει ότι θα παραχωρηθούν στο τουρκικό κράτος, δηλαδή αυξημένη διοικητική αυτονομία. Ενώ με την θέση ότι η απαιτούμενη θετική ψήφος των Τούρκων θα περιορίζεται σε ζωτικά για το κράτος τους ζητήματα, είναι λίαν επικίνδυνη: Για τους Τούρκους όλα τα ζητήματα θα είναι ζωτικά:
Όλα αυτά, μαζί με την εκ περιτροπής Προεδρία δεν προκαλούν δυσλειτουργία και μη βιωσιμότητα;
Δεν οδηγούν στην επικυριαρχία της Τουρκίας;
Πώς θα μπορεί ένα τέτοιο κράτος να διεκπεραιώνει ενεργειακά προγράμματα;
Ο Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι θα δώσει εξουσίες για να πάρει ασφάλεια. Δηλαδή επιδιώκει ένα λειψό κράτος αλλά δήθεν ασφαλές. Τα λειψά κράτη δεν έχουν καμία ασφάλεια. Διότι, όταν κάνεις συνεχείς παραχωρήσεις και υποχωρήσεις, η απέναντι πλευρά ανοίγει περισσότερο τον διασκελισμό της για να σε καταπατήσει. Άρα ουδεμία εγγύηση για ασφάλεια.
Δυστυχώς η αποκεντρωμένη χαλαρή ομοσπονδία είναι το νέο πλαίσιο διαπραγμάτευσης, και συνιστά τεράστια υποχώρηση στις τουρκικές απαιτήσεις χωρίς καν να διεξάγονται συνομιλίες.
Ο Πρόεδρος οφείλει να παραδεχθεί ότι η διεκδικητική σχολή σκέψης για την επίλυση του Κυπριακού αποδείχθηκε ρεαλιστική, ενώ η ρεαλιστική κατά τον ίδιο και υποστηρικτική της ΔΔΟ κατέρρευσε, μιας και η λύση που στήριζε αποδείχθηκε ουτοπία.
Πολύ φοβάμαι ότι μπαίνουμε σε νέες περιπέτειες με απρόβλεπτο τέλος.»

Παρέμβαση Mαλά

Το δικό του σχόλιο μέσω Twitter έκανε ο Σταύρος Μαλάς αναφέροντας «Μέχρι τώρα ακούγαμε ότι το ΦΑ αποτελούσε κίνητρο για λύση. Απόψε ο ΠτΔ το έχει αναγάγει σε αντικείμενο σύγκρουσης.»


 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: «Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού»

ΠτΔ: «Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού»

Η Κυβέρνηση επενδύει στην ΕΕ για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού, ενόψει και του τραγικού ορόσημου των 50 χρόνων της τουρκικής κατοχής επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της περιηγητικής έκθεσης φωτογραφίας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών με θέμα «20 χρόνια Κύπρος – ΕΕ».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top