ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ από το Ράζγκραντ – Η ονομασία, ο Θεός Χορς και ο μεγάλος αριθμός Τουρκικού πληθυσμού

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ από το Ράζγκραντ – Η ονομασία, ο Θεός Χορς και ο μεγάλος αριθμός Τουρκικού πληθυσμού

Η κάμερα του ThemaSports βόλταρε στα στενά του Ράζγκραντ, μια ημέρα πριν την αναμέτρηση της ΑΕΚ με τη Βουλγαρική Λουντογκόρετς.

Αποστολή στη Γερμανία: Γιώργος Λεωνίδου

Σημαντικές λεπτομέρειες για το Ράζγκραντ

Το Ραζγκράντ (βουλγαρικά: Разград, προφέρεται: [rɐzˈɡrat]) είναι πόλη στην Βορειοανατολική Βουλγαρία, διοικητικό και οικονομικό κέντρο της ομώνυμης επαρχίας. Έχει πληθυσμό 33.880 κατοίκους με καταμέτρηση του 2012.

Η κατάληξη «γκραντ» σημαίνει πόλη στα Βουλγαρικά και η σημασία του πρώτου συνθετικού «ραζ» είναι αδιευκρίνιστη. Κατά τη Δεύτερη Βουλγαρική Αυτοκρατορία (1185–1396/1422) στη θέση της σημερινής πόλης υπήρχε ένας οικισμός, αναφερόμενος με τα ονόμστα Χράσγκραντ, Χράζγκραντ και Χρίζγκραντ. Η πρώτη εκδοχή είναι ότι αυτά τα ονόματα προέρχονται από το όνομα του Πρωτοβουλγαρικού και Σλαβικού θεού Χορς. Η θεότητα αυτή είναι Πρωτοϊρανικής προέλευσης και σημαίνει ήλιος και ηλιακό φως.

Πιστεύεται ότι η αναφερόμενη θέση Ιγκρίζινους στους μεσαιωνικούς χάρτες του Αραβα γεωγράφου Αλ Ιντρίσι στην περιοχή του Ράζγκραντ ήταν η ίδια η πόλη. Στους χάρτες του τα ονόματα των οικισμών είναι έντονα εξαραβισμένα. Μπορεί να είναι εξαραβισμένη μορφή του Λατινικού ονόματος Άμπριτους. Αλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι είναι εξαραβισμένη μορφή των μεσαιωνικών Χρίζγκραντ και Χράζγκραντ, επειδή η μεταγλώτιση διατήρησε τη συλλαβή ιζ. Τα επόμενα χρόνια το Χράζγκραντ (Κερεσντάβιτσα επί της βασιλείας του Ιβάν Σισμάν) αναφερόταν με τα ονόματα Χεζαργκάντ, Χέραζγκραντ, Χάσγκραντ, Τσετεχεζάρ, Κράσγκραντ, Αρανγκραντ, Αζαργκραντ, Χράζγκραντ, Κρόζγκραντ, Χίραζγκραντ. Η λέξη «χεζάρ» είναι Περσικής προέλευσης και σημαίνει χιλιάδες (χιλιάδες στρατιωτικές σκηνές). Είναι πιθανό η λέξη «χεζάρ» να προέρχεται από το «Χισάρ», που είναι Αραβική λέξη για το φρούριο. Το όνομα Χέζαργκραντ μπορεί να είναι επίσης εκτουρκισμένη μορφή του μεσαιωνικού Βουλγαρικού Χράζγκραντ (Χρίζγκραντ).

Ιστορία

Το Ράζγκραντ χτίστηκε πάνω στα ερείπια της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης Άμπριτους στις όχθες του ποταμού Μπέλι Λομ. Η ρωμαϊκή πόλη Άμπριτους είχε χτιστεί πάνω στα ερείπια Θρακικού οικισμού του 4ου-5ου αιώνα π.Χ. με άγνωστο όνομα. Αρκετά χάλκινα νομίσματα του βασιλιά της Θράκης Σεύθη Γ΄ (330-300 π.Χ.) και κεραμικά βρέθηκαν, καθώς και αντικείμενα από άλλους άρχοντες και θυσιαστήριο του Ηρακλή.

Το 251 η πόλη υπήρξε το πεδίο της Μάχης του Αμπριτους, κατά την οποία οι Γότθοι νίκησαν ένα Ρωμαϊκό στρατό υπό τους αυτοκράτορες Δέκιο και Ερέννιο Ετρούσκο. Η μάχη αυτή είναι αξιοσημείωτη για είναι η πρώτη περίπτωση που Ρωμαίος αυτοκράτορας σκοτώθηκε σε μάχη με βαρβάρους.

Αξιοθέατα
Μερικά από τα αξιοθέατα του Ράζγκραντ είναι το Αρχιτεκτονικό συγκρότημα Varosha του 19ου αιώνα, το εθνογραφικό μουσείο και πολλά άλλα μουσεία. Ο χαρακτηριστικός πύργος του ρολογιού στο κέντρο που χτίστηκε το 1864, Η Εκκλησία του Άγιου Νικόλαου από το 1860, το γλυπτό Momina cheshma, το Μαυσωλείο Οστεοφυλάκιο των απελευθερωτών (1879-1880) και το Τζαμί του Ιμπραήμ Πασά από το 1530. Το τζαμί λέγεται ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια (εκτός της Τουρκίας).

Πληθυσμός
Τον Ιανουάριο του 2012 το Ράζγκραντ είχε 33.416 κατοίκους, ενώ ο Δήμος του Ράζγκραντ με τα ανήκοντα σε αυτόν γειτονικά χωριά 50.457. Ο αριθμός των κατοίκων της πόλης (όχι του δήμου), κορυφώθηκε την περίοδο 1988-1991, όταν ξεπέρασε τις 50.000.

Εθνική σύνθεση
Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011 τα άτομα που δήλωσαν την εθνική τους ταυτότητα κατανέμονταν ως εξής :

Βούλγαροι: 24.701 (79,1%)
Tούρκοι: 5.902 (18,9%)
Ρομά: 288 (0,9%)
Αλλοι: 140 (0,4%)
Απροσδιόριστοι: 195 (0,6%)
Μη δηλώσαντες: 2.654 (7,8%)
Σύνολο: 33.880

Η Επαρχία του Ράζγκραντ έχει το δεύτερο μεγαλύτερο Τουρκικό πληθυσμό στη Βουλγαρία μετά την Επαρχία του Κάρτζαλι, αν και ο δήμος και η πόλη του Ράζγκραντ έχουν χαμηλότερο ποσοστό Τούρκων από την υπόλοιπη επαρχία. Στην πόλη ζουν 6.000 από το σύνολο 57.000 Τούρκων της Επαρχίας του Ράζγκραντ. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 η Επαρχία του Ράζγκραντ έχει Τουρκική πλειοψηφία 50%, πράγμα που συμβαίνει στη Βουλγαρία μόνο στην Επαρχία του Κάρτζαλι, ενώ στο Δήμο του Ράζγκραντ ο Τουρκικός πληθυσμός είναι μειονότητα με 30% και στα όρια της πόλης του Ράζγκραντ 19%. Εκεί οι Βούλγαροι είναι απόλυτη πλειοψηφία με τους υπόλοιπους να είναι Ρομά, που αποτελούν το 5% στην επαρχία και το 3,3% στο δήμο.

Πηγή: wikipedia

Διαβάστε Περισσότερα στο: Themasports.com

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ

• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



  Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές στη Λεμεσό το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από την ανεύρεση φυσιγγίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top