Το σύστημα απονομής δικαιοσύνης κινδυνεύει να καταρρεύσει εάν δεν γίνουν οι αλλαγές που πρέπει, δήλωσε πριν στη Βουλή την Πέμπτη (15/11) ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.
Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του για το 2019 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, προανήγγειλε σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς του Υπουργείου Δικαιοσύνης με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση.
«Δεν παύει να υπάρχει και να παραμένει ως σημαντική η διαπίστωση ότι η απονομή δικαιοσύνης στον τόπο μας νοσεί, πρέπει να ληφθούν ολιστικά μέτρα, η αντιμετώπιση πρέπει να είναι ολιστική», τόνισε ο Ιωνάς Νικολάου.
Συνέχισε λέγοντας πως η Κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει με την εφαρμογή των όσων προβλέπει η μελέτη των Ιρλανδών εμπειρογνωμόνων, που παραδόθηκε τον Μάρτιο του 2018 για τη μεταρρύθμιση και αναδιοργάνωση της δομής και λειτουργίας των δικαστηρίων, προειδοποιώντας πως «αν δεν γίνουν οι αλλαγές το σύστημα θα καταρρεύσει, πρέπει να γίνουν όλες οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στη μελέτη» και ζητώντας την εποικοδομητική συνεργασία όλων.
Ο Υπουργός ανέφερε ότι το έργο της μεταρρύθμισης έχει ξεκινήσει με ορίζοντα υλοποίησης το 2020, έχει συγκροτηθεί η επιτροπή μεταρρύθμισης, έχει διοριστεί διευθυντής και άρχισε η ετοιμασία νομοσχεδίων.
Ο κ. Νικολάου ξεκίνησε την τοποθέτησή του, ενώπιον της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας πως «το έτος 2019 θα είναι έτος που θα διακριθεί από σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς του Υπουργείου με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση».
Έχουν προχωρήσει και προωθούνται αλλαγές οι οποίες για πρώτη φορά από το 1960 έχουν γίνει σε σχέση με την απονομή δικαιοσύνης, είπε και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία διοικητικού δικαστηρίου και εμπορικού δικαστηρίου, κάνοντας λόγο για «ριζοσπαστικές αλλαγές».
Ο Υπουργός αναφέρθηκε και σε αλλαγές που θα επιλύσουν κτιριακά προβλήματα που υπάρχουν. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο στεγαστικό πρόβλημα στη Λευκωσία, λέγοντας ότι το Ιανουάριο του 2020 θα ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του παλαιού κτηρίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου για να στεγαστεί το Διοικητικό Δικαστήριο, ενώ το 2022 θα ολοκληρωθεί η ανέγερση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. Παράλληλα θα ανακαινιστεί το κτίριο του πρώην ξενοδοχείου Φιλοξενία, για προσωρινή στέγαση του Εφετείου και του Εμπορικού Δικαστηρίου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Νοέμβριο 2019.
Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι το 2019 θα αρχίσει, στη βάση μελέτης, και η αναδιοργάνωση της αστυνομίας, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2022. Οι αλλαγές, είπε, θα γίνουν σε τρεις άξονες: σχεδιασμός και εφαρμογή ενός σύγχρονου μοντέλου αστυνόμευσης και επιχειρησιακής λειτουργίας, σχεδιασμός και εφαρμογή ενός σύγχρονου πλαισίου διαχείρισης της μάθησης και ανάπτυξης, καθώς και ενός πλαισίου διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού.
Διερευνώνται 69 υποθέσεις διαφθοράς αστυνομικών
-------------------------------------------------------------------------
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι στα πλαίσια λειτουργίας της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, διερευνήθηκαν 69 υποθέσεις αστυνομικής διαφθοράς, για 19 από αυτές έχει ολοκληρωθεί η διερεύνηση, έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για ποινική δίωξη εναντίον έξι μελών του Σώματος και τεσσάρων πολιτών, και για πειθαρχική δίωξη εναντίον τριών μελών του Σώματος.
Τόνισε ότι έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές για καταπολέμηση της διαφθοράς, προαναγγέλλοντας αλλαγές και εντός του 2019. Σημείωσε παράλληλα ότι υπάρχει αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση και ότι για πρώτη φορά η Κύπρος έχει εθνική στρατηγική για το πρόβλημα αυτό και έχει καταρτιστεί σχέδιο δράσης. Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, έχει ετοιμαστεί νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο του νομοτεχνικού ελέγχου.
Ο Υπουργός επεσήμανε ότι το 2018 η Κύπρος έλαβε τα εύσημα της Επιτροπής GRECO, αφού με τα μέτρα που έλαβε κατά της διαφθοράς υλοποίησε όλες τις συστάσεις του γ’ γύρου αξιολόγησης, για την ποινικοποίηση των αδικημάτων διαφθοράς και τη διαφάνεια στις χρηματοδοτήσεις πολιτικών κομμάτων και θεωρήθηκε «ως πλήρως επιτυχούσα».
«Μείωση στο σοβαρό έγκλημα»
-------------------------------
Σε σχέση με την εγκληματικότητα, ο Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι οι αριθμοί του σοβαρού εγκλήματος είναι μειωμένοι εντός του 2018. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή, μέχρι τις 30/9/2017 είχαν διαπραχθεί 3795 σοβαρά εγκλήματα, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018 είχαν διαπραχθεί 3733.
Υπέδειξε ότι το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη επηρεάζεται από εγκληματικές πράξεις που δεν σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα, φέρνοντας ως παράδειγμα τον πρόσφατο φόνο στον Οίκο Μαραθάσας.
«Παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί του σοβαρού εγκλήματος είναι μειωμένοι, εκείνο που χαλά το αίσθημα του πολίτη είναι κάποιες εγκληματικές πράξεις που δημιουργούν πρόβλημα. Το 2018 είχαμε αυξημένο αριθμό φόνων -το 2017 είχαμε τέσσερις και το 2018 έχουμε 10- και αυξημένους βιασμούς. Αυτά δεν σχετίζονται με οργανωμένο έγκλημα, όμως επηρεάζουν το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη» είπε.
Ο Υπουργός επεσήμανε ότι το μοντέλο αστυνόμευσης έχει αλλάξει και έχει υιοθετηθεί το μοντέλο της κοινοτικής αστυνόμευσης που επιφέρει αποτελέσματα κι έχει καλύψει σχεδόν ολόκληρη την Κύπρο.
Είπε ακόμα ότι έχουν ενισχυθεί υπηρεσίες της αστυνομίας, όπως η ΥΚΑΝ, η ΜΜΑΔ, ο ΟΠΕ και το ΤΑΕ και αυξήθηκαν οι μηχανοκίνητες περιπολίες, με αποτέλεσμα να είναι αισθητή η παρουσία της αστυνομίας παντού, με τον Υπουργό να δηλώνει πως «έγινε σκιά του οργανωμένου εγκλήματος». Ο Ιωνάς Νικολάου αναφέρθηκε σε «άτομα που απειλούν αξιωματικούς της αστυνομίας» και διεμήνυσε πως «δεν δεχόμαστε απειλές από κανένα, ούτε ο Υπουργός, ούτε ο Αρχηγός της Αστυνομίας».
Ο Υπουργός δήλωσε επίσης ότι ενώ φέτος έχουν κατασχεθεί συνολικά 305 κιλά κάνναβης, ποσότητα διπλάσια από τα προηγούμενα χρόνια, και έχουν συλληφθεί άτομα για κατοχή ναρκωτικών, για κατοχή, διακίνηση και προμήθεια, για κατοχή με σκοπό την προμήθεια και για προμήθεια, εντούτοις, δεν έχουν γίνει συλλήψεις εμπόρων ναρκωτικών και σημείωσε ότι πρέπει να δοθούν στην Αστυνομία τα εφόδια για να φθάσει στους εμπόρους.
Σύμφωνα με τους αριθμούς που παρέθεσε ο κ. Νικολάου, μέχρι τις 31/10/2018 καταγράφηκαν 1144 περιπτώσεις ατόμων που ενέχονταν σε υποθέσεις ναρκωτικών, εκ των οποίων 116 ήταν ηλικίας 14-18 ετών, 767 ήταν μεταξύ 19-34 ετών και 261 πέραν των 35 ετών.
Ανέφερε δε ότι το Υπουργείο έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα για την αναβάθμιση των εξοπλισμών σε λιμάνια και αεροδρόμιο για τον έλεγχο εμπορευμάτων και ατόμων.
Τέλη 2019 οι πρώτες κάμερες στους δρόμους
-----------------------------------------
Σε σχέση με την οδική ασφάλεια, ο Ιωνάς Νικολάου ανέφερε στους βουλευτές ότι οι πρώτες συσκευές φωτοεπισήμανσης που θα καταγράφουν τροχαία αδικήματα, θα εγκατασταθούν στο τέλος του 2019, με στόχο να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η συμμετοχή της αστυνομίας στο έργο της καταγγελίας τροχαίων αδικημάτων.
Παράλληλα υπενθύμισε ότι έχει προωθηθεί στον Γενικό Εισαγγελέα για νομοτεχνικό έλεγχο δέσμη νομοσχεδίων που αυξάνουν αποτρεπτικά τις ποινές σε θέματα που κρίνεται ότι επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις τροχαίες συγκρούσεις.
Ο Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πολλές φορές ο ίδιος οδηγός καταγγέλλεται από την αστυνομία 2-3 φορές εντός της ίδια ημέρας για τροχαία αδικήματα, όπως η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.
Νομοσχέδιο για τους ανήλικους παραβάτες
----------------------------------------------
Ο κ. Νικολάου απέρριψε τη θέση ότι υπήρξε καθυστέρηση στην προώθηση του νομοσχεδίου που ρυθμίζει την πρόληψη και μεταχείριση νεαρών που βρίσκονται αντιμέτωποι με το νόμο και υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, το οποίο καταρτίστηκε ύστερα από δημόσια διαβούλευση και συνεργασία με την Επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού και προωθήθηκε τον περασμένο Αύγουστο στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.
«Εχω εκτιμήσεις από ακαδημαϊκούς ότι το νομοσχέδιο είναι, όχι αξιόλογο, αλλά πάρα πολύ καλό» είπε. Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο δεν μιλά για αναμορφωτήρια και εξέφρασε λύπη για τις απόψεις που εκφράζονται δημόσια από ειδικούς υπέρ της δημιουργίας αναμορφωτηρίων, τονίζοντας πως «η χειρότερη περίπτωση είναι ο περιορισμός κάποιου ανήλικου».
Δύσκολη η αντιμετώπιση του προβλήματος μεταφοράς αντικειμένων εντός των φυλακών
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Ιωνάς Νικολάου παραδέχτηκε ότι άτομα που εργάζονται στο χώρο τον φυλακών εμπλέκονται στη μεταφορά αντικειμένων εντός του χώρου, δυσχεραίνοντας το έργο της αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού.
«Δεν θα σταματήσουν να μεταφέρονται αντικείμενα στο χώρο των φυλακών», είπε, προσθέτοντας ότι θα ληφθούν μέτρα, ωστόσο «δυστυχώς σε αυτή την προσπάθεια μεταφοράς δεν είναι μόνο οι κατάδικοι και οι συγγενείς των καταδίκων, είναι και άτομα τα οποία δυστυχώς εργάζονται στο χώρο των φυλακών, οι οποίοι αν και λίγοι, είναι αρκετοί για να δημιουργούν πρόβλημα» είπε ο Υπουργός.
Γι’ αυτό, συνέχισε, γίνονται συνεχώς αιφνιδιαστικοί έλεγχοι, τόσο στο προσωπικό και στα κελιά, με σεβασμό προς τους κατάδικους, και είναι συνεχής η προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, αλλά όχι εύκολη.
Ο Υπουργός ανέφερε ακόμα ότι το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών θα γίνεται χειρότερο ενόσω δεν λαμβάνονται κάποια μέτρα, ωστόσο τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση όσα προβλήματα κι αν αντιμετωπίζουμε με τον υπερπληθυσμό των φυλακών να κλείσουν χώροι που αξιοποιούνται για την προετοιμασία των φυλακισμένων να επανενταχθούν στην κοινωνία.
Σημείωσε ότι το σωφρονιστικό σύστημα έχει αλλάξει, αλλά προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν και θα είναι συνεχής η προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, μέχρι το τέλος του μηνός θα εγκατασταθεί στις φυλακές σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων που θα κοστίσει περίπου €1 εκ., ενώ μελετάται και η δυνατότητα επέκτασης των φυλακών.
Νέα πλατφόρμα για κατάσβεση πυρκαγιών σε ψηλά κτίρια
------------------------------------------------------------
Σύμφωνα με τον Υπουργό, στον προϋπολογισμό του κράτους για το 2019 και το 2020 έχει συμπεριληφθεί κονδύλι για την εξασφάλιση πλατφόρμας ύψους 60 μέτρων, για τις ανάγκες της πυρόσβεσης σε περιπτώσεις πυρκαγιών σε ψηλά κτίρια. Η πλατφόρμα, είπε ο Υπουργός, είναι από τις πιο ψηλές που μπορούσε να εξασφαλιστεί. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν κάποια μέτρα τα οποία θα πρέπει να λάβουν οι κατασκευαστές των κτιρίων.
Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Μάρκος Τράγκολας, είπε ότι έχει ήδη ενταχθεί στους πολεοδομικούς όρους η ύπαρξη ικανοποιητικού και ασφαλούς χώρου για να στηθεί με ασφάλεια η υδραυλική πλατφόρμα. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι στην Κύπρο υπάρχουν ψηλά κτίρια όπου δεν παρέχεται ασφάλεια για να στηθούν υδραυλικές πλατφόρμες και γι’ αυτό το λόγο την περασμένη βδομάδα προκηρύχθηκε προσφορά για την εξασφάλιση συστήματος που θα διενεργεί μετρήσεις στο χώρο όπου θα στηθεί η υφιστάμενη πλατφόρμα, που διαθέτει η Πυροσβεστική.
Ο κ. Τράγκολας επεσήμανε ότι οι κατασκευαστές θα πρέπει να επενδύσουν στην παθητική και ενεργητική πυροπροστασία.
Ισχύει η πρόταση της Κυβέρνησης για την κάρτα φιλάθλου
--------------------------------------------------
Ο κ. Νικολάου ανέφερε στους βουλευτές ότι η πρόταση της κυβέρνησης για την κάρτα φιλάθλου ισχύει και μπορεί να συζητηθεί.
«Ως κυβέρνηση έχουμε καταθέσει μια πρόταση, η οποία ήταν στο νομοσχέδιο του 2014, αυτή η πρόταση για εμάς είναι εκεί. Εάν υπάρχει θέμα μπορεί να συζητηθεί» ανέφερε, ενώ απέρριψε τη θέση ότι η κάρτα φιλάθλου ήταν η αιτία που άδειασαν τα γήπεδα, υποδεικνύοντας ότι οι λόγοι θα «πρέπει να διερευνηθούν στην ολότητα τους» και ότι «υπάρχουν και πιο βαθιά προβλήματα».
Ο ΔΗΣΥ θα ενισχύσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια
---------------------------------------------------------
«Ένας από τους κυριότερους και πρωταρχικούς στόχους του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η ολιστική μεταρρύθμιση στον τομέα της δικαιοσύνης ώστε να καταστεί και πιο άμεση αλλά και να δίνεται με τρόπο που να μην ταλαιπωρεί τους πολίτες. Υπάρχει η πολιτική βούληση για να γίνει αυτή η μεταρρύθμιση που θα περιλαμβάνει και την ίδρυση νέων δικαστηρίων και των διορισμό δικαστών, αλλά και την κτιριακή αναβάθμιση των δικαστηρίων και την ηλεκτρονική δικαιοσύνη» δήλωσε ο βουλευτής ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, συμπληρώνοντας πως ο ΔΗΣΥ θα ενισχύσει αυτή την προσπάθεια.
Σημείωσε ως πολύ σημαντική και κρίσιμη για το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη τη μεταρρύθμιση στην Αστυνομία και πρόσθεσε ότι οι τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ σήμερα δόθηκαν αριθμοί που επιβεβαιώνουν, όπως είπε, ότι σωστά κινηθήκαμε σε αυτή την πορεία.
Επανέλαβε πως ο σεβασμός του ΔΗΣΥ προς το έργο της Αστυνομίας είναι δεδομένος και πως η πλειοψηφία των μελών της Αστυνομίας είναι τίμιοι και φιλότιμοι και έχουν ως πρωταρχικό τους στόχο την προάσπιση της ασφάλειας των πολιτών.
ΑΚΕΛ: Πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα
--------------------------------------------
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού επικαλέστηκε έκθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία ο τομέας της απονομής δικαιοσύνης βρίσκεται υπό κατάρρευση και σημείωσε πως παρά τα βήματα που λαμβάνονται προς τη σωστή κατεύθυνση, η μεγάλη εικόνα δεν διαφοροποιείται, αντιθέτως σε κάποια ζητήματα τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται.
«Οταν κυβερνάς για έξι χρόνια φυσιολογικά παράγεις κι έργο αλλά είναι λίγο άκομψο να παραπέμπεις σε μελέτες που γίνονται ή θα γίνουν για να εφαρμόσεις στον τελευταίο χρόνο της διακυβέρνησής σου» είπε, επισημαίνοντας πως καλύτερα είναι να υλοποιούνται μέτρα άμεσα.
Σημείωσε ότι στον τομέα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας τα πράγματα είναι ακόμα δυσκολότερα. Όπως ανέφερε, τα τελευταία χρόνια οι πολίτες δεν νιώθουν ιδιαίτερα ασφαλείς, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Αστυνομία. Ειδικότερα ανέφερε ότι το 2018 υπήρξε υπερδιπλασιασμός των φόνων και των βιασμών, σε σύγκριση με το 2017.
Ο κ. Δαμιανού προειδοποίησε πολλά υπολείπονται και πρέπει να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Πόσα λεφτά κερδίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ - Τα μπόνους για ταξίδια και διασκέδαση
• Το Netflix θα αφαιρέσει μια ολόκληρη ενότητα περιεχόμενου - Μάθε ποια είναι
• Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ - Μάθε αν κέρδισες 3.100.000 ευρώ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις