Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εξήγησε κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος πως ο προβληματισμός για την αποκέντρωση ούτε υποκαθιστά, ούτε καταργεί την έννοια της πολιτικής ισότητας, ή την ανάγκη για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, αλλά τουναντίον αποσκοπεί στο να κάνει όσο γίνεται περισσότερο λειτουργική μια συμφωνία για λύση.
Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας πως η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την αντιπροσωπεία του ΡΤΚ ήταν άτυπη και φιλική και πως εξελίχθηκε σε μια δημιουργική συζήτηση.
Ο κ. Προδρόμου είπε επίσης πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε την πλήρη ετοιμότητα του για να ξεκινήσει η συζήτηση προκειμένου να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς, που ζητά ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, μέσω της αποστολής της Τζέιν Χολ Λουτ, με απώτερο σκοπό να επαναρχίσει η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό.
Ο Εκπρόσωπος είπε ακόμη πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε ότι η δική μας πλευρά υπολογίζει στο Πλαίσιο Γκουτέρες, στις έξι παραμέτρους του, «οι οποίες μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια διεξοδική συζήτηση μαζί με όλες τις υφιστάμενες προηγούμενες συγκλίσεις, προκειμένου να ξεκινήσει ξανά μια συνεκτική διαπραγμάτευση που θα επιληφθεί όλων των θεμάτων».
Σημείωσε επίσης πως ο Πρόεδρος είχε την ευκαιρία «αφού του ζητήθηκε, να εξηγήσει ότι προβληματισμός για την αποκέντρωση βεβαίως ούτε αποκαθιστά ούτε καταργεί την έννοια της πολιτικής ισότητας ή την ανάγκη για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, αλλά τουναντίον αποσκοπεί στο να κάνει όσο γίνεται περισσότερο λειτουργική μια συμφωνία για λύση η οποία θα εξυπηρετεί τους πολίτες και θα απαντά σε κάποια ερωτηματικά που εγείρονται μέσα στην κοινή γνώμη».
Ο κ. Προδρόμου επεσήμανε στο σημείο αυτό πως «είναι οι πολίτες οι οποίοι θα κληθούν και να εγκρίνουν αλλά και να ζήσουν μια επιθυμητή συμφωνία για λύση του Κυπριακού».
Ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε τη σημασία που δίνει η πλευρά μας στο να καταργηθεί το αναχρονιστικό και παρωχημένο σύστημα των εγγυήσεων, της εξάρτησης και των παρεμβάσεων από το εξωτερικό, προσθέτοντας πως «ο στόχος είναι η Κύπρος να είναι χώρα όλων των Κυπρίων, χωρίς φυσικά στρατό κατοχής».
Επεσήμανε πως στη συζήτηση "τέθηκε από την πλευρά των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων και η ανάγκη περισσότερων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης", και πως υπογραμμίστηκε «η ανάγκη που υπάρχει, εφόσον μιλάμε για πάνω από όλα εξυπηρέτηση των πολιτών στην Κύπρο με τα μέτρα εμπιστοσύνης, για συγκεκριμένα σημεία διέλευσης στην περιοχή της δυτικής Κύπρου, εκεί που είναι ο Πύργος, τα Κόκκινα, όπως επίσης και στην ιδιόμορφη κατάσταση που υπάρχει γύρω από την Αθηένου, στο Πυρόι».
Ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως συζητήθηκαν και άλλα ανάλογα ζητήματα και ο Πρόεδρος είχε την ευκαιρία να υπογραμμίζει την ετοιμότητά του και για οποιαδήποτε επαφή και διάλογο άμεσα με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, «όπως εξάλλου ήταν η πρόθεση του Προέδρου από την πρώτη ημέρα της επανεκλογής του τον περασμένο Μάρτιο».
Ερωτηθείς αν εγκαινιάζεται ένας κύκλος επαφών με τουρκοκυπριακά κόμματα με τη σημερινή συνάντηση, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως «ήταν μια συγκεκριμένη συνάντηση μετά από αίτημα του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, μια άτυπη συνάντηση και ήταν σαφές από την αρχή ότι δεν πρόκειται για κανενός είδους ούτε διαπραγμάτευση, ούτε διαμεσολάβηση», σημειώνοντας πως ήταν μια φιλική συνάντηση.
Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πάντα ανοικτός στον διάλογο.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις