ΚΥΠΡΟΣ: Ανεύρυσμα στην κεφαλή ο 15χρονος - Χειρουργείται στο Νοσοκομείο

ΚΥΠΡΟΣ: Ανεύρυσμα στην κεφαλή ο 15χρονος - Χειρουργείται στο Νοσοκομείο

Σε ανεύρυσμα κεφαλής οφείλεται το λιποθυμικό επεισόδιο που υπέστη μαθητής ηλικίας 15 ετών.

Του Χρίστου Ζήνωνος

Σύμφωνα με λειτουργό του Επαρχιακού Γραφείου Παιδείας Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου το παιδί την ώρα που βρισκόταν εντός του σχολείου του έπαθε ανεύρυσμα κεφαλής.

Όπως δήλωσε στο ThemaOnline ο εν λόγω λειτουργός, το παιδί χειρουργείται αυτή την στιγμή (14:45 - 20/11) στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου μεταφέρθηκε από το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Πάφου.

Να θυμίσουμε ότι το περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης (20/11), όταν ο μαθητής έχασε τις αισθήσεις του, ενώ βρισκόταν σε αίθουσα του εκπαιδευτηρίου στο οποίο φοιτά.

Άμεσα στην σκηνή κλήθηκε ασθενοφόρο, το οποίο μετέφερε τον μαθητή στο ΓΝ Πάφου, όπου υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία.

Στη συνέχεια, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης του, οι επί καθήκοντι ιατροί έκριναν αναγκαία τη μεταφορά του στο ΓΝ Λευκωσίας, αφού ο μαθητής παρουσίαζε διάχυτη αιμορραγία εγκεφάλου.

Ανεύρυσμα κεφαλής

Σύμφωνα με την την ιστοσελίδα που ασχολείται με ιατρικά θέματα onmed.gr ανεύρυσμα ονομάζεται η αποδυνάμωση που παρατηρείται σε κάποιο σημείο του τοιχώματος ενός αιμοφόρου αγγείου, η οποία επιτρέπει να σχηματιστεί στο σημείο αυτό ένα εξόγκωμα, καθώς το αίμα διαπερνά το αγγείο και ασκεί πίεση. Το ανεύρυσμα μοιάζει με ένα μικρό μπαλόνι που μπορεί να «σκάσει» οποιαδήποτε στιγμή.

Η ρήξη του ανευρύσματος αποτελεί επείγουσα κατάσταση. Εάν το ανεύρυσμα έχει σχηματιστεί σε αιμοφόρο αγγείο του εγκεφάλου, η ρήξη συνεπάγεται ότι διαρρέει αίμα στους γύρω ιστούς.

Το ανεύρυσμα δεν γίνεται αντιληπτό εκτός κι αν επέλθει η ρήξη. Εκτιμάται ότι ποσοστό 6-9% του πληθυσμού έχει ανεύρυσμα χωρίς να το γνωρίζει.

Η ρήξη βέβαια δεν συμβαίνει πάντα. Μάλιστα, ακόμη κι αν το ανεύρυσμα εντοπιστεί έγκαιρα, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια εξέτασης (π.χ. μαγνητική ή άλλη απεικονιστική εξέταση), οι γιατροί δεν συνιστούν κάποια θεραπευτική παρέμβαση εκτός κι αν το μέγεθός του είναι αρκετά μεγάλο ή αν ο ασθενής έχει οικογενειακό ιστορικό ρήξης ανευρύσματος.

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Με το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές οι καταστατικές αλλαγές στον ΔΗΣΥ- Από τη βάση ο υποψήφιος για την προεδρία - Οι ασφαλιστικές δικλίδες

Με το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές οι καταστατικές αλλαγές στον ΔΗΣΥ- Από τη βάση ο υποψήφιος για την προεδρία - Οι ασφαλιστικές δικλίδες

Πολύωρη ήταν η συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου του ΔΗΣΥ που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, με κύριο θέμα την ετοιμασία του τελικού κειμένου με τις προτάσεις που θα πάνε στο Καταστατικό Συνέδριο, το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου.