Το μεταναστευτικό να αντιμετωπιστεί συλλογικά από κράτη μέλη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Κύπρος δέχεται έντονες πιέσεις από την προσφυγική κρίση και υποστηρίζει ότι οι προκλήσεις που δημιουργεί το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζονται συλλογικά από τα κράτη μέλη, στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης που προκύπτουν από τη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή οικογένεια, επεσήμανε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Σε χαιρετισμό του στις Επιτροπές Παρακολούθησης των Ταμείων Εσωτερικών Υποθέσεων 2014-2020 της ΕΕ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξένια» στη Λευκωσία, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «η Κύπρος ήταν πάντα μια χώρα που φιλοξενούσε μετανάστες, αυτό όμως που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι την τελευταία περίοδο υπάρχει μια συνεχιζόμενη και σταθερά αυξητική τάση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο που έχουν καταστήσει την Κύπρο την πρώτη χώρα σε αφίξεις κατ’ αναλογία πληθυσμού σε ολόκληρη την ΕΕ».
«Κατά τους οκτώ πρώτους μήνες του 2018, τα αιτήματα διεθνούς προστασίας συνέχισαν να παρουσιάζουν αυξητική τάση και παρουσιάζονται αυξημένα κατά 55% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Πιο συγκεκριμένα, κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2018, δεχτήκαμε ως Κυπριακή Δημοκρατία 4.022 αιτήσεις διεθνούς προστασίας, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο είχαμε δεχτεί 2.600 αιτήσεις. Σημειώνεται, ότι και το 2017 υπήρξε ανάλογη αύξηση ύψους 56% σε σύγκριση με το 2016», είπε.
Ο κ. Πετρίδης επεσήμανε ότι «η αύξηση των ροών αποτελεί και αύξηση στις προκλήσεις που καλούμαστε ως χώρα να αντιμετωπίσουμε και πιστεύω ότι μέχρι σήμερα καταφέραμε να διαχειριστούμε αυτές τις προκλήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Διαβεβαίωσε ότι «εργαζόμαστε άοκνα και με αίσθημα ευθύνης για τη στήριξη των ευρωπαϊκών πολιτικών, αλλά και για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας», σημειώνοντας ότι, «παρόλα αυτά, οι δυσανάλογες πιέσεις, το ιδιαίτερα μικρό μέγεθος της Κύπρου και ο δημογραφικός της χαρακτήρας, η εγγύτητά της με την πολιτικά και κοινωνικά ασταθή περιοχή, αλλά και το πολιτικό μας θέμα, δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε».
Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι η Κύπρος συνεχίζει τις προσπάθειες για να προστατευθεί ο κοινωνικός και οικονομικός ιστός της χώρας και προβαίνει σε ενέργειες προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προσκλήσεις που παρουσιάζονται.
Είπε, επίσης, ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών συνεχίζει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου ένα σημαντικό μέρος των οικονομικών πιέσεων που δεχόμαστε ως Κύπρος σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές, να καλύπτεται μέσω της αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων, υπό τη διαχειριστική εποπτεία της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου μας».
Όπως είπε, κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 η υλοποίηση των έργων με αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων γίνεται στη βάση δυο εθνικών προγραμμάτων, που εφαρμόζουν τόσο την εθνική όσο και την ευρωπαϊκή πολιτική. Το ένα αφορά το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, και το άλλο το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας.
«Στη βάση και των τελευταίων αυξήσεων των πιστώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπάρχει διαθέσιμο το συνολικό ποσό των 98,7 περίπου εκατομμυρίων ευρώ για υλοποίηση έργων και ενεργειών κάτω από τα Ταμεία των Εσωτερικών Υποθέσεων, εκ των οποίων τα 6,4 εκατομμύρια προορίζονται αποκλειστικά για τους σκοπούς της υλοποίησης του Συστήματος Εισόδου-Εξόδου (Entry Exit System), που αφορά κυρίως τη βελτίωση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, τον καλύτερο εντοπισμό των προσώπων που υπερβαίνουν την επιτρεπόμενη διάρκεια διαμονής και την ενίσχυση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας», είπε.
Ανέφερε ότι «η περίοδος επιλεξιμότητας για υλοποίηση έργων ολοκληρώνεται το 2022 και στο παρόν στάδιο έχουμε πολύ καλά δείγματα απορροφητικότητας, αφού έχουμε στο ενεργητικό μας πέραν των 100 έργων που υλοποιήθηκαν και συνεχίζουν να υλοποιούνται κατά την παρούσα προγραμματική περίοδο, ενώ σίγουρα προγραμματίζεται η υλοποίηση κι άλλων έργων».
Είπε, επίσης, ότι «γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια από μέρους μας, προκειμένου, όχι μόνο να έχουμε πλήρη απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών πόρων που μας διατίθενται, αλλά και να επιτύχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα από τα προγράμματα που εφαρμόζονται, με προστιθέμενη αξία τόσο για την ομάδα στόχου, τους υπηκόους τρίτων χωρών, όσο και για την κοινωνία και την οικονομία της Κύπρου».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις