Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρουσίασε απόψε το όραμά του για το νέο μοντέλο οικονομίας αναφερόμενος σε 14 σημαντικές μεταρρυθμίσεις μέσω των οποίων η Κυβέρνηση φιλοδοξεί, όπως είπε, να αλλάξει την εικόνα της χώρας στα επόμενα χρόνια.
Σε χαιρετισμό του στην 91η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ, στο συνεδριακό κέντρο Φιλοξενία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε τη στήριξή του στους χειρισμούς του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου για το ΓεΣΥ και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να προσέλθουν με καλή διάθεση στο διάλογο για να εφαρμοστεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.
Παράλληλα, επανέλαβε την πρόθεσή του για μη επαναδιεκδίκηση της προεδρίας της Δημοκρατίας και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για το καλό του τόπου. Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις των ανθυποψήφιων του στις τελευταίες προεδρικές εκλογές ανέφερε ότι 72 των προτάσεων τους είτε εμπίπτουν είτε είναι παραπλήσιες με το πρόγραμμα δράσης της διακυβέρνησής του, «19 αντιμετωπίζονται κατ’ αρχήν θετικότατα ενώ άλλες 12 χρήζουν περαιτέρω μελέτης και αξιολόγησης».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβηκε αρχικά σε μια παρουσίαση των όσων έχει μέχρι σήμερα καταφέρει η Κυβέρνηση αναφορικά με την οικονομία.
Παράλληλα, είπε, προωθούνται 14 σημαντικές μεταρρυθμίσεις με τις οποίες φιλοδοξούμε να αλλάξουμε πραγματικά την εικόνα της χώρας μας στα επόμενα χρόνια, δημιουργώντας ένα νέο μοντέλο οικονομίας.
Ως πρώτη, αναφέρθηκε στην εφαρμογή του ΓεΣΥ με υλοποίηση της πρώτης φάσης όπως έχει σχεδιαστεί, την 1η Ιουνίου 2019.
«Ο σχεδιασμός μας θα προχωρήσει όπως έχουμε προγραμματίσει και θέλω να στείλω ένα μήνυμα με κάθε καλή πρόθεση, προς κάθε κατεύθυνση: Στηρίζω πλήρως τις ενέργειες του Υπουργού Υγείας που δεν είναι παρά έκφραση της πολιτικής της Κυβερνήσεως», τόνισε.
Είναι, είπε, «μια απόφαση ομόφωνη των πολιτικών δυνάμεων, μια ανάγκη της κοινωνίας, μια σημαντική προσφορά που χρωστούμε στον λαό μας».
Συνεπώς, πρόσθεσε, «πάντοτε ανοιχτοί στο διάλογο, ευελπιστώ ότι όλοι οι παράγοντες που είναι σε θέση να συνεργήσουν ώστε να υλοποιηθεί το ΓεΣΥ να προσέλθουν με καλή διάθεση, με καλή πρόθεση έτσι ώστε όπως έχει χρονοδιαγραμματικά αποφασιστεί να εφαρμοστεί το σχέδιο».
Αναφορά έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στην ανάγκη ενίσχυσης της ευελιξίας, αποτελεσματικότητας και ταχύτητας λήψης αποφάσεων στο σύστημα Δικαιοσύνης. Όπως όλοι καλά γνωρίζουν, είπε, «δυστυχώς, υπάρχει πρόβλημα ως προς την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης». Υπενθύμισε ότι το Υπουργικό πρόσφατα ενέκρινε νομοσχέδιο για τη σύσταση Εμπορικού Δικαστηρίου. Είπε ακόμη ότι η αναμενόμενη εφαρμογή της «ηλεκτρονικής δικαιοσύνης» και ηλεκτρονικής διαχείρισης των υποθέσεων στο δικαστήριο, σε συνάρτηση με το σχέδιο δράσης για την αναδιοργάνωση της δομής και λειτουργίας των Δικαστηρίων, «αποτελούν καθοριστικά βήματα προς τη βελτίωση και την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών».
Για την μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, είπε ότι «είναι καλά γνωστό ότι κάποια νομοσχέδια αποσύρθηκαν σαν αποτέλεσμα διαφωνιών, όμως είμαστε έτοιμοι σε συνεννόηση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα να τα επανακαταθέσουμε, έτσι ώστε να υπάρχει η διαχείριση του αξιόλογου ανθρωπίνου δυναμικού, η διασύνδεση του μισθολογίου με την ανάπτυξη του ΑΕΠ, η αναδιοργάνωση κλιμάκων, αλλά και η κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων και ταυτόχρονα βεβαίως αξιολόγηση με βάση μετρήσιμα κριτήρια».
Ένα τέταρτο στοιχείο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «είναι η προώθηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με στόχο την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, μια γάγγραινα που όλοι βιώνουμε. Προς τον σκοπό, αυτό σε συνεργασία με την Εσθονία, βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης σχετικό πρόγραμμα ύψους €250 εκατ».
Σύμφωνα με τον ίδιο «το πλέον σημαντικό για τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση της ψηφιακής στρατηγικής, είναι η πρόθεση μας, σε συνεργασία πάντα με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, να ενοποιήσουμε όλες τις συναφείς αρμοδιότητες σε ένα Υφυπουργείο Ψηφιακής Στρατηγικής, Έρευνας και Καινοτομίας».
Ενημέρωσε πως «έχουμε ήδη ολοκληρώσει το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του Υφυπουργείου, το οποίο έως το τέλος του χρόνου θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και εν συνεχεία στη Βουλή των Αντιπροσώπων».
«Είμαι βέβαιος, η πρόταση προήλθε μάλιστα από κόμματα της αντιπολίτευσης και αυτό θέλω να το χαιρετίσω, πως με πλήρη συνεργασία θα επιτύχουμε το συντομότερο την υιοθέτηση ενός ζωτικού Υφυπουργείου, το οποίο πολλά έχει να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της χώρας και ιδιαίτερα στον τομέα της έρευνας, της καινοτομίας, αλλά και της ψηφιακής οικονομίας».
Ο Πρόεδρος Αναστσιάδης αναφέρθηκε επίσης στην ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με συγχωνεύσεις Δήμων και συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών, ούτως ώστε να υπάρξει ποιοτική αναβάθμιση στις υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες και αφορούν την καθημερινότητα τους, στην εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό, στο πλαίσιο της οποίας από την 1η Ιανουαρίου του 2019 δημιουργείται Υφυπουργείο Τουρισμού και στην εφαρμογή της νέας απλοποιημένης διαδικασίας για την αδειοδότηση έργων στη βάση του επενδυτικού νόμου που ήδη βρίσκεται ενώπιον της Βουλής.
Μίλησε για την πρόθεση ανάπτυξης του τομέα της διαχείρισης Επενδυτικών Ταμείων που προσφέρει μια νέα μεγάλη ευκαιρία για τον τομέα των Υπηρεσιών μέσα και από την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που εγκρίθηκε από τη Βουλή τον περασμένο Ιούλιο.
Σε άλλη αναφορά του για βελτίωση της διακυβέρνησης στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, είπε ότι έχει επίσης συσταθεί Εθνικό Συμβουλίο Έρευνας και Καινοτομίας και υιοθετήθηκε ο θεσμός του Επικεφαλής Επιστήμονα.
Επιπλέον, πρόσθεσε, «αντιλαμβανόμενοι τις ταχύτατες εξελίξεις στις σύγχρονες τεχνολογίες και εφαρμογές, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου συστάθηκε κοινή ομάδα εργασίας υπό την εποπτεία της Κυβέρνησης και της Βουλής για την εκπόνηση του εθνικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της τεχνολογίας Blockchain».
Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση για μερική αποκρατικοποίηση της CYTA, με την προσέλκυση στρατηγικού-συνεργάτη επενδυτή, καθώς και αποκρατικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και του Κρατικού Λαχείου.
Μίλησε ακόμη για μεταρρύθμιση δομών διακυβέρνησης της Κεντρικής Τράπεζας, ενίσχυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σύσταση νέας ανεξάρτητης Εποπτικής Αρχής για τον Ασφαλιστικό Τομέα και τα Ταμεία Προνοίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε επίσης λόγο για την ολοκλήρωση της συνολικής μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος που άρχισε με το νέο σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών, περιλαμβανομένου του συστήματος αξιολόγησης και της βέλτιστης αποδοτικότητας του εργασιακού χρόνου των εκπαιδευτικών, με στόχο της ενίσχυση της παρεχόμενης παιδείας. Σύμφωνα με τον ίδιο «όλοι αναγνωρίζουμε πως παρά τις δαπάνες στις οποίες υποβάλλεται ο Κύπριος φορολογούμενος, που είναι όσον αφορά την Παιδεία οι ψηλότερες, θα μπορούσε να πει κανείς σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα μαθησιακά αποτελέσματα δυστυχώς δεν δικαιώνουν τις δαπάνες που το κράτος υποχρεούται να καταβάλλει αλλά και ο κάθε ένας επιβαρύνεται».
Αναφορά έκανε επίσης στην «αύξηση της παραγωγής και ενίσχυση της εξωστρέφειας των βιομηχανιών του τόπου, με την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και την παραγωγή καινοτόμων και τεχνολογικά αναβαθμισμένων προϊόντων».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η υιοθέτηση και υλοποίηση των πιο πάνω μεταρρυθμίσεων, σε συνάρτηση με νέες φορολογικές ελαφρύνσεις και κίνητρα προς επιχειρήσεις και επενδυτές που προωθούνται, αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των κυπριακών επιχειρήσεων, ενισχύοντας τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μας».
«Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε πως για την υλοποίηση των όσων έχω αναφέρει απαιτείται και η συναίνεση της Βουλής, και η συνεργασία της Κυβέρνησης με τη Βουλή, γι αυτό και βρισκόμαστε σε επαφή με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να συμβάλουμε από κοινού στη μεγάλη προσπάθεια για μεταρρύθμιση του οικονομικού μοντέλου της χώρας», σημείωσε.
Ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να είναι εκ νέου υποψήφιος για το αξίωμα το Προέδρου της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι «ο κάθε ένας θα πρέπει να γνωρίζει τον χρόνο που μπαίνει στην πολιτική αλλά και τον χρόνο που φεύγει από την πολιτική».
Γι αυτό, είπε, «και χωρίς τον ανταγωνισμό και τις ανησυχίες πιστεύω ότι γίνεται ακόμα πιο δημιουργικός ο διάλογος και μπορεί να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, ώστε στο τέλος της παρούσας θητείας μου, δεν θα είναι κάτι που κατέκτησε ο Αναστασιάδης, αλλά κάτι που όλοι μαζί έχουμε επιτύχει».
Εξέφρασε την ελπίδα «πως μέσα σ’ αυτό το πνεύμα λειτουργούμε και θα λειτουργήσουμε τα επόμενα χρόνια».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις