ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνική Κυβέρνηση: 'Η διπλωματική μας ισχύ έναντι της Τουρκίας φαίνεται στις θάλασσες της Κύπρου'

Ελληνική Κυβέρνηση: 'Η διπλωματική μας ισχύ έναντι της Τουρκίας φαίνεται στις θάλασσες της Κύπρου'

Η διπλωματική μας ισχύς έναντι της Τουρκίας φαίνεται στις θάλασσες της Κύπρου, είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Τη διπλωματική ισχύ τόσο της Κύπρου, όσο και της Ελλάδας έναντι της στρατηγικής έντασης που υιοθετεί η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο, ανέδειξε ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9».

«Είναι προς το απόλυτο συμφέρον της χώρας μας να διατηρήσει τη νηφαλιότητα της. Ακριβώς γιατί γνωρίζουμε, όχι απλώς ότι τα συμφέροντά μας είναι θωρακισμένα από τη διεθνή νομιμότητα και κατοχυρώνονται στις διεθνείς συνθήκες, αλλά και γιατί είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη η διπλωματική θέση τόσο της Ελληνικής όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι η στρατηγική της Τουρκίας την οδηγεί σε θέση απομόνωσης.

«Είναι προφανές ότι αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι οι προσπάθειες αναθεωρητισμού των συνθηκών και διατήρησης υψηλής πολεμικής ρητορικής, δεν ωφελούν, αντιθέτως απομονώνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι η απομόνωση της πολιτικής της Τουρκίας αποδεικνύεται και «από το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί στην πράξη στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών».

Όπως σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, στον πολιτικό κόσμο της Τουρκίας υπάρχει έδαφος για «εθνικιστικές κορώνες», ωστόσο συνέστησε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο της ακραίας ρητορικής. «Εμείς και δεν διεκδικούμε τίποτα, αλλά και δεν έχουμε να παραχωρήσουμε τίποτα. Τα συμφέροντά μας και τα εθνικά μας δίκαια είναι απόλυτα κατοχυρωμένα», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι μια σειρά από πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ δείχνουν τη σαφή αποδοχή εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης του γεγονότος «ότι στην περιοχή μας έχουμε αμφισβήτηση της νομιμότητας από ένα κράτος, την Τουρκία, σε ό,τι αφορά το Δίκαιο της Θάλασσας, και την υπεράσπισή του από ένα άλλο κράτος, που είναι και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει εξ αυτού και μόνο του γεγονότος την απαίτηση αλληλεγγύης».

«Και επαναλαμβάνω, δεν είναι μόνο θέμα δικαίου, είναι και θέμα διπλωματικής ισχύος, που φαίνεται αυτή τη στιγμή στις θάλασσες της Κύπρου», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέλος στο «ρίζωμα» των γιατρών στο ΓεΣΥ: Πότε θα πρέπει να βγαίνουν από το σύστημα - Θα μπορούν να ασκούν το επάγγελμα;

Συνέχεια στη συζήτηση για πλαφόν σε νερό - Ερωτηματικό αν προλαβαίνουν το κλείσιμο της Βουλής

Έβαλε φωτιά σε όχημα και αργότερα «κάηκε» ο ίδιος από μαρτυρία - Σύλληψη 57χρονου

Λεμεσός: Επιτέθηκε στον σύντροφο της πρώην του με ρόπαλο και λιβέρι - Στο νοσοκομείο 50χρονος

Καιρός: Πότε θα σημειώσει πτώση η θερμοκρασία - Αναλυτικά η πρόγνωση

Ψυχικό: Πώς προσπαθούν να λύσουν το κουβάρι της εκτέλεσης οι Αρχές - Οι κρίσιμες καταθέσεις και οι κινήσεις του δολοφόνου



ΔΗΚΟ: Ο εκσυγχρονισμός - Η «ψήφος εμπιστοσύνης» στον Νικόλα και η υποβόσκουσα αμφισβήτηση

ΔΗΚΟ: Ο εκσυγχρονισμός - Η «ψήφος εμπιστοσύνης» στον Νικόλα και η υποβόσκουσα αμφισβήτηση

Στα μαλακά προσπαθεί να ρίξει η ηγεσία του ΔΗΚΟ τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του κόμματος, ύστερα από την αποτυχία στις εκλογές της 9ης Ιουνίου. Μπορεί το ΔΗΚΟ να έχει διατηρήσει την έδρα του στο Ευρωκοινοβούλιο, ωστόσο είδε τα ποσοστά του να μειώνονται σε βαθμό, που σήμερα βρίσκεται μία θέση πίσω από το ΕΛΑΜ χάνοντας και τον ρυθμιστικό του ρόλο. Η ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου ύστερα από τη συνεδρίαση του της Κεντρικής Επιτροπής την Δευτέρα, εμφανίζει ένα κόμμα το οποίο φαίνεται να κατανοεί τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν προεκλογικά, δίνοντας μάλιστα σύμφωνα με την ανακοίνωση, ψήφο εμπιστοσύνης στην ηγεσία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε την πραγματοποίηση πολιτικού - καταστατικού συνεδρίου για την επανασύσταση, επανίδρυση και τον εκσυγχρονισμό του κόμματος. Με άλλα λόγια, το ΔΗΚΟ θα πρέπει να βρει νέα ταυτότητα με την οποία θα «συστηθεί» εκ νέου, στην κοινωνία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top