Την ικανοποίηση του από τα μέτρα που η κυπριακή Κυβέρνηση λαμβάνει για την κυβερνοασφάλεια αλλά και την πεποίθηση ότι η χώρα μπορεί να αποτελέσει διεθνώς ένα λαμπρό παράδειγμα στο πώς αντιμετωπίζονται οι απειλές στον κυβερνοχώρο, εξέφρασε ο επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) για την περιφέρεια της Ευρώπης, Jaroslaw Ponder.
Ο κ.Ponder μιλούσε το πρωί από το βήμα του συνεδρίου "ITU Cyberdrill - ALERT", που οργανώνουν στη Λεμεσό η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας και η Εθνική Ομάδα Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων, σε συνεργασία με την ITU και το Φόρουμ Ομάδων Ανταπόκρισης και Σωμάτων Ασφαλείας (FIRST).
Στο χαιρετισμό του ο επικεφαλής της ITU Ευρώπης, υπέδειξε πως η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας που ιδρύθηκε πρόσφατα στη χώρα μας, αποδεικνύει πως το θέμα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος της κυπριακής Κυβέρνησης και όλων των εταίρων, οι οποίοι όπως σημείωσε, μπορούν να επωφεληθούν από ένα ασφαλές περιβάλλον χρήσης των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.
"Θα ήθελα να συγχαρώ την κυπριακή Κυβέρνηση για τη μακροχρόνια δέσμευση της στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο", είπε και πρόσθεσε πως, από την ενημέρωση που έτυχε για τις δράσεις που έγιναν και γίνονται, η Κύπρος αποτελεί ένα καλό σημείο αναφοράς γύρω από το χειρισμό των προκλήσεων στον κυβερνοχώρο.
Σημείωσε ακόμη πως το όραμα της Κύπρου γύρω από την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, όπως αυτό εκφράστηκε πριν λίγους μήνες από τον Επίτροπο Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων Γιώργο Μιχαηλίδη, "δεν ήταν απλά κενά λόγια".
Το όραμα αυτό, συνέχισε, αποτελεί πλέον πραγματικότητα και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο εγγύς μέλλον η Κύπρος θα αποτελέσει ένα λαμπρό παράδειγμα για το πώς αντιμετωπίζονται οι απειλές στον κυβερνοχώρο, προσθέτοντας με ικανοποίηση ότι "ενημερωθήκαμε τις τελευταίες μέρες για τη μείωση του αριθμού των απειλών αυτών στον τόπο".
Ο κ. Ponder είπε ακόμη πως ζούμε σε μια εποχή με τεχνολογικές καινοτομίες πληροφορικής, οι οποίες βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο όλων των τομέων, "κάτι που αποτελεί πρόκληση για όλους εμάς, ώστε να διασφαλίσουμε να μην αποτελέσουν μια απογοήτευση".
Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε, εκ μέρους της Υπουργού Μεταφορών, η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, Χρυστάλλα Μαλλούππα, υπογραμμίζοντας ότι, η κυπριακή Κυβέρνηση δραστηριοποιείται έντονα γύρω από το θέμα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, υπενθυμίζοντας τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για την Κυβερνοασφάλεια, την υιοθέτηση του περί Ασφάλειας Δικτύων και Συστημάτων Πληροφοριών Νόμο, αλλά και την πρόσφατη σύσταση της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας και της Εθνικής Ομάδας Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων - CSIRT (Computer Security Incident Response Team).
Υποδεικνύοντας την ολοένα αυξανόμενη σημασία της κυβερνοασφάλειας, ανέφερε πως "έχουμε προβλέψει ότι αυτός ο τομέας θα μεγαλώσει περισσότερο στο μέλλον, με δεδομένο το πώς ο ψηφιακός κόσμος αποτελεί σήμερα μέρος σχεδόν όλων των πτυχών της καθημερινής μας ζωής".
Η κυπριακή Κυβέρνηση, πρόσθεσε η κ.Μαλλούππα, στοχεύει να εργαστεί με τη στήριξη όλων των εταίρων της, στην Κύπρο και στο εξωτερικό, έχοντας αναπτύξει αριθμό σχέσεων εμπιστοσύνης, ενώ προσδοκεί στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων αυτών με τους φίλους της στην περιοχή.
Εξάλλου, στο χαιρετισμό του, ο Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων Γιώργος Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε στις δράσεις της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας και της Εθνικής Ομάδας Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων, σημειώνοντας ότι "οι προσπάθειες γύρω από μια αποτελεσματική εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυβερνοασφάλεια μπορούν να είναι επιτυχείς μόνο μέσα από την αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκομένων εταίρων και μόνο όταν καλλιεργούνται και καθιερώνονται υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης".
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην προγραμματισμένη, στους επόμενους μήνες, αναθεώρηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυβερνοασφάλεια, "ακολουθώντας μια ολιστική αξιολόγηση ωριμότητας πάνω στην κυβερνοασφάλεια, για όλους τους τομείς της Κυπριακής κοινωνίας και οικονομίας και η οποία διενεργείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης".
Σύντομο χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε και ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, ο οποίος καλωσόρισε τους συνέδρους από τις περίπου 60 διαφορετικές χώρες και τους ενημέρωσε γύρω από την ιστορία και την παράδοση της Λεμεσού, αλλά και το σημερινό ρόλο της ως οικονομικό κέντρο του τόπου.
Της επίσημης εναρκτήριας τελετής του συνεδρίου προηγήθηκαν, τη Δευτέρα και την Τρίτη, τεχνική εκπαίδευση και παρουσιάσεις γύρω από την κυβερνοασφάλεια, ενώ τις επόμενες δυο μέρες θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις με διάφορα σενάρια αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις