ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύμπτωση απόψεων στο Κυπριακό για ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ - Η απάντηση για συνεργασία στις Ευρωεκλογές

Σύμπτωση απόψεων στο Κυπριακό για ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ - Η απάντηση για συνεργασία στις Ευρωεκλογές

Οι Πρόεδροι του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ ανησυχούν για Κυπριακό και συντονίζονται σε κοινωνικά θέματα.

Τον συντονισμό από του χρόνου και οικονομικο-κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τη Βουλή, συζήτησαν σήμερα στα γραφεία της ΕΔΕΚ, οι Μαρίνος Σιζόπουλος και Νικόλας Παπαδόπουλος, οι οποίοι αντάλλαξαν απόψεις και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, εκφράζοντας ανησυχίες για τους όρους αναφοράς και ζητώντας πολιτική διαβούλευση των κομμάτων επί της ουσίας του προβλήματος. Η συνάντηση έγινε με αίτημα του Προέδρου του ΔΗΚΟ.
 
Επαναβεβαιώθηκαν οι θέσεις των δύο κομμάτων που είχαν στις Προεδρικές και στόχος είναι πώς από τον ερχόμενο χρόνο να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τον συντονισμό, δεδομένου ότι ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν σε διάφορα ζητήματα, στα μεγάλα θέματα υπάρχει μια συναντίληψη και μία ταυτόσημη πορεία προς την υλοποίηση των κοινών στόχων, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.
 
Χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση, χαρακτήρισε τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, σημειώνοντας ότι αντάλλαξαν απόψεις για τις ανησυχητικές εξελίξεις στο εθνικό θέμα αυτή την περίοδο, ενώ τους δόθηκε, είπε, η δυναντότητα να επαναδιατυπώσουν τη σύμφωνη πορεία μέσω των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου που περιλαμβάνουν τις βασικές αρχές επίλυσης του Κυπριακού και τις βασικές επιδιώξεις του κυπριακού ελληνισμού.
 
Η ΕΔΕΚ είναι ένας από τους βασικότερους συνεργάτες μας, αν όχι ο πιο βασικός, δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, ειδικότερα στην εκπόνηση πολιτικών για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, τομέας όπου η ΕΔΕΚ έχει ιδιαίτερη ευαισθησία.
 
Επιδίωξη του ΔΗΚΟ, συνέχισε, είναι από τη νέα χρονιά να προσπαθήσει μέσα από αυτές τις συνεργασίες να προωθήσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, τέτοιες πολιτικές και προτάσεις που θα επιτρέψουν την αποκατάσταση του λαού μας μετά από την οικονομική κρίση, ώστε να λυθούν τα προβλήματα που προέκυψαν από αυτή.

Ευρωεκλογές

Ερωτηθέντες και οι δύο εάν τα δύο κόμματα θα συνεργαστούν στις Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν του χρόνου, Μαρίνος Σιζόπουλος και Νικόλας Παπαδόπουλος ξεκαθάρισαν ότι τα κόμματά τους θα κατέλθουν με χωριστά ψηφοδέλτια και γι’ αυτό δεν το συζήτησαν καν.
 
Σε κάθε περίπτωση ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσει η εκπροσώπηση στον συνασπισμό Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, λέγοντας ότι κρίνουν αυτή την παρουσία ως σημαντική και αποτελεσματική. «Μας επιτρέπει να πείθουμε την δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να υιοθετήσει θέσεις που είναι πάρα πολύ ωφέλιμες για την επίλυση του Κυπριακού».
 
Παρεμβαίνοντας στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε: «Νικόλα για να μην έχεις απλά να εκφράζεις την ελπίδα, η ΕΔΕΚ με οποιοδήποτε σχήμα και αν κατέβει στις ευρωεκλογές έχει την αυτοπεποίθηση και τις δυνατότητες να κερδίσει την 5η έδρα, όχι την 6η, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
 
Ερωτηθέντες εάν θα είναι ανταγωνιστικοί στις ευρωεκλογές, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε «όχι το ΔΗΚΟ διεκδικεί και παίρνει την 4η έδρα». Ερωτηθείς ποιος λαμβάνει την 6η έδρα, το ΕΛΑΜ, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε ότι δεν είναι θέμα που τους αφορά αυτό. «Εμείς διεκδικούμε την 5η έδρα και αυτός είναι ο στόχος μας».
 
Κυπριακό

Σε ερώτηση πού έχουν ταύτιση απόψεων και πού έχουν διαφορές στο Κυπριακό, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι οι διαφορές τους είναι στην ονοματολογία. «Σε όλα τα υπόλοιπα υπάρχει σύμπτωση απόψεων. Ακόμα και στο ομόφωνο ψήφισμα του Εθνικού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο του 2009, η ΕΔΕΚ δεν διαφώνησε ποτέ με τις πρόνοιες που πρέπει να περιλαμβάνονται στη λύση του Κυπριακού».
 
Αντίθετα, πρόσθεσε, κάποιοι από τους υποστηρικτές της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, έχουν εγκαταλείψει βασικές πρόνοιες του κοινού αυτού ανακοινωθέντος.
 
Επανέλαβε τις θέσεις της ΕΔΕΚ ότι η λύση δεν πρέπει να περιλαμβάνει τον γεωγραφικό διαχωρισμό του πληθυσμού στη βάση εθνοτικών κριτηρίων, ούτε να υπάρχει εγγυημένη πλειοψηφία πληθυσμού και εδάφους, δεν μπορεί να παραβιάζονται τα ανθρώπινα και τα πολιτικά δικαιώματα και δεν μπορεί οι κάτοικοι ενός κράτους και ενός λαού να ταξινομούνται σε 4 διαφορετικές κατηγορίες με διαφορετικά πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα.
 
Και γι’ αυτό, είπε, παραπέμπει όχι στα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου που όταν ο ίδιος δημοσιοποίησε δέχθηκε κριτική, αλλά στην ανακοίνωση – όπως είπε – του Μουσταφά Ακιντζί τον Μάρτιο του 2016. «Εμείς δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ένα ρατσιστικό και φυλετικό σύστημα διακυβέρνησης αυτού του τόπου».
 
Αν θα είμαστε ένα κράτος με έναν λαό, θα πρέπει να δικαιολογήσουν τη θέση τους με όλα τα υπόλοιπα που εμάς δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, σημειώνοντας ότι στο κοινό προεκλογικό πρόγραμμα των Προεδρικών, που είχαν καταρτίσει και με το ΔΗΚΟ, δεν υιοθετούνταν τέτοιου είδους πρόνοιες για την μορφή λύσης του Κυπριακού.
 
Ακριβώς όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, οι βασικές αρχές επίλυσης του Κυπριακού είναι γνωστές γιατί είναι γνωστό το τί επιδιώκει ο κυπριακός ελληνισμός, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, προσθέτοντας ότι κάποιες βασικές αρχές περιλαμβάνονται στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού.
 
«Διαπιστώνουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια έχουν παραβιαστεί και θεωρώ ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δικαιώνουν την βασική ανησυχία που εκφράζαμε εμείς τουλάχιστον, εδώ και χρόνια. Ότι κάποιοι επικεντρώνονται στην ονοματολογία και αγνοούν το περιεχόμενο».
 
Μόνο με τις διαφωνίες για την προώθηση της ΔΔΟ το τελευταίο διάστημα, είπε, φάνηκε ότι δίκιο είχαν αυτοί που επέμεναν στο σωστό περιεχόμενο. «Γιατί δεν είναι δυνατόν να ισχυρίζονται τόσο ο κ. Αναστασιάδης όσο και ο κ. Κυπριανού ότι επιδιώκουν μια λύση ΔΔΟ και οι δύο, αλλά να διαφωνούν σε τόση ένταση. Σημαίνει ότι το περιεχόμενο της λύσης είναι που έχει σημασία».
 
Γι’ αυτό, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, επιμένει σε μια πολιτική διαβούλευση των κομμάτων και προς αυτή την κατεύθυνση θεωρεί σημαντικό τον κύκλο επαφών που έχει, ώστε να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν πρωτοβουλίες που μπορούν να αναλάβουν για να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδο στα οποία μας οδήγησε, όπως είπε, η αποτυχημένη πολιτική των τελευταίων χρόνων.
 
Οσον αφορά την έλευση Λουτ και τους όρους αναφοράς, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι το σημαντικό δεν είναι τι θα φέρει η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ αλλά τι θα δεχθεί να συζητήσει η τουρκική πλευρά. Το γεγονός ότι φτάσαμε ήδη στον Δεκέμβρη και δεν υπάρχει ακόμα οποιαδήποτε επαφή με την Άγκυρα για τους όρους αναφοράς, δημιουργεί ερωτηματικά πώς θα φτάσουμε σε αυτούς εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν θέσει τα ΗΕ, συμπλήρωσε.
 
Μακάρι να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να εξετάσουμε όμως και πώς θα αρχίσουν, με ποιους όρους και στόχους, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εκφράζοντας ανησυχία γιατί στις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη «στις οποίες υπάρχει σύγχυση για τι πάμε να επιδιώξουμε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Ο όρος της χαλαρής και αποκεντρωμένης ομοσπονδίας δεν έχει επεξηγηθεί και δεν αντιλαμβανόμαστε τι θα πάμε εμείς να διεκδικήσουμε ως όρο αναφοράς σε σχέση με αυτή την εισήγηση».
 
Λόγω του ότι δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην Τουρκία, ούτε και στο εξαρτώμενο από αυτήν κατοχικό καθεστώς πως μπορούν να συναινέσουν και να συνεργαστούν στη διαμόρφωση μιας σωστής διαδικασίας και μιας σωστής βάσης που να περιλαμβάνεται το σύνολο των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, η ΕΔΕΚ έδωσε στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, πολυσέλιδο έγγραφο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε ο κ. Σιζόπουλος.
 
Η κεντρική ιδέα αυτού του εγγράφου, εξήγησε, είναι όπως επιδίωξή μας είναι η μετακίνηση της διαδικασίας προς μια πιο θετική κατεύθυνση από αυτή που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα και κατέληξε σε δύο αποτυχημένες προσπάθειες το 2004 και το 2017.
 
Κατά προτεραιότητα, είπε, θα πρέπει να συζητηθεί η ουσία του Κυπριακού ως θέματος εισβολής και κατοχής και στη συνέχεια να διαμορφωθεί το πολιτειακό σύστημα που να δίνει τη δυνατότητα της πολιτικής ισότητας στο πλαίσιο της αποτελεσματικής συμμετοχής σε ένα κράτος και ένα λαό και όχι στο πλαίσιο δύο χωριστών κρατών ή μιας συνομοσπονδιακής μορφής, όπως σήμερα συζητείται.
 
Αυτό που συζητούμε σήμερα κάτω από την ονοματολογία της ΔΔΟ, πρόσθεσε, είναι στην καλύτερη περίπτωση συνομοσπονδία, στην χειρότερη ένωση κρατών. Γι’ αυτό οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, δεν απαντώνται σε κανένα άλλο ομοσπονδιακό σύστημα στον πλανήτη, κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top