Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο άτομο να αντιπροσωπεύει την Ένωσή μας, τις αξίες μας και το πραγματικό νόημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης από τον Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη, τόνισε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε οπτοκογραφημένο του μήνυμα στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ομιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας (ΟΠΕΚ) και η Επιτροπή Βραβείου Πρωτοποριακής Δημιουργίας `Γιάννος Κρανιδιώτης` για απονομή του Βραβείου για το 2018 στον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη.
Στο μήνυμά του που μεταδόθηκε στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι ανέθεσε στον κ. Στυλιανίδη μια από τις πιο απαιτητικές δουλειές που υπάρχουν στην ΕΕ και είπε ότι ο Επίτροπος δικαίωσε επανειλημμένα την εμπιστοσύνη του.
"Ο Χρήστος ουδέποτε δίστασε να υπερασπιστεί όποτε χρειάστηκε τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας σε όλο τον κόσμο. Και εδώ στην Ευρώπη. Παντού εδώ στην Ευρώπη. Ήταν πάντα ο πρώτος που απαντά στο κάλεσμα όποτε έχουμε χτυπηθεί από τραγικές πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, σεισμούς και άλλες καταστροφές. Σε στιγμές ανάγκης, οι Ευρωπαίοι ξέρουν ότι μπορούν να βασιστούν στο Χρήστο", τόνισε.
Συνέχισε λέγοντας ότι ο κ. Στυλιανίδης σκέφτηκε την ιδέα και το σχέδιο για την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και ότι "χάρη σ` αυτόν και το πρόγραμμά του, το rescEU, σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να αντιδρούμε πιο γρήγορα και να αντιδρούμε πιο καλά από ποτέ".
"Με περισσότερους από 200 ανθρώπους που τραγικά σκοτώθηκαν από φυσικές καταστροφές στην Ευρώπη το 2017 και περισσότερο από 1 εκατομμύριο εκτάρια δασών που καταστράφηκαν, δεν μπορώ να σκεφτώ άλλες πιο σημαντικές και άξιες προτάσεις που έχει κάνει αυτή η Επιτροπή. Αυτό είναι που κάνει το Χρήστο τόσο ξεχωριστό για εμένα, για την Ευρώπη. Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο άτομο να αντιπροσωπεύει την Ένωσή μας, τις αξίες μας και το πραγματικό νόημα της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Και δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο άτομο για να λάβει αυτό το Βραβείο", υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ.
Αναφερόμενος στο Βραβείο «Γιάννος Κρανιδιώτης», είπε ότι πήρε το όνομά του από ένα πραγματικό Ευρωπαίο, "έναν άνθρωπο ο οποίος έκανε τόσα πολλά για την Κύπρο και τόσα πολλά για την Ευρωπαϊκή Ένωση".
Για τον τιμώμενο μίλησαν η Μαρία Δαμανάκη, πρώην Επίτροπος Ναυτιλίας και Αλιείας της ΕΕ και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, οι οποίοι εξήραν το ήθος, το έργο και την αφοσίωση του κ. Στυλιανίδη στις ευρωπαϊκές αρχές και ιδεώδη.
Η κ. Δαμανάκη είπε ότι πρόκειται για "ένα εξαιρετικό βραβείο σε έναν εξαιρετικό άνθρωπο" και μίλησε για το κύρος και το ανθρωπιστικό έργο του κ. Στυλιανίδη σε όλο τον κόσμο. Ο ΟΠΕΚ, είπε η κ. Δαμανάκη, βραβεύει έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει ακόμη πολύ μέλλον μπροστά του.
Ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε τον κ. Στυλιανίδη ως έναν πολιτικό με ήθος, εντιμότητα, μετριοφροσύνη, έναν εκσυγχρονιστή με αφοσίωση προς το ευρωπαϊκό μοντέλο και απευθυνόμενος στον κ. Στυλιανίδη είπε "ξέρω ότι και η Ευρώπη και η Κύπρος ξέρουν ότι δεν έφτασες σε ηλικία που ο δρόμος σου τελειώνει εδώ" και συνέχισε λέγοντας "επομένως πρέπει να προβληματιστείς πώς θα αξιοποιήσεις το κεφάλαιο που συμμάζεψε όλη αυτή η επιτυχής πορεία".
Εξάλλου, αναφερόμενος στο σκεπτικό της βράβευσης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Βραβείου Λάρκος Λάρκου, είπε ότι
το βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης», απονέμεται σε πρόσωπα που επέδειξαν πρωτοποριακή σκέψη, που με τα έργα τους συνέβαλαν στον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας μας και πρόσθεσε ότι ο Χρήστος Στυλιανίδης ανήκει σε αυτόν τον πολιτικό κύκλο, τον εκσυγχρονιστικό.
Είπε ότι ο κ. Στυλιανίδης, ως βαθιά ευρωπαϊστής, επιδιώκει να δώσει στη λειτουργία της Επιτροπής περισσότερη αποτελεσματικότητα και πρόσθεσε ότι "με πολλά ταξίδια στην Αφρική, την Ασία και τη Λ. Αμερική έδωσε σε εκατομμύρια ανθρώπους τη δυνατότητα να δουν με έργα ότι η ΕΕ αποτελεί τον κορυφαίο μηχανισμό παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον πλανήτη".
Υπενθύμισε επίσης ότι ο κ. Στυλιανίδης "συνέβαλε ώστε η ΕΕ να είναι παρούσα στις «Συνόδους για την Κύπρο», είτε με τον Πρόεδρο Γιούνκερ, είτε με την Αντιπρόεδρο Μογκερίνι" και συνέχισε λέγοντας ότι "με τη δράση του ο Επίτροπος Στυλιανίδης βοηθά κάθε Κύπριο να μεγαλώνει τους ορίζοντες της σκέψης του, να τοποθετεί το νησί μας μέσα σε πιο μεγάλους κύκλους δραστηριοτήτων".
"Η Επιτροπή του βραβείου Πρωτοποριακής Δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης», απονέμει απόψε στον κ. Στυλιανίδη το βραβείο που φέρει το όνομά του", είπε ο κ. Λάρκου, σημειώνοντας ότι η παρακαταθήκη του Γιάννου Κρανιδιώτη δεν αφορά τακτικισμούς και διγλωσσίες, αφορά μόνο στον ορθολογισμό και την αξιοπιστία της πολιτικής.
Στην εισαγωγή του, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΠΕΚ Παύλος Παύλου, είπε ότι τα κριτήρια για αυτό το βραβείο ήταν πάντα η πρωτοπορία, η δημιουργικότητα, η τόλμη, ο ορθολογισμός, αλλά και η ευαισθησία.
"Για αυτό και αισθανόμαστε ότι η βράβευση φέτος του Χρήστου Στυλιανίδη έρχεται να ολοκληρώσει το πακέτο αυτό" είπε και συνέχισε λέγοντας ότι στο πρόσωπο του κ. Στυλιανίδη, αποτυπώνεται το στοιχείο του ευρωπαϊκού ουμανισμού με τον καλύτερο ίσως δυνατόν τρόπο.
Στην αντιφώνησή του, ο Επίτροπος Στυλιανίδης ευχαρίστησε προσωπικά όλους τους προλαλήσαντες για τα λόγια τους και για την δική τους προσφορά στα ευρωπαϊκά ιδεώδη και την ιστορία. Μίλησε για τη φιλία που διατηρούσε με τον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη και την προσφορά του στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, για την μεγάλη εκτίμηση της οποίας χαίρει ο κ. Κασουλίδης στην ΕΕ, για το ότι η ΕΕ αποφάσισε να εισέλθει στα βαθιά στο Κυπριακό στις Συνόδους για την Κύπρο στην Ελβετία και λόγω του κύρους του κ. Κασουλίδη, για την καθοριστική πολιτική της κ. Δαμανάκη στη θαλάσσια πολιτική της ΕΕ, και για τη σύνδεση του ονόματος του κ. Γιούνκερ με την ίδια την ύπαρξη του ευρώ. Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε και στη σημασία της προστασίας της εκπαίδευσης και του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, που προωθεί με την ονομασία rescEU.
"Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας", τόνισε ο κ. Στυλιανίδης σημειώνοντας ότι "η Ευρώπη είναι η ασφάλεια και η εγγύηση αυτού του τόπου. Οποιος πιστεύει ότι μπορεί να μοιραστεί η Κύπρος σε ευρωπαϊκή και μη ευρωπαϊκή νομίζω ότι ρισκάρει να συγκρουστεί με την ίδια την ιστορία, με την ίδια την γεωγραφία".
Σημειώνοντας ότι παλαιότερα είχε πει ότι το Κυπριακό είναι μια σύγκρουση γεωγραφίας και ιστορίας, καθώς είμαστε πάρα πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές και ιστορικά η πλειοψηφία του τόπου ήταν Ελληνες, είπε ότι "εάν αφήσουμε αυτή τη σύγκρουση να οδηγηθεί στα άκρα πάντα κερδίζει η γεωγραφία. Αυτή είναι η τραγική διάσταση του Κυπριακού".
Καταλήγοντας, είπε ότι η λύση είναι η ουδετεροποίηση της σύγκρουσης αυτής λέγοντας ότι "εξουδετερώνονται οι συγκρούσεις μόνο με την ευρωπαϊκή ομπρέλα. Για να σωθεί αυτός ο τόπος πρέπει να είναι όλος ευρωπαϊκή επικράτεια".
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις