ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Το branding ως στρατηγικό πλεονέκτημα στην πολιτιστική προβολή

Το branding ως στρατηγικό πλεονέκτημα στην πολιτιστική προβολή

Στις μέρες μας οι οργανισμοί που άπτονται του πολιτισμού τείνουν να γίνονται όλο και πιο εξωστρεφείς, γεγονός που τους επιβάλλει να υιοθετήσουν μεθόδους μάρκετινγκ και κατά συνέπεια, να προσδιορίζονται από ένα ισχυρό και δραστικό εμπορικό σήμα (brand), προκειμένου να κερδίσουν έδαφος και να είναι σε θέση να εκπληρώσουν την αποστολή τους. Πιο συγκεκριμένα, στην Πάφο, μετά το ορόσημο του «Πάφος 2017» και την κατά γενική ομολογία επιτυχημένη θητεία της Πάφου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ο Δήμος Πάφου προτίθεται να συγχωνεύσει τις πολιτιστικές υποδομές της πόλης σε ένα νεοσύστατο πολιτιστικό ίδρυμα.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, αναφέρεται μια σχετική ερευνητική πρόταση που έχει υποβληθεί και παρουσιαστεί τον περασμένο Οκτώβριο, κατά το Διεθνές Συνέδριο Καινοτόμου Μάρκετινγκ και Τουρισμού (ICSIMAT) 2018 από κοινού, από τον Συμβουλευτικό Οίκο Strategico Consulting Group και το πανεπιστήμιο Νεάπολις. Επιπλέον, η εν λόγω μελέτη, την οποία συνυπογραφούμε με τον Δρα Ανδρέα Μασούρα και πρόκειται να δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Springer, περιγράφει τον τρόπο κατά τον οποίο το branding δημιουργεί όφελος στη λειτουργία και την αποστολή ενός πολιτιστικού οργανισμού.
Συνεπώς, η ερευνητική μας πρόταση προτείνει την εξέταση της έννοιας του branding ως στρατηγικού περιουσιακού στοιχείου για τον εκκολαπτόμενο οργανισμό, εξετάζοντας τα δεδομένα και προτείνοντας σχετική έρευνα και περαιτέρω βήματα προς την υλοποίηση μιας αποτελεσματικής στρατηγικής.
Περαιτέρω, το «Πάφος 2017» ως θεσμός κατάφερε να δημιουργήσει ένα σταθερό και αναγνωρίσιμο brand (εμπορικό σήμα), το οποίο θα μπορούσε να κληρονομηθεί από τον νέο οργανισμό, να συμπεριληφθεί στο νέο μείγμα branding και θα μπορούσε να αντικατοπτρίζεται στο εμπορικό σήμα της νέας δομής. Επιπλέον, ο νέος οργανισμός αναμένεται να κληρονομήσει τη διαχείριση και τη λειτουργία όλων των πολιτιστικών υποδομών του Δήμου Πάφου, συμπεριλαμβανομένων των νέων έργων που έχουν κατασκευαστεί ή ανακαινιστεί, ως αποτέλεσμα του «Πάφος 2017», όπως το νέο εμβληματικό Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο, τους ενιαίους πολιτιστικούς χώρους Παλιά Ηλεκτρική και Αττικόν, και το Χάνι του Ιμπραήμ. Κατά συνέπεια, η προβλεπόμενη δομή θα μπορούσε να επωφεληθεί από τις συνέργειες που θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης των περιουσιακών στοιχείων.
Επιπλέον, μια νέα στρατηγική θα μπορούσε να διευκολύνει την ενοποίηση των στοιχείων του ενεργητικού και να καταφέρει να επικοινωνήσει προς το ενδιαφερόμενο κοινό μέσω μιας στέρεας και μονολιθικής δομής, με ένα απαράμιλλο branding και ένα μοναδικό μείγμα μάρκετινγκ και προώθησης εργαλείων (ιστοσελίδα, Social Media κ.λπ. )


Κατ' ακολουθία, ο νέος οργανισμός, όπως προδιαγράφεται και από το ζωτικό πεδίο της προτεινόμενης εφαρμογής της εν λόγω μελέτης, χρειάζεται μια ισχυρή και αρμόζουσα οντότητα brand να ενεργεί ως κοινωνός και διευκολυντής αυτών των συνεργειών και να λειτουργήσει ως στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο. Ως εκ τούτου, το νέο εμπορικό σήμα πρέπει να αντικατοπτρίζει όλα εκείνα τα στοιχεία που κληρονομεί ο οργανισμός και να αντανακλά μια μοναδική εικόνα και ένα σταθερό στρατηγικό πλεονέκτημα.
Προς διευκόλυνση της υλοποίησης των στόχων της εν λόγω πρότασης, προτείνεται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση σχετικής μεθοδολογίας και καθορισμένων εργαλείων έρευνας, τα οποία θα μπορούσαν να διαμορφώσουν κάποια στοιχεία αναφορικά με την ουσία του branding ως στρατηγικού περιουσιακού στοιχείου του κυοφορούμενου οργανισμού. Τέλος, η φύση του έργου, επιτάσσει συν τοις άλλοις τη διεξαγωγή ποιοτικής έρευνας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ασφαλέστερη εκτίμηση των αντιλήψεων που ενδέχεται να οριοθετήσουν την πιθανή έκβαση του προτεινόμενου οργανισμού σε συνάρτηση με τη στρατηγική και το branding.

 

*Χάρης Φ. Σοφοκλέους
Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Νεάπολις. Σύμβουλος Εταιρικής Επικοινωνίας. Διευθυντής Μάρκετινγκ - Strategico Consulting Group

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τα έκαναν «Γης Μαδιάμ» στη Λεμεσό - Βίντεο από την άγρια συμπλοκή, η κατάσταση της υγείας των τραυματιών

Ηλεκτροπληξία: Οι κίνδυνοι και πώς μπορείς να προστατευθείς - Χιλιάδες τα ακατάλληλα υλικά στην αγορά

Απαγόρευση κινητών: Θα εφαρμοστεί με τη νέα σχολική χρονιά; Οι διαφωνίες και τα «στρατόπεδα» στη Βουλή

Σε πολιτικό συνέδριο τον Οκτώβριο οδηγείται η ΕΔΕΚ - Δεν τίθεται θέμα παραίτησης της ηγεσίας

Λευκός καπνός στη Σύνοδο Κορυφής - Συμφωνία των «27» για Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας

Μονή Αββακούμ: Ο Νεκτάριος φέρεται να εξόφλησε αυτοκίνητο με εισφορές πιστών – «Ο Ταμασού έχει έκθεση που τον δικαιώνει…»



Συγχαρητήρια ΠτΔ σε Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας - «Η ΕΕ θα προσφέρει ακόμη περισσότερα στους πολίτες της»

Συγχαρητήρια ΠτΔ σε Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας - «Η ΕΕ θα προσφέρει ακόμη περισσότερα στους πολίτες της»

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης συνεχάρη τους Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Αντόνιο Κόστα και την Κάγια Κάλας για την επιλογή τους για την ηγεσία των θεσμών της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top