Εν μέσω έντονων διαφωνιών πραγματοποιήθηκε σήμερα η 59η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), την οποία ακολούθησε η Καταστατική Συνέλευση της Οργάνωσης, με τις προτεινόμενες από το Διοικητικό Συμβούλιο αλλαγές του Καταστατικού να εγκρίνονται, ύστερα από ψηφοφορία μέσω κάλπης, με καθαρή πλειοψηφία της τάξεως του 66% μέχρι 75%.
Παρόντα στην Τακτική Ετήσια Γενική Συνέλευση ήταν 77 μέλη, ενώ στην Καταστατική Συνέλευση έλαβαν μέρος και ψήφισαν μέσω κάλπης 45 μέλη, αφού μερίδα μελών αποχώρησε, εκφράζοντας την έντονη διαφωνία της, με τις αλλαγές που είχαν προταθεί.
Οι δεκαέξι συνολικά εισηγήσεις του ΔΣ για καταστατικές τροποποιήσεις εγκρίθηκαν με ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 66% και 75%, αφού προηγουμένως έγιναν τοποθετήσεις υπέρ και κατά των προτάσεων του ΔΣ της Ένωσης.
Έντονη υπήρξε η συζήτηση, αναφορικά στη νέα πρόνοια που επιτρέπει την ένταξη στη συντεχνία δημοσιογράφων, που εργοδοτούνται ως Εκπρόσωποι Τύπου διαφόρων οργανισμών.
Η ψηφοφορία για τις καταστατικές αλλαγές έγινε μυστικά, με κάλπη, όπως προνοεί το καταστατικό της Οργάνωσης.
Μερικές από τις αλλαγές που προτάθηκαν και ξεσήκωσαν τις αντιδράσεις μερίδας μελών της Συντεχνίας των δημοσιογράφων ήταν η συμπερίληψη ως μελών της ΕΣΚ εκπροσώπων οργανώσεων, η απαγόρευση στους συνταξιούχους άνω των 65 να εκλέγονται στο ΔΣ, όπως συμβαίνει σήμερα, η κατάργηση του Κώδικα Δεοντολογίας των μελών της ΕΣΚ, καθώς η Ενωση είναι μέλος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ως ιδρυτικό μέλος, και η μείωση του αριθμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από 9 σε 7.
Νωρίτερα, και πριν την ψηφοφορία των προτεινόμενων αλλαγών στο καταστατικό, υπήρξαν αιτήματα για αναβολή της Καταστατικής Συνέλευσης, λόγω των πολύ σοβαρών θεμάτων που έπρεπε να συζητηθούν, καθώς επίσης και του διορισμού Επιτροπής που θα μελετούσε το καταστατικό και θα έφερνε και άλλες εισηγήσεις στο τραπέζι σε μια κατοπινή Ειδική Συνέλευση.
Σημειώνεται ότι το αίτημα για αναβολή προτάθηκε και από τις δύο πλευρές, δηλαδή και αυτούς που υποστήριζαν τις αλλαγές και από άλλους που δεν τις υποστήριζαν, ωστόσο, απορρίφθηκε από τη συνέλευση μετά από ανοικτή ψηφοφορία με πλειοψηφία 31-19.
Εξάλλου, εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία τόσο η οικονομική έκθεση, όσο και η έκθεση δράσης του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών.
Κατά την τακτική συνέλευση συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα που ταλανίζουν τον δημοσιογραφικό κλάδο, όπως η ανεργία, η υποαπασχόληση, η ετεροαπασχόληση και οι παραβιάσεις των εργασιακών θέσμιων εκ μέρους εργοδοτών.
Έντονη και εκτενής συζήτηση διεξήχθη και όσον αφορά το Γλωσσάρι του ΟΑΣΕ για αμοιβαία αποδεκτούς όρους μεταξύ Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφων, όπου διατυπώθηκαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.
Η συνέλευση έθεσε ως στρατηγικούς στόχους για το 2019 την έναρξη διαπραγματεύσεων για σύναψη συλλογικής σύμβασης με την εργοδοτική πλευρά και την κατοχύρωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος μέσω της νέας νομοθεσίας περί Τύπου.
«Τίποτε δεν μένει στατικό, γιατί διαφοροποιείται το εργασιακό περιβάλλον», λέει ο Γ. Φράγκος
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ένωσης Συντακτών Κύπρου, Γιώργος Φράγκος είπε ότι «μέσα από διαφανείς και καθόλα δημοκρατικές διαδικασίες οι συνάδελφοι συζήτησαν τα προβλήματα, που ταλανίζουν τον κλάδο, κυρίως τα συνδικαλιστικά, αλλά και άλλα παρεμφερή», για να σημειώσει ότι «αντιπαραβλήθηκαν επιχειρήματα, απόψεις, σκέψεις, προβληματισμοί και ανησυχίες και ο κόσμος κλήθηκε να ψηφίσει».
Σε σχέση με τις καταστατικές αλλαγές, ο κ. Φράγκος είπε πως «οι ανάγκες αναδιαμορφώνονται ανάλογα με την αναδιαμόρφωση του συνδικαλιστικού πεδίου και της αγοράς εργασίας», προσθέτοντας ότι «τίποτε δεν μένει στατικό, γιατί διαφοροποιείται το εργασιακό περιβάλλον, διαφοροποιείται η αγορά εργασίας, διαφοροποιείται και το παραγόμενο δημοσιογραφικό προϊόν».
«Ως εκ τούτου και εμείς οφείλουμε να αφουγκραζόμαστε τις απαιτήσεις των καιρών και αυτό είναι η φιλοδοξία και επιδίωξη μας», είπε.
Σε ό,τι αφορά στις διαφωνίες, που εκφράστηκαν κατά τη συνέλευση, ο Πρόεδρος της ΕΣΚ είπε: «Οι διαφωνίες είναι θεμιτές. Στις καταστατικές αλλαγές έγινε έντονη συζήτηση κατά πόσον θα μπορούμε να εντάσσουμε ή να συνεχίσουμε να διατηρούμε στις γραμμές μας Εκπροσώπους Τύπου. Εμείς θεωρούμε ότι με αυτή την καταστατική αλλαγή δημιουργούμε ακόμα μια αρτηρία αιμοδότησης της οργάνωσης μας με μέλη, γιατί μια συνδικαλιστική οργάνωση είναι τα μέλη της, η δύναμή της και η αξιοπιστία της».
«Όσο πιο μαζική είναι μια οργάνωση συνδικαλιστική», σημείωσε, «τόσο πιο αποτελεσματική μπορεί να είναι. Θεωρούμε ότι επειδή διαφοροποιείται η αγορά εργασίας και το δημοσιογραφικό προϊόν, πολλοί συνάδελφοι ασχολούνται πλέον είτε με καθεστώς μερικής απασχόλησης, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε σε γραφεία προβολής και δημοσιών σχέσεων οργανισμών. Δεν έχουμε την πολυτέλεια αυτούς τους ανθρώπους να τους αφήνουμε συνδικαλιστικά ξεκρέμαστους».
Κληθείς να σχολιάσει τα όσα εξαπολύθηκαν εναντίον του Προεδρείου ότι γίνεται «προσπάθεια συλλογής πελατείας» και ότι οι προτεινόμενες αλλαγές ισοδυναμούν με «πραξικόπημα ενάντια στη δημοσιογραφική οικογένεια», ο κ. Φράγκος είπε: «Νομίζω να περιοριστούμε σε επιχειρήματα, που αντέχουν στη βάσανο της λογικής. Με ποιο σκεπτικό και με ποιο κριτήριο αυτοί που θα προσέλθουν να εγγραφούν θα είναι τιτλοποιημένοι στον α’ ή στο β’ συνάδελφο, που θα διεκδικήσει πόστο στην ηγεσία; Ο κάθε ένας είναι ελεύθερος και να τοποθετηθεί και να διεκδικήσει».
Για ενδεχόμενη παραίτηση από το ΔΣ κάνει λόγο ο Γ. Θεοδούλου
Από την Καταστατική Συνέλευση αποχώρησε και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, Γιώργος Θεοδούλου, οποίος κληθείς από το ΚΥΠΕ να αναφέρει τους λόγους της αποχώρησης του, είπε ότι «κάποιες από τις προτεινόμενες τροποποιήσεις αλλοιώνουν τη μορφή και το ρόλο της Συντεχνίας των δημοσιογράφων».
«Πιστεύω ότι η συμμετοχή σε αυτή τη διαδικασία θα σήμαινε προσυπογραφή αυτή της διαδικασίας αλλοίωσης της συντεχνίας των δημοσιογράφων», είπε.
Στο μεταξύ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παραίτησης του αν οι συγκεκριμένες προτεινόμενες αλλαγές εγκριθούν από τον Έφορο, προσθέτοντας ότι θα μελετήσει το τι μέλλει γενέσθαι για τον ίδιο προσωπικά, ο οποίος είναι μέλος του ΔΣ της ΕΣΚ εκλεγμένο από τους δημοσιογράφους.
«Θα μελετήσω τι θα κάνω στη συνέχεια και θα το υποβάλω στην επόμενη συνεδρία. Δεν αποκλείεται η παραίτηση μου, από τη στιγμή που ο Έφορος εγκρίνει αυτές τις αλλαγές», είπε.
Εξέφρασε ακόμα την ανησυχία του για μια πιθανή διάσπαση, για την οποία όπως είπε δεν συμφωνεί.
Σημείωσε πως ακούει φωνές δημοσιογράφων «που θέλουν συντεχνία καθαρόαιμη των δημοσιογράφων και όχι ... όπως πάνε να την κάνουν».
«Σε αυτή την πιθανή εξέλιξη, που εγώ διαφωνώ, σπρώχνει το παρόν ΔΣ. Και βασικές πρόνοιες καταστατικών μιας συντεχνίας είναι λάθος που αλλάζονται έτσι εύκολα και χωρίς πολύ μεγάλο κόπο», πρόσθεσε.
Επίσης, είπε πως τον ανησυχεί η αντίδραση των υπόλοιπων συντεχνιών που έχουν μέλη τους Εκπροσώπους Τύπου και το πώς θα αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι «θα μπει χέρι στα μέλη τους».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις