ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIFE

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIFE

Το Εθνικό Σημείο Επαφής για το Πρόγραμμα LIFE και η ομάδα του Έργου LIFE Cyclamen διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018, στους χώρους του Πανεπιστημίου Κύπρου.


Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να γνωρίσει η δημοσιογραφική κοινότητα το Πρόγραμμα LIFE - το σημαντικότερο χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Περιβάλλον και τη Δράση για το Κλίμα.


Το Πρόγραμμα LIFE έχει ως κύριο σκοπό τη χρηματοδότηση και υποβοήθηση της εφαρμογής της Κοινοτικής περιβαλλοντικής πολιτικής και νομοθεσίας. Απευθύνεται σε οργανισμούς, ερευνητικά κέντρα, ιδιωτικούς και κρατικούς φορείς, επιχειρήσεις, μη κυβερνητικούς οργανισμούς και αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ένα Έργο που πήρε πρόσφατα χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα LIFE, το RELIONMED-LIFE. Το Έργο αυτό έχει σκοπό να προστατεύσει τα θαλάσσια νερά της Κύπρου και της Μεσογείου από το χωροκατακτητικό είδος ψαριού Pterois miles (κοινώς Λεοντόψαρο), μέσα από ένα σύστημα έγκαιρης αντίδρασης και στοχευμένης απομάκρυνσης για να αποτρέψει τις οικολογικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις αυτής της εισβολής.
Το δηλητηριώδες και δυνητικά θανατηφόρο λεοντόψαρο εξαπλώνεται ταχύτατα στα θαλάσσια νερά της Μεσογείου. Πέραν από τον προφανή κίνδυνο για τους ανθρώπους, το λεοντόψαρο είναι ισχυρός θηρευτής και μπορεί να προκαλέσει μεγάλες μειώσεις στα άλλα είδη της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων και των αλιευμάτων, επιφέροντας σημαντικές οικολογικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.


Μέρος του Έργου είναι και η διερεύνηση για πιθανές δυνατότητες χρήσης του λεοντόψαρου από την τοπική αγορά, ώστε οι μελλοντικές απομακρύνσεις να είναι και οικονομικά βιώσιμες. Παραδείγματος χάριν τη συμπερίληψη του ψαριού στο μενού εστιατορίων και τη χρήση του ως πρώτη ύλη για τη δημιουργία κοσμημάτων ή άλλων αντικειμένων.


Εταίροι στο συγκεκριμένο Έργο είναι: το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ, η εταιρεία Marine & Environmental Research (MER) Lab Ltd, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας Ενάλια Φύσις και το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών.
Το Εθνικό Σημείο Επαφής για το Πρόγραμμα LIFE (Τμήμα Περιβάλλοντος) μέσω του Έργου LIFE Cyclamen, έχει ως στόχο τη στήριξη και υποβοήθηση των κυπριακών φορέων ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά επιτυχίας των κυπριακών προτάσεων και συνεπώς η απορρόφηση της χρηματοδότησης προς όφελος του περιβάλλοντός μας. Για να μάθετε περισσότερα για το Έργο LIFE Cyclamen, αλλά και για το Πρόγραμμα LIFE μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.lifecyclamen.com.cy

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ

• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



  Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές στη Λεμεσό το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από την ανεύρεση φυσιγγίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top