Η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του ελληνικού Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Φωτεινή Παντιώρα, σε συνέντευξή της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναλύει το έργο του φορέα του οποίου προΐσταται, καθώς και τις σύνθετες διαστάσεις του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος στην Ελλάδα.
Η κ. Παντιώρα αναμένεται να βρεθεί στην Κύπρο, τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, προκειμένου να παραστεί στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ για τη Μετανάστευση 2018, το οποίο διοργανώνεται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ στην Κύπρο, το Υπουργείο Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Γραφείο Τύπου και Πληροφορίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης.
Περιγράφοντας τη συγκεκριμένη διοργάνωση ως «ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός που συμβάλει στην καταπολέμηση του μίσους και του φόβου», η κ. Παντιώρα εξηγεί ότι «το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τη Μετανάστευση, που πραγματοποιείται για 3η συνεχόμενη χρονιά στην Κύπρο, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα μετανάστευσης τόσο μέσα από τις ταινίες που προβάλλονται και περιγράφουν τις καθημερινές προκλήσεις των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις πατρίδες τους, όσο και μέσα από τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν».
Όπως σημειώνει η ίδια, το έργο της Ειδικής Γραμματείας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, αφορά τον νευραλγικό τομέα του επικοινωνιακού συντονισμού δράσεων για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος στην Ελλάδα αλλά και εκτάκτων φυσικών και τεχνολογικών συμβάντων, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Αρμοδιότητα της Ειδικής Γραμματείας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων είναι, μέσα από «μια ανοικτή επικοινωνιακή πολιτική», «να αναδείξει με βάση τα δεδομένα, τις πραγματικές διαστάσεις του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος στην Ελλάδα και να κάνει γνωστό, σε Ελλάδα και εξωτερικό, το έργο της ελληνικής πολιτείας, των φορέων και των απλών ανθρώπων που συνδράμουν στην αντιμετώπιση του δύσκολου και σύνθετου αυτού ζητήματος», εξηγεί η κ. Παντιώρα.
«Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιήσαμε και σχεδιάζουμε μια σειρά δράσεων σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς», σημειώνει η κ. Παντιώρα, αναφερόμενη στο αναλυτικό Ενημερωτικό Δελτίο (Newsletter) που εκδίδει ο φορέας, όπου καταγράφονται τα συνολικά δεδομένα και οι πτυχές του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, καθώς και το σύνολο των δράσεων των αρμόδιων Αρχών και Φορέων.
«Πριν από λίγες ημέρες εκδώσαμε με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ειδική έκδοση με φωτογραφικό υλικό στην οποία αποτυπώνονται οι πολύ μεγάλες και σημαντικές βελτιώσεις στις 26 δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα», προσθέτει η ίδια, ενώ εξηγεί ότι η Ειδική Γραμματεία ενημερώνει «καθημερινά με επικαιροποιημένα πληροφοριακά στοιχεία τους εκπροσώπους των ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ, για τα μεγέθη των προσφυγικών-μεταναστευτικών εισροών στα 5 ελληνικά νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος) με βάση τα δελτία που εκδίδει το αρμόδιο όργανο της ελληνικής πολιτείας».
Στο έργο της Ειδικής Γραμματείας εντάσσονται, επίσης, πολιτιστικές δράσεις και παρεμβάσεις σε διεθνή forum, γύρω από ζητήματα επικοινωνιακής διαχείρισης, ευαισθητοποίησης, καταπολέμησης της ξενοφοβίας και ενίσχυσης της κοινωνικής ένταξης των προσφύγων και μεταναστών.
Όσον αφορά τη στάση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην άφιξη μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, η κ. Παντιώρα υπογραμμίζει ότι «η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα οι νησιώτες που ήταν στη πρώτη γραμμή, αντιμετώπισαν τους κατατρεγμένους, τους αιτούντες άσυλο, με ανθρωπιά και αλληλεγγύη, προκαλώντας την αναγνώριση και τον σεβασμό όλων, σε Ελλάδα και εξωτερικό».
Αναγνωρίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) των ελληνικών νησιών, και ιδιαίτερα στη Λέσβο και τη Σάμο, είναι «δύσκολη και οριακή», η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων αναφέρεται στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για βελτίωση των συνθηκών και αποσυμφόρηση των δομών φιλοξενίας.
«Η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για την αποσυμφόρηση της Λέσβου και της Σάμου με την ταυτόχρονη φυσικά στήριξη των περιοχών αυτών με σημαντικά έργα υποδομής για την βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων», σημειώνει η ίδια.
«Από τα περίπου 9.000 άτομα που βρίσκονταν στις αρχές Σεπτέμβρη στη Μόρια της Λέσβου, αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία διαμένουν 5.380 άτομα. Η προσπάθεια αποσυμφόρησης στη Λέσβο συνεχίζεται ενώ σε άμεση προτεραιότητα είναι και η αποσυμφόρηση του ΚΥΤ στη Σάμο», αναφέρει η κ. Παντιώρα.
Παράλληλα αναφέρεται και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, με στόχο την ολοκλήρωσή της εντός 90 ημερών, υπογραμμίζοντας ότι ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρωτίστως ως ζήτημα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για το οποίο «καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης όλων των αιτούντων άσυλο στη χώρα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Παντιώρα.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, η κ. Παντιώρα αναδεικνύει ως ιδιαίτερα σημαντική την «Εθνική Στρατηγική Ένταξης», η οποία έχει τεθεί σε εφαρμογή από το ελληνικό Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με στόχο την ομαλή ενσωμάτωση των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία.
Στο ίδιο πλαίσιο, ως βασικός πυλώνας της ομαλής κοινωνικής ένταξης αναφέρεται και η συμμετοχή των παιδιών των αιτούντων άσυλο στην εκπαίδευση. «Την περσινή σχολική χρονιά πάνω από 8.000 προσφυγόπουλα είχαν πρόσβαση στην εκπαίδευση, ενώ ήδη φέτος ξεπέρασαν τις 11.500. Η παρέμβασή μας στο τομέα της εκπαίδευσης, αποτελεί κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής ένταξης που υλοποιεί η ελληνική Κυβέρνηση, η οποία, συναντά την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού», υποστηρίζει η κ. Παντιώρα.
Ερωτηθείσα για τη βασική θέση της ελληνικής κυβέρνησης περί δίκαιης κατανομής του προσφυγικού βάρους στο πλαίσιο της ΕΕ, η κ. Παντιώρα υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή που κλήθηκε να διαχειρισθεί την μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών τα τελευταία 70 χρόνια, διατύπωσε τη θέση ότι δεν πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά αποκλειστικά την ίδια ή τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που δέχονται τις προσφυγικές-μεταναστευτικές πιέσεις, αλλά για ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπισθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
«Ταυτόχρονα η ελληνική πολιτεία αλλά και η ελληνική κοινωνία, έδειξαν έμπρακτα με τη στάση τους ότι η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος δεν μπορεί να γίνει με πολιτικές περιχαράκωσης που δυναμώνουν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία», τονίζει η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, αναφερόμενη στην ανάγκη διαμόρφωσης «μιας ευρωπαϊκής πολιτικής δίκαιης κατανομής της ευθύνης με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών της ΕΕ και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».
Ωστόσο, όπως σημειώνει η ίδια, το κρίσιμο ζήτημα διαμόρφωσης «μιας συλλογικής πολιτικής για το άσυλο και την μετανάστευση, παραμένει ακόμη ανοικτό στην ΕΕ», με την ελληνική κυβέρνηση να «επιμένει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η συζήτηση για το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και να προχωρήσει η αναθεώρηση του Κανονισμού του “Δουβλίνου”, στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού της ευθύνης».
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρει η κ. Παντιώρα, ο αρμόδιος Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, κατέθεσε, στο πρόσφατο συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, «πρόταση να εξεταστεί παράλληλα η δημιουργία ενός μεταβατικού μηχανισμού αλληλεγγύης και δίκαιου επιμερισμού της ευθύνης, ο οποίος θα περιλαμβάνει την ανακατανομή ως αναπόσπαστο υποχρεωτικό μέρος του».
Καταλήγοντας, η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων υπογραμμίζει τη δέσμευση της Ελλάδας στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, σημειώνοντας ότι «όλα τα μέρη που δεσμεύονται από την Κοινή Δήλωση, πρέπει να τηρούν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους, όπως απορρέουν από αυτήν».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις