Η 9η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, γιατί κατά την πιο πάνω ημερομηνία, το 2003, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Συνθήκη κατά της Διαφθοράς.
Η Αστυνομία Κύπρου με αφορμή αυτή την ημέρα, υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά της να πατάξει κάθε μορφή διαφθοράς στο πλαίσιο της αποστολής της με βάση τον Νόμο και τις Διεθνείς Συμβάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Ηγεσία της Αστυνομίας έχει λάβει επίσης, προωθημένα θεσμικά μέτρα και συνέβαλε στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, μεταξύ άλλων με τη δημιουργία ειδικής Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, για πάταξη της διαφθοράς εντός της Αστυνομίας, ώστε οι λίγοι επίορκοι να μην αμαυρώνουν το πολύπλευρο έργο και την αποστολή της.
O Αρχηγός Αστυνομίας κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου σε σημερινή (σ.σ. 9/12) συνέντευξη του στην εφημερίδα Καθημερινή, σχετικά με την αστυνομική διαφθορά αναφέρει τα ακόλουθα: «Η αστυνομική διαφθορά υπάρχει δυστυχώς σε όλους του αστυνομικούς οργανισμούς ανά το παγκόσμιο. Αναγνωρίσαμε από την πρώτη στιγμή την ύπαρξη διαφθοράς και στη δική μας Υπηρεσία, και τολμήσαμε μέσα από δύο διαδοχικές μελέτες και μια εμπειρική έρευνα, να τεκμηριώσουμε για πρώτη φορά, τη διάσταση του προβλήματος στην Αστυνομία Κύπρου. Η εμπειρική αυτή έρευνα, αποτέλεσε τελικά το υπόβαθρο για τη ψήφιση του Νόμου, το Δεκέμβριο του 2017, με βάση τον οποίο συστάθηκε και λειτουργεί η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Αστυνομίας. Είμαι σίγουρος ότι η Υπηρεσία αυτή θα συμβάλει τα μέγιστα, στην πρόληψη, την πάταξη και την κατακόρυφη μείωση του φαινομένου της αστυνομικής διαφθοράς. Ήδη έχουν φανεί, τα πρώτα αποτελέσματα της νεοσυσταθείσας αυτής Υπηρεσίας. Κάποιοι έχουν συλληφθεί και εναντίον τους ασκήθηκαν ποινικές ή/και πειθαρχικές διώξεις. Θεωρώ όμως υποχρέωση μου να τονίσω ότι, η πλειοψηφία των μελών μας χαρακτηρίζεται από εντιμότητα, υπευθυνότητα και εργάζεται με ζήλο και αφοσίωση, προς όφελος της κοινωνίας και του τόπου».
Διαφθορά ορίζεται, η κατάσταση στην οποία χρησιμοποιούνται αθέμιτα μέσα για να παραβιάζονται οι νόμοι για ιδιωτικό όφελος (με δωροδοκίες, εξυπηρετήσεις, προσφορές κτλ). Επίσης η διαφθορά σχετίζεται άμεσα και με την κατάχρηση της εξουσίας από αξιωματούχους, ανώτερους υπαλλήλους, κτλ.
Οι μορφές διαφθοράς ποικίλουν από χώρα σε χώρα και από κοινωνία σε κοινωνία. Σε γενικές όμως γραμμές μπορούμε να αναφέρουμε ως μορφές διαφθοράς, τη δωροδοκία, τον εκβιασμό, το νεποτισμό, την υπεξαίρεση χρημάτων, την δωροληψία και την κατάχρηση. Παράλληλα, η διαφθορά μπορεί να διευκολύνει την εγκληματική επιχειρηματικότητα όπως την εμπορία ναρκωτικών, το ξέπλυμα χρήματος, και την παράνομη διακίνηση προϊόντων.
Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο και ιδίως τα Κράτη Μέλη της Ε.Ε., έχουν αναπτύξει μεθόδους για να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχει μια δυναμική και αντικειμενική διαδικασία καταγγελιών περί διαφθοράς.
Περαιτέρω οι ίδιοι οι πολίτες έχουν δυνατότητες και μπορούν να τις αξιοποιήσουν για καταγγελία υποθέσεων διαφθοράς με απώτερο στόχο τη διασφάλιση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γενικά την πραγματική δημοκρατία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις