ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί οι ΗΠΑ 'κτυπούν' την Huawei με την σύλληψη της Οικονομικής Διευθύντριας

Γιατί οι ΗΠΑ 'κτυπούν' την Huawei με την σύλληψη της Οικονομικής Διευθύντριας

Σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας EMEA.gr, γίνεται ανάλυση για την ανατροπή που φέρνει η σύλληψη της Μενγκ Γουατζού στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι οποίες έφτασαν σε συμφωνία για ανακωχή προκειμένου να επανεξετάσουν τις εμπορικές τους συμφωνίες και να βρουν κοινό τόπο για διάλογο, κάτι που χαροποίησε και τις διεθνείς αγορές.

Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (7/12) οι αρχές του Καναδά συνέλαβαν την Οικονομική Διευθύντρια και κόρη του ιδρυτή της Huawei, Μενγκ Γουαντζού, με κατηγορίες μη συμμόρφωσης της εταιρείας στο εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στο Ιράν. Η ΓουανΤζού αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο έκδοσης στις ΗΠΑ, εξέλιξη που οδήγησε την Κίνα να αντιδράσει έντονα, ενώ στο εσωτερικό της χώρας πληθαίνουν οι φωνές πως η σύλληψη της αποτελεί "πράξη πολέμου". Ήδη αναλυτές προειδοποίησαν τους επικεφαλείς εταιρειών τεχνολογίας των ΗΠΑ να αποφύγουν τα ταξίδια στην Κίνα αυτή την περίοδο, για τον φόβο αντιποίνων από την Κινεζική πλευρά.

Γιατί όμως οι ΗΠΑ έχουν ανοίξει "πόλεμο" με τις Κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας; Τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από τις απαγορεύσεις τόσο στην Huawei όσο και στην ZTE, και φοβάται ή θέλει να προλάβει η κυβέρνηση Τραμπ; Γιατί οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις των ΗΠΑ δεν είχαν αντιμετωπίσει κάποιο θέμα με τις Κινεζικές εταιρείες;

Αυτό που θέλει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση Τραμπ και κατά συνέπεια οι ΗΠΑ, είναι η ολοκληρωτική επικράτηση της αμερικανικής οικονομίας έναντι της κινεζικής. Ο ένας τρόπος είναι ο φανερός, με τους δασμούς και τον εμπορικό πόλεμο, ο οποίος μαίνεται εδώ και μερικούς μήνες, έχοντας "γονατίσει" τις αγορές και όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, έχει φέρει την Κίνα σε δύσκολη θέση. Στρατηγικά η Κίνα έχει λιγότερους συμμάχους από τις ΗΠΑ και η επιχειρηματική επεκτατική της πολιτική, που υπάρχει κάτω από τον "Νέο Δρόμο του Μεταξιού", έχει προβληματίσει τη Δύση, η οποία βλέπει την κινέζικη εξάπλωση να έρχεται και δεν μπορεί να την σταματήσει.

Η Κίνα έχει αναπτύξει πάρα πολύ την βιομηχανική και τεχνολογική της παραγωγή, η οποία πια δεν "χωράει" στα στενά όρια της χώρας και αποτελεί ένα πρώτης τάξεως τρόπο να την βγάλει από την εδώ και χρόνια απομόνωση της. Οι τακτικές όμως της κυβέρνησης της χώρας και ο τρόπος με τον οποίο έχουν επιλέξει να κάνουν αυτές τις κινήσεις έχει προκαλέσει ανησυχίες. Αυτές τις ανησυχίες προβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στο πρόσωπο της Huawei βλέπει από την μία την εξάπλωση ενός κουμουνιστικού καθεστώτος, στα "λημέρια" της τεχνολογίας, τα οποία μέχρι τώρα κυριαρχούνται από τις αμερικανικές επιχειρήσεις, ενώ από την άλλη εναντιώνονται στο "Πρώτα η Αμερική" που του εξασφάλισε την προεδρία.

Πρωταρχικός σκοπός του Τραμπ είναι η διασφάλιση της αμερικανικής βιομηχανίας και τεχνολογίας και των εσόδων των "φίλων" του επιχειρηματιών. Σε αυτά τα πλαίσια προσπαθεί να στηρίξει αποκλειστικά και μόνο την οικονομία της χώρας του, σε μια διακυβέρνηση που από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως "η πιο εσωστρεφής της ιστορίας των ΗΠΑ". Από τη στιγμή που δεν έχει κανένα πρόβλημα στο να "χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι" και να διαχωρίσει τις σχέσεις του με τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να το κάνει με τους πιο "όψιμους" συμμάχους, οι οποίοι εδώ και καιρό έχουν κυριαρχήσει και στο αμερικανικό εμπόριο.

Η Hauwei έτυχε να βρίσκεται στην μέση όλων αυτών, όντας η μεγαλύτερη κινέζικη εταιρεία τεχνολογίας, με αύξηση "μόλις" 15% στα έσοδα της, τη χαμηλότερη αύξηση των τελευταίων ετών, και η οποία εκτός των κινητών της τηλεφώνων που γνωρίζει όλος ο πλανήτης, είναι μια από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη, εταιρεία κατασκευής τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών. Σε πολλές χώρες όλη η υποδομή των κεραιών τηλεφωνίας ανήκει στην Huawei, ενώ η εταιρεία είναι πρωτοπόρος στην τεχνολογία 5G (βλ. Μονακό).

Χτυπώντας την Hauwei, οι ΗΠΑ καταφέρνουν ένα σημαντικό χτύπημα στην κινεζική κυβέρνηση, με την οποία η Huawei, όπως όλες σχεδόν οι κινεζικές εταιρείες, έχουν στενούς δεσμούς.

Εκτός από την απαγόρευση διάθεσης μέσω της AT&T των κινητών της εταιρείας στις ΗΠΑ και την επίσης απαγόρευση χρήσης της τηλεπικοινωνιακής της τεχνολογίας στη χώρα με την δικαιολογία της κατασκοπίας για την κινεζική κυβέρνηση, οι ΗΠΑ έχουν πιέσει τους συμμάχους τους να προχωρήσουν σε αντίστοιχες απαγορεύσεις. Ήδη Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία έβγαλαν την Hauwei από την κούρσα του 5G στις χώρες τους, ενώ μόλις χθες και η Ιαπωνία ανακοίνωσε αντίστοιχη απαγόρευση. Αυτό που θέλουν οι ΗΠΑ είναι να χτυπήσουν την Huawei στην Ευρώπη, μια περιοχή η οποία αποτελεί μέχρι στιγμής το "πετράδι στο στέμμα" της εταιρείας. Ήδη η Γερμανία εξετάζει μια αντίστοιχη απαγόρευση, ενώ και η Βρετανία μέσω της British Telecoms εξετάζει να "ξηλώσει" τις κεραίες της εταιρείας σε "ευαίσθητες" περιοχές του Λονδίνου, για το φόβο της κατασκοπίας.

Σε κάθε περίπτωση, τα "χτυπήματα" στον κινεζικό κολοσσό αναμένεται να κλιμακωθούν, και οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν την εταιρεία για να εκβιάσουν την κινεζική κυβέρνηση και να προσπαθήσουν να ελέγξουν την εξάπλωση της.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top