Το 2019 υπογράφουν την συμφωνία για την ναυτική βάση στα κατεχόμενα

Το 2019 υπογράφουν την συμφωνία για την ναυτική βάση στα κατεχόμενα

Το 2019 προβλέπεται να υπογραφεί η συμφωνία για ίδρυση ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Αϊντινλίκ, η οποία γράφει ότι ο αρχηγός του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας υπέβαλε έκθεση στην Άγκυρα για την ίδρυση ναυτικής βάσης έπειτα από την ολοκλήρωση τεχνικής εργασίας σχετικά με τον χώρο, το κόστος κατασκευής της βάσης, τις ανάγκες υπόγειας υποδομής και τις υπόλοιπες συνθήκες.

Σύμφωνα με την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα "Αϊντινλίκ", έπειτα από την πρόταση που υπέβαλε τον περασμένο Αύγουστο το αρχηγείο του πολεμικού ναυτικού, μια ειδική ομάδα ξεκίνησε έρευνες και έστειλε ήδη τον σχετικό φάκελο στην Άγκυρα με τις λεπτομέρειες. Η σύγχρονη αυτή ναυτική βάση, όπως χαρακτηρίζεται, θα κατασκευαστεί σε έκταση 280 χιλιάδες εκταρίων, και σε αυτήν θα εγκατασταθεί σύστημα ραντάρ ενώ θα έχει και τη δυνατότητα να δέχεται φρεγάτες, υποβρύχια και αεροπλανοφόρα. Στη βάση επίσης θα απασχολούνται 400 άτομα προσωπικό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Ο Τούρκος αντιναύαρχος Αντνάν Οζμπάλ ο οποίος πραγματοποίησε ο ίδιος επιτόπια πραγματογνωμοσύνη στα κατεχόμενα στις 15 Νοεμβρίου προτείνει η βάση να γίνει στην περιοχή του Τρικώμου. Συζήτησε το θέμα και με τον Τ/Κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, και η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους για την κατασκευή της βάσης προβλέπεται να υπογραφεί μέσα στο 2019, όπως αποκαλύπτει η ‘Αϊντινλίκ’.

Ο απόστρατος Τούρκος αντιναύαρχος Ιλκέρ Γκιουβέν, δήλωσε στην εφημερίδα ότι η βάση αυτή θα προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.


Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

VIDEO - ΠτΔ για Ανεξαρτησία: Μοναδικός στόχος και επιδίωξη η επανένωση - Ευθύνες στον Ερντογάν για ανυπαρξία προόδου

VIDEO - ΠτΔ για Ανεξαρτησία: Μοναδικός στόχος και επιδίωξη η επανένωση - Ευθύνες στον Ερντογάν για ανυπαρξία προόδου

Για εμάς μοναδικός στόχος και επιδίωξη είναι η επανένωση επανένωση μέσω μιας λύσης που θα μετεξελίξει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα σύγχρονο κράτος, κυρίαρχο σε όλη του την επικράτεια, χωρίς κατοχικό στρατό και χωρίς εγγυητές με επεμβατικά δικαιώματα, στο οποίο όλοι οι νόμιμοι πολίτες του θα έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε τηλεοπτικό του μήνυμα για την επέτειο της Ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.