Οι διαπραγματευτές του Συμβουλίου των Κρατών Μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμφώνησαν νωρίτερα σήμερα σε ένα αναμορφωμένο σύστημα πληροφοριών ποινικού μητρώου (ECRIS), το οποίο θα περιλαμβάνει πλέον μια κεντρική βάση δεδομένων με πληροφορίες για τις καταδίκες υπηκόων τρίτων χωρών και των "απάτριδων" (το λεγόμενο ECRIS-TCN).
"Η αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις ποινικές καταδίκες των υπηκόων τρίτων χωρών θα μας βοηθήσει να διασφαλίσουμε ότι κάποιος δεν μπορεί απλώς να ξεφύγει από το ποινικό του παρελθόν όταν μετακομίζει σε άλλο κράτος μέλος.Έχουμε ήδη ένα αποτελεσματικό σύστημα που καλύπτει την ΕΕ αλλά χρειαζόμαστε να κλείσουμε αυτό το κενό για να διασφαλίσουμε ότι οι υπήκοοι τρίτων χωρών καλύπτονται πλήρως", δηλωσε ο Josef Moser, υπουργός δικαιοσύνης της Αυστρίας
Ο κανονισμός καθορίζει τους κανόνες για τη δημιουργία του κεντρικού συστήματος και καθορίζει τα δεδομένα που πρέπει να περιλαμβάνονται και τα δικαιώματα πρόσβασης. Το συγκεντρωτικό σύστημα θα περιλαμβάνει μόνο πληροφορίες για τον προσδιορισμό του ατόμου. Οι πραγματικές πληροφορίες καταδίκης μπορούν να ληφθούν μόνο από το κράτος μέλος καταδίκης. Ο κανονισμός ορίζει επίσης την κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των κρατών μελών και της eu-LISA, της υπηρεσίας που είναι επιφορτισμένη με την ανάπτυξη και τη λειτουργία του συστήματος.
Η συμφωνία των δύο θεσμικών οργάνων προβλέπει ιδίως ότι οι διπλοί υπήκοοι της ΕΕ και τρίτων χωρών θα συμπεριληφθούν στην κεντρική βάση δεδομένων. Αυτό θα αποτρέψει έναν διπλό υπήκοο από το να έχει τη δυνατότητα να "κρύβει" πληροφορίες σχετικά με τις καταδικαστικές αποφάσεις με το να βρίσκεται τόσο στην κεντρική βάση δεδομένων όσο και στη βάση δεδομένων του κράτους-μέλους της ΕΕ. Τα δακτυλικά αποτυπώματα αυτών των διπλών υπηκόων θα συμπεριληφθούν στο σύστημα στο βαθμό που έχουν συλλεχθεί σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις