ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΠΕΧΑΡ: Τα μέρη στην Κύπρο να συζητήσουν με δημιουργικό και εποικοδομητικό τρόπο με την Λουτ

ΣΠΕΧΑΡ: Τα μέρη στην Κύπρο να συζητήσουν με δημιουργικό και εποικοδομητικό τρόπο με την Λουτ

Το μήνυμα πως τα μέρη στην Κύπρο θα πρέπει να συζητήσουν με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, κατά ένα δημιουργικό και εποικοδομητικό τρόπο, αναγνωρίζοντας ότι το αποτέλεσμα που θα υπάρξει θα είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό έστειλε το βράδυ της Τρίτης 11/12 η  Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, σε ομιλία της κατά τη δεξίωση που παρέθεσε στο Λήδρα Πάλας.

 

Μιλώντας ενώπιον πολιτικών και από τις δυο κοινότητες, μελών του διπλωματικού σώματος και άλλων προσκεκλημένων, η κ. Σπέχαρ είπε επίσης πως υπάρχει μια αυξανόμενη αναγνώριση στο νησί του γεγονότος ότι η διαδικασία για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού φθάνει σε ένα καθοριστικό σημείο, και υπογράμμισε τη σημασία της εμπλοκής της κοινωνίας των πολιτών στην ειρηνευτική διαδικασία, προκειμένου να αυξηθούν οι προοπτικές το τελικό αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας να τύχει λαϊκής στήριξης και στις δυο πλευρές του νησιού.

Υπογράμμισε πως τα Ηνωμένα `Εθνη πιστεύουν ότι μια λύση του Κυπριακού εντός ενός σαφούς ορίζοντα παραμένει δυνατή. "Πιστεύουμε σθεναρά ότι αυτή η λύση και το μέλλον αυτού του νησιού βρίσκονται στα χέρια των ίδιων των Κυπρίων, με τους ηγέτες να έχουν την κύρια ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις. Ασφαλώς άλλοι παράγοντες, περιλαμβανομένων των εγγυητριών δυνάμεων θα εμπλακούν και θα έχουν λόγο σε αυτό", σημείωσε.

Η κ. Σπέχαρ είπε πως ενώ αυτή την περίοδο πέρσι κοιτάζαμε πίσω σε ένα γεμάτο από γεγονότα 2017, ένα κρίσιμης σημασίας και ιστορικό έτος για τις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο, το 2018 κοιτάζουμε πίσω σε μια ιδιαίτερα διαφορετική περίοδο, ένα έτος κατά το οποίο τα βήματα στην ειρηνευτική διαδικασία για την Κύπρο ήταν λίγα και σποραδικά.

`Οπως σημείωσε, οι δυο ηγέτες πραγματοποίησαν μόνο δυο συναντήσεις, παρόλο που μια από αυτές είχε θετικό αποτέλεσμα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για το άνοιγμα των διόδων σε Λεύκα/Απλίκι και στη Δερύνεια, στις 12 Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ η πρόοδος σε ό,τι αφορά άλλα ΜΟΕ παραμένει στην καλύτερη περίπτωση περιορισμένη. Ενώ κάποιες Τεχνικές Επιτροπές συνέχισαν τη σημαντική τους εργασία χωρίς να υπάρχουν διακοπές, ορισμένες επανήρχισαν τις συναντήσεις τους μόλις πρόσφατα, ενώ άλλες δεν έχουν ακόμη συναντηθεί, ανέφερε.

Είπε πως στην τελευταία του έκθεση, "μετά τον πρόσφατο γύρο διαβουλεύσεων με τα μέρη, ο Γενικός Γραμματέας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προοπτικές για μια συνολική λύση `παραμένουν ζωντανές`".  Σημείωσε ακόμη πως ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε ότι πριν την επανέναρξη πλήρων διαπραγματεύσεων, τα μέρη πρέπει να συμφωνήσουν τους όρους αναφοράς που θα καταστούν το συναινετικό σημείο εκκίνησης για τις διαπραγματεύσεις.

Πρόσθεσε πως την προσεχή περίοδο η Τζέιν Χολ Λουτ θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τα μέρη προς αυτό τον σκοπό και αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο αργότερα αυτή την εβδομάδα, υπογραμμίζοντας πως "τα μέρη θα πρέπει να συζητήσουν μαζί της κατά ένα δημιουργικό και εποικοδομητικό τρόπο, αναγνωρίζοντας ότι το αποτέλεσμα θα είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο".

Η κ. Σπέχαρ ανέφερε εξάλλου πως ενώ οι συνομιλίες βρίσκονται σε τέλμα για πολλούς μήνες ο κόσμος γύρω μας δεν έχει σταματήσει, και επισυμβαίνουν αλλαγές, με σημαντικές επιπτώσεις, πάνω και γύρω από το νησί, στην περιοχή και διεθνώς.

Υπογράμμισε πως "δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να αποθαρρυνθούν από το μέγεθος της δουλειάς που βρίσκεται μπροστά μας", και πως "είναι σημαντικό να θυμηθούμε ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου γύρου των διαπραγματεύσεων επιτεύχθηκε μια άνευ προηγουμένου πρόοδος και θα είναι σημαντικό να κτίσουμε πάνω σε αυτήν και όχι να χάσουμε τα πολύτιμα κέρδη που υπήρξαν".

Ανέφερε πως δυστυχώς μόνο πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν τα επιτεύγματα του τελευταίου γύρου καθώς και το περίγραμμα μιας συμφωνίας που άρχισε να διαφαίνεται κατά το περασμένο έτος.

Επεσήμανε πως πρόσφατη δημοσκόπηση έχει δείξει ότι η πλειοψηφία των Κυπρίων και στις δυο πλευρές του νησιού πιστεύει ότι το κοινό πρέπει να έχει συμβουλευτικό ρόλο όσον αφορά τις συνομιλίες και πως οι φωνές των απλών Κυπρίων δεν εισακούστηκαν αρκετά κατά τους τελευταίους γύρους των συνομιλιών.

Είπε πως ο Γενικός Γραμματέας και το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν επανειλημμένα κάνει εκκλήσεις για μεγαλύτερη διάχυση των πληροφοριών και εμπλοκή παραγόντων της κοινωνίας των πολιτών, περιλαμβανομένων των γυναικών και των νέων στην ειρηνευτική διαδικασία.

Αυτό μπορεί να συμβάλει προς την ενεργοποίηση περισσότερης υποστήριξης για τις διαπραγματεύσεις και στην αύξηση των προοπτικών όπως το τελικό αποτέλεσμα τύχει λαϊκής στήριξης και στις δυο πλευρές του νησιού, σημείωσε.

Είπε πως όλοι οι Κύπριοι έχουν μερίδιο στο μέλλον αυτού του νησιού και μεγαλύτερη εμπλοκή όλων των τομέων της κοινωνίας μπορεί να παρέχει μια πραγματική ώθηση για την  ανανέωση μιας επιτυχούς διαδικασίας.

Η οικοδόμηση μιας διαρκούς ειρήνης απαιτεί κατανόηση των θεμελιωδών ανησυχιών όλων "σε ένα πνεύμα συμφιλίωσης, σε σεβασμού και αναγνώρισης", σημείωσε.

Υπογράμμισε πως το να βλέπει κανείς μπροστά, οικοδομώντας μια κοινή αντίληψη και ένα κοινό όραμα για το μέλλον στην Κύπρο ίσως να μην ήταν ποτέ τόσο σημαντικό από ότι είναι σήμερα.

Ανέφερε πως σε αυτό το πλαίσιο είναι ενθαρρυντικό το ότι η συζήτηση και ο διάλογος εντός και μεταξύ των δυο κοινοτήτων έχουν εντατικοποιηθεί κατά τους τελευταίους μήνες στη δημόσια σφαίρα για θέματα που είναι κεντρικά στην ειρηνευτική διαδικασία. "Είναι μέσω του διαλόγου που μπορεί να ξεκινήσει η δημιουργία ενός κοινού οράματος", επεσήμανε.

Σημειώνοντας πως αυτός ήταν ένας αρκετά δύσκολος χρόνος, η κ. Σπέχαρ είπε πως υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα για το προς τα πού θα πάνε τα πράγματα καθώς καλωσορίζουμε το νέο έτος.

Είπε πως ωστόσο ότι "δεν πρέπει να επιτραπεί στην αβεβαιότητα του παρόντος να επισκιάσει τις προοπτικές για ένα ενιαίο μέλλον. Δεν πρέπει να χάσουμε την ελπίδα, ή να ενδώσουμε στη μοιρολατρία. Το μόνο φως που θα μας οδηγήσει μπροστά είναι η ενότητα σε ότι αφορά τον σκοπό - και με αυτό εννοώ τις προσπάθειες που γίνονται από τις δυο πλευρές και όλους τους Κύπριους από κάθε σημείο του νησιού για να τεθεί τελικά ένα τέλος στο κυπριακό πρόβλημα".

Η κ. Σπέχαρ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Κύπριοι θα χρησιμοποιήσουν την περίοδο αυτή κατά την οποία τελειώνει η χρονιά για να σκεφτούν για το πώς οραματίζονται το μέλλον της Κύπρου καθώς και τον δικό τους ρόλο στη διαμόρφωσή του.

Μεταξύ των παρευρισκομένων στη δεξίωση ήταν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο "υπεξ" των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι και ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νεκρός άνδρας στη Λεμεσό: Αρνείται ότι σκότωσε τον σύζυγο της η 62χρονη - Η μαρτυρία που την «καίει»

• Φόνο εκ προ μελέτης διερευνούν οι Αρχές για την υπόθεση του 62χρονου που βρέθηκε μαχαιρωμένος στη Λεμεσό - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του

• Πολιτικός Αναλυτής στο «Τ»: Οι διεθνείς προκλήσεις που αναμένεται να επηρεάσουν τις εξελίξεις το 2025

• Ρεβεγιόν στα κέντρα αναψυχής: Κρατήσεις αλλά και… ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής - Το ωράριο και οι τιμές

• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου

• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»



Νεκρός άνδρας στη Λεμεσό: Αρνείται ότι σκότωσε τον σύζυγο της η 62χρονη - Η μαρτυρία που την «καίει»

Νεκρός άνδρας στη Λεμεσό: Αρνείται ότι σκότωσε τον σύζυγο της η 62χρονη - Η μαρτυρία που την «καίει»

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε το πρωί η γυναίκα η οποία θεωρείται ύποπτη για το φόνο του συζύγου της, Vitaly Shostak 62 ετών, που διαπράχθηκε χθες βράδυ.  Στο δικαστήριο αναφέρθηκε ότι είχε προηγηθεί καυγάς μεταξύ του ζεύγους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top