Τη διαβεβαίωσή του «για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου σε μία δίκαιη και με διάρκεια λύση για να επανενωθεί η Κύπρος», μεταφέρει με επιστολή του προς την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Η.Β. ο υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν.
Απαντώντας εκ μέρους της κυβέρνησης σε επιστολή που είχε απευθύνει προς την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στις 15 Νοεμβρίου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρίστος Καραολής, με αφορμή τη συμπλήρωση 35 ετών από την παράνομη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ο Βρετανός πολιτικός αξιωματούχος του Foreign Office επαναβεβαιώνει επίσης την προσήλωση του Λονδίνου σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το διεθνώς αποδεκτό μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ο καλύτερος τρόπος επίτευξης αυτού του στόχου (της επανένωσης). Εγκρίνουμε την άποψη που εκφράστηκε από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην έκθεσή του στις 15 Οκτωβρίου ότι οι προοπτικές για μία λύση παραμένουν ζωντανές και καλωσορίζουμε τη συνεχιζόμενη προθυμία του να εργαστεί με τα μέρη για να διεξαχθούν σε βάθος διαβουλεύσεις επί μίας οδού προόδου», αναφέρει ο σερ Άλαν στην επιστολή του.
Προσθέτει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει αυτές τις διαβουλεύσεις και σημειώνει ότι ο ίδιος και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας είχαν «παραγωγική» συνάντηση με την ειδική απεσταλμένη Τζέιν Χολ Λουτ το Σεπτέμβριο.
Στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο σερ Άλαν Ντάνκαν σημειώνει ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο πάντοτε καθιστούσε σαφές ότι είμαστε ανοιχτοί σε οποιεσδήποτε διευθετήσεις οι δύο πλευρές και οι άλλες εγγυήτριες δυνάμεις μπορούν να συμφωνήσουν για να εκπληρώσουν τις ανάγκες ασφαλείας αμφότερων των κυπριακών κοινοτήτων. Μία τελική συμφωνία θα είναι δυνατή μόνο αν περάσει από δημοψηφίσματα σε κάθε κοινότητα».
Αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανθράκων, ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης επαναλαμβάνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει επί μακρώ το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της και ότι θέλει να δει να προχωρεί η διερεύνηση των κοιτασμάτων.
Προσθέτει ότι η άποψη του Λονδίνου είναι πως οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθούν προς όφελος όλων των Κυπρίων και ότι παροτρύνει όλα τα μέρη να αναζητήσουν τρόπους με τους οποίους η ανάπτυξη των υδρογονανθράκων μπορεί να υποστηρίξει την αναζήτηση λύσης.
«Η δέσμευσή μας σε μία λύση στο Κυπριακό ζήτημα παραμένει αμετάβλητη. Θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να εμπλακούν εποικοδομητικά με τις διαβουλεύσεις των Ηνωμένων Εθνών και να επιδείξουν ότι είναι δεσμευμένοι στην επίτευξη προόδου προς μία λύση», καταλήγει η επιστολή.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας στην επιστολή του προς την κα Μέι επισήμαινε ότι «δυστυχώς, η συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της Τουρκίας και η άρνηση να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Δημοκρατία της Κύπρου, όπως και να καταργήσει το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων κατά το πρόσφατο γύρο των διαπραγματεύσεων, συνεχίζει να εμποδίζει τις ελπίδες όλων των Κυπρίων για μία λύση».
Σημείωνε επίσης ότι η Τουρκία κρατά το κλειδί της λύσης, αλλά παρόλα αυτά «επιλέγει να υπονομεύσει την επανένωση αντί να την υποστηρίξει». Μετέφερε παράλληλα την εντεινόμενη ανησυχία της παροικίας και της διεθνούς κοινότητας για την όλο και πιο αυταρχική και επιθετική πολιτική του προέδρου Ερντογάν, που αποτυπώνεται και στις απειλές του για την κυπριακή ΑΟΖ.
Ο κ. Καραολής ευχαριστούσε την Τερέζα Μέι για την ξεκάθαρη θέση της βρετανικής κυβέρνησης υπέρ της συνέχισης των γεωτρήσεων, όπως ορίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Είναι επιτακτική ανάγκη η (βρετανική) κυβέρνηση μας, ως εγγυήτρια δύναμη και ως εταίρος στην Κοινοπολιτεία, να αναλάβει ενεργό ρόλο για να ενισχύσει το μήνυμα προς την Τουρκία, σύμμαχο της Βρετανίας, ότι ενέργειες σχεδιασμένες να εμποδίσουν τις προοπτικές συνέχισης των προσπαθειών για μια συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να σταματήσουν», σημείωνε η επιστολή του κ. Καραολή.
Ο κ. Καραολής ανέφερε, τέλος, ότι η Τουρκία πρέπει να συνειδητοποιήσει πως η λύση δεν είναι εφικτή με διατήρηση της Συνθήκης Εγγύησης και με μόνιμη διατήρηση στρατευμάτων στο νησί. Καλούσε λοιπόν τη βρετανική κυβέρνηση να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση ζητώντας δημοσίως την κατάργηση της Συνθήκης Εγγύησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις