Οι αντιπροσωπείες της υεμενικής κυβέρνησης και των ανταρτών Χούθι της Υεμένης που διεξάγουν διαβουλεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη Σουηδία, κατέληξαν στην κατάρτιση καταλόγων με τα ονόματα περίπου 15.000 κρατουμένων για ανταλλαγή.
Η κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ραμπο Μανσούρ Χάντι, που φέρει τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας και των σιιτών ανταρτών Χούθι, που στηρίζονται από το Ιράν, ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις την περασμένη εβδομάδα υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας, την ώρα που η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη - η χειρότερη στον κόσμο, κατά τον ΟΗΕ - επιδεινώνεται καθημερινά. Πρόκειται για τις πρώτες συνομιλίες που πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή των αντιμαχόμενων πλευρών έπειτα από το 2016, με στόχο την οικοδόμηση μιας ελάχιστης αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Όλες οι προσπάθειες για να τερματιστεί ο πόλεμος, η τελευταία φάση του οποίου διαρκεί σχεδόν τέσσερα χρόνια, έχουν μέχρι σήμερα αποτύχει και ο ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες ότι επιδιώκει να συγκεντρωθεί ποσό 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να προσφερθεί το 2019 ανθρωπιστική βοήθεια σε περίπου 20 εκατομμύρια πολίτες της Υεμένης, ή το 70% του πληθυσμού της εμπόλεμης χώρας. Η συμφωνία για ανταλλαγή κρατουμένων ήταν ένα από τα κύρια ζητήματα στις συνομιλίες που ξεκίνησαν την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου στο χωριό Ρίμπο, κοντά στη Στοκχόλμη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις