Είμαστε ό,τι τρώμε λένε οι ειδικοί. Αν θέλετε λοιπόν να απαλλαγείτε από το φούσκωμα και να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά, είναι καιρός να βάλετε αυτές τις φθινοπωρινές τροφές στην καθημερινή διατροφή σας.
Αρκετά καλοκαιρινά, εξωτικά φρούτα, όπως ο ανανάς και η παπάγια, μπορούν να προλάβουν το πρήξιμο της κοιλιάς. Τι γίνεται όμως τώρα που ο καιρός χειμωνιάζει;
Δείτε έξι τροφές που πρέπει να έχετε υπ’ όψιν:
Σέλινο
Το σέλινο καταπολεμά την κατακράτηση υγρών και προλαμβάνει τα αέρια του εντέρου. Είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, γι’ αυτό ενισχύει την υγεία του πεπτικού. Μπορείτε να το απολαύσετε ωμό ή να το χρησιμοποιήσετε σε πολλές διαφορετικές συνταγές, όπως σαλάτες, σούπες κλπ.
Κουρκουμάς
Μία από τις ιδιότητες του θεραπευτικού μπαχαρικού είναι ότι διεγείρει και την πέψη. Ο κουρκουμάς προλαμβάνει το φούσκωμα και ωφελεί την υγεία του στομάχου. Επιπλέον, είναι ιδανικός για την παρασκευή ζεστών ροφημάτων, ό,τι πρέπει δηλαδή για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.
Δενδρολίβανο
Το δεντρολίβανο είναι ένα αρωματικό βότανο, που χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία της δυσπεψίας. Αν και τα οφέλη του για το πεπτικό δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς, ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη μέντα, η οποία είναι επίσης ωφέλιμη για το στομάχι. Μπορείτε να φτιάξετε αφέψημα δενδρολίβανου ή να το προσθέσετε σε μαρινάδες, σάλτσες και ψητά λαχανικά.
Βρώμη
Ξεκινώντας τη μέρα σας με ένα μπολ βρόμης, είναι ο ιδανικός τρόπος για να αποφύγετε το φούσκωμα. Η βρόμη βοηθά την πέψη και σας κρατά χορτάτους για μεγαλύτερο διάστημα.
Μάραθος
Ο μάραθος (ή μάραθο, ή φινόκιο) είναι ποώδες και αρωματικό φυτό. Αποτελεί ένα εξαιρετικό ίαμα για το στομάχι και το έντερο. Ανακουφίζει τον τυμπανισμό και τον κολικό, ενώ ταυτόχρονα διεγείρει την πέψη και ανοίγει την όρεξη. Ειδικά οι σπόροι του, χαλαρώνουν τους μυς στον γαστρεντερικό σωλήνα και βοηθούν στην ανακούφισή του από το φούσκωμα. Προσθέστε το σε σαλάτες ή φτιάξτε αφέψημα.
Σούπα μίσο
Η σούπα μίσο είναι ένα χαρακτηριστικό πιάτο της ασιατικής κουζίνας. Το μίσο είναι ένα είδος πάστας, το οποίο θυμίζει ταραμά στην υφή και τη γεύση και παρασκευάζεται κυρίως από φασόλια σόγιας, θαλασσινό αλάτι και ρύζι ή κριθάρι, τα οποία έχουν υποστεί μακροχρόνια ζύμωση με ειδικά ένζυμα. Υπάρχουν διάφορα είδη μίσο, ανάλογα με τα υλικά που περιέχει το καθένα και το χρόνο ζύμωσης. Λόγω των ενζύμων που προκαλούν τη ζύμωση, το μίσο βοηθά πολύ την πέψη, τονώνει και καθαρίζει το αίμα και δίνει πολύ ενέργεια στον οργανισμό, παρέχοντας ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες (ιδιαίτερα Β12). Πέρα από τη θρεπτική του αξία, το μίσο νοστιμίζει πολύ τα φαγητά, ειδικά τις ουδέτερες γευστικά χορτόσουπες. Για να διατηρηθούν οι ευεργετικές ιδιότητες του μίσο και οι μικροοργανισμοί που περιέχει, δεν πρέπει να το διαλύσετε απευθείας στο φαγητό που κοχλάζει, αλλά σε καυτό νερό που θα βγάλετε από την κατσαρόλα και στη συνέχεια, αφού κλείσετε τη φωτιά και το φαγητό δεν κοχλάζει πια, προσθέτετε το διαλυμένο μίσο
Aπό οnMed.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ: Πόσα κοστίζει μια απόδραση στα ορεινά; - Ανάρπαστες οι κρατήσεις για Σαββατοκύριακο
• Λουκάς Φουρλάς: Αποχαιρέτησε με συγκινητικά λόγια την Ρέα Παπαγεωργίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις