Ιδιαίτερα γόνιμη χαρακτηρίζεται από ελληνικής πλευράς η συζήτηση που διεξάγεται στην Ουάσιγκτον, μεταξύ των πολυμελών αντιπροσωπειών της Ελλάδας και των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του πρώτου στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος εγκαινιάστηκε σήμερα (13/12). Μέχρι στιγμής έχουν καλυφθεί περιφερειακά και οικονομικά ζητήματα, καθώς και η συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.
Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ από την αμερικανική πλευρά ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ. Ο στρατηγικός διάλογος θα κλείσει το απόγευμα (τοπική ώρα) με τη συνάντηση του κ. Κατρούγκαλου, με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.
Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η αμερικανική πλευρά τόνισε ότι η στρατηγική συνεργασία των δυο χωρών έχει ενισχυθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και χαρακτήρισε το 2018 ως την καλύτερη χρονιά στην σύγχρονη ιστορία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, μια περιοχή για την οποία οι ΗΠΑ (και άλλες μεγάλες δυνάμεις) έχουν ολοένα και μεγαλύτερο στρατηγικό ενδιαφέρον.
Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος υπογράμμισε τη σημασία που έχει η στρατηγική, ισότιμη συμμαχική σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της ενεργητικής πολυδιάστατης εξωτερικής της πολιτικής.
Παράλληλα ανέπτυξε διεξοδικώς τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για τη σταθεροποίηση της περιοχής, αναλύοντας τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Αναφέρθηκε παράλληλα στην εδραίωση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού, εμπορικού και μεταφορικού κόμβου στην περιοχή και χαρακτήρισε την πρόσφατη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ, ως εφαλτήριο μίας νέας δυναμικής στην οικονομική συνεργασία την οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε.
Περαιτέρω, η συζήτηση επεκτάθηκε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια σε ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος στην Ανατολική Μεσόγειο, σε προκλήσεις ασφαλείας και στην εξαιρετικά σημαντική συνεργασία με την Κύπρο. Συζητήθηκε ειδικά η ανάγκη ουσιαστικής στήριξης του διεθνούς δικαίου από τις ΗΠΑ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων ΟΗΕ. Ως προς τα Βαλκάνια, η αμερικανική πλευρά χαιρέτισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως τη σημαντικότερη διπλωματική επιτυχία των τελευταίων δεκαετιών στην περιοχή.
Αναφορικά με την αμυντική συνεργασία, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ανέδειξε τις προοπτικές της περαιτέρω συνεργασίας καθώς και την σημασία της Σούδας.
Η συζήτηση θα συνεχιστεί μέχρι το απόγευμα, ενώ θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Το πρωί προηγήθηκε συνάντηση του Ελληνα αξιωματούχου με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, Τζόν Μπόλτον.
Οι θεματικές του Στρατηγικού Διαλόγου είναι οι εξής: Περιφερειακή πολιτική και οικονομία, Άμυνα και Ασφάλεια, Κράτος Δικαίου και καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Εμπόριο-Επενδύσεις και Καινοτομία, Ενεργειακή συνεργασία και Επαφές των πολιτών.
Την ελληνική αποστολή στελεχώνουν, επίσης, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ε. Γιαννακίδης, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Ε. Κρέτσος, Γενικοί Γραμματείς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες από τα Υπουργεία Εξωτερικών, Αμύνης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, καθώς και από τον φορέα εξωστρέφειας Enterprise Greece.
Την επομένη μέρα, Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα παρακαθίσει σε πρόγευμα εργασίας με φορείς της επιχειρηματικότητας, με αντικείμενο συζήτησης την προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς όπως η ενέργεια, η ψηφιακή τεχνολογία, οι νεοφυείς επιχειρήσεις και η καινοτομία.
Ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ επιβεβαιώνει την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, ενώ θεσμοθετεί τη συστηματική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών επί μιας ιδιαίτερα διευρυμένης θεματολογίας. Αντανακλά δε, τη δυναμική παρουσία της Ελλάδας στο διεθνές προσκήνιο, ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.
Απο ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις