Ψευδή χαρακτήρισε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης την αναφορά της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου ότι δεν συνεργάστηκε με το Γραφείο της.
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Μιχαηλίδης, δόθηκε γραπτή απάντηση σε όλα τα ερωτήματα της, απλώς δεν της αποκαλύφθηκε το όνομα του καταγγέλλοντα.
Καλεί παράλληλα την κα. Λοϊζίδου Νικολαΐδου να εξηγήσει τα κριτήρια των δικών της ενεργειών.
Η κα. Λοϊζίδου κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της ότι ο Γενικός Ελεγκτής δεν εφοδίασε το γραφείο της με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ως είχε εκ του Νόμου υποχρέωση, ώστε προχωρήσει σε διερεύνηση συγκεκριμένης υπόθεσης. Για το σκοπό αυτό προχώρησε σε καταγγελία στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.
Σχετικά με την υπόθεση για την οποία η κα. Λοϊζίδου ζήτησε πληροφορίες, ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι οι πληροφορίες που είχαν διαβιβαστεί στον Γενικό Εισαγγελέα δόθηκαν στον ίδιο προσωπικά από πρόσωπο/πρόσωπα την ταυτότητα του οποίου/των οποίων δεν προτίθεται να αποκαλύψει γιατί αυτό του επιβάλλει η ηθική και η επαγγελματική του συνείδηση.
Πρόσθεσε ότι η καταγγελία αφορούσε, μεταξύ άλλων, αδικήματα διαφθοράς, αδικήματα απάτης εις βάρος της Δημοκρατίας, και αδικήματα ξεπλύματος παράνομου χρήματος, δηλαδή αδικήματα συγκάλυψης όπως ορίζονται στον περί Συγκάλυψης, Έρευνας και Δήμευσης Εσόδων από Ορισμένες Εγκληματικές Πράξεις Νόμο.
«Η Υπηρεσία μας καθηκόντως, στα πλαίσια των συνταγματικών της αρμοδιοτήτων, διαβίβασε στον Γενικό Εισαγγελέα τις πιο πάνω πληροφορίες που της είχαν δοθεί σε σχέση με ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων από διάφορα πρόσωπα», είπε.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Καταγγελία Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων στον Γ.Εισαγγελέα για Οδυσσέα Μιχαηλίδη γιατί δεν της αποκάλυψε πληροφοριοδότες του
Πρόσθεσε ότι υπενθύμισε στην Επίτροπο, ότι με βάση τον νόμο που αφορά ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κάθε πρόσωπο το οποίο, ενώ γνωρίζει ότι οποιασδήποτε μορφής περιουσία αποτελεί έσοδο από τη διάπραξη γενεσιουργού αδικήματος, αποκρύπτει ή συγκαλύπτει την αληθή φύση, την πηγή, τον τόπο, τη διάθεση ή την κίνηση σε σχέση με περιουσία αυτή διαπράττει αδίκημα τιμωρούμενο με φυλάκιση δεκατεσσάρων ετών.
Όπως είπε, είναι αυτονόητη η υποχρέωση κάθε πολίτη, πόσο μάλλον της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, να διαβιβάζει στις αρμόδιες αρχές στοιχεία ή πληροφορίες που έρχονται στην κατοχή του ως προς το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων.
«Μετά από όλα αυτά, η Επίτροπος έκρινε ότι θα έπρεπε να διαβιβάσει την υπόθεση στον Γενικό Εισαγγελέα ότι δήθεν έκανα ποινικό αδίκημα που δεν συγκάλυψα καταγγελία που υποβλήθηκε στο γραφείο μου. Δικαίωμα της να κάνει ό,τι νομίζει ορθό. Αν ήμουν στη θέση της, σίγουρα δεν θα ενεργούσα όπως η ίδια ενήργησε. Δεν πειράζει. Ο καθένας ενεργεί με βάση τη δική του κρίση και συνείδηση. Η θέση μου ήταν και παραμένει η ίδια. Ας εξηγήσει η Επίτροπος τα κριτήρια των δικών της ενεργειών», κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις