Αμεσα κινητοποιήθηκε ο Δήμος Λευκωσίας μόλις πληροφορήθηκε για το συμβάν της εκκένωσης της πολυκατοικίας της οδού Αχιλλέως, ενώ λειτουργοί του Πολυδύναμου Κέντρου είναι από την Πέμπτη (20/12) σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, όσο και με τον Πρόεδρο των Αναγνωρισμένων Προσφύγων στην Κύπρο κο Willy Totoro, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου.
Με αφορμή το συμβάν της έξωσης μεταναστών από κτήριο στην οδό Αχιλλέως, στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, ο Δήμος Λευκωσίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως έχει συμβάλει σημαντικά και συνεχίζει να συμβάλλει, στην ένταξη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των μεταναστών και της πρωτεύουσας γενικότερα, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, παρά τις καθυστερήσεις στην καταβολή κρατικών χορηγιών, παρά τις «διακοπτόμενες» ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και τις χαμηλές κρατικές ενισχύσεις.
Προσθέτει ότι «το μεταναστευτικό ζήτημα και η παρουσία των μεταναστών στη Λευκωσία, απασχολεί ιδιαίτερα τον Δήμο Λευκωσίας, εδώ και μερικά χρόνια, όταν ακόμη πολύ λίγοι προέβλεπαν τις εξελίξεις».
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΛΕΥΚΩΣΙΑ-ΕΞΩΣΗ 100 ΑΝΘΡΩΠΩΝ: «Κανείς δεν θα μείνει στο δρόμο»- Διερευνά και η Αστυνομία
Στην Κύπρο «μετά λύπης διαπιστώνουμε ότι κατ΄ επανάληψη, πετυχημένα προγράμματα που υλοποιούνται από τις υπηρεσίες των Δήμων υιοθετούνται από το Κεντρικό Κράτος και σταδιακά αποξενώνονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση», αναφέρει ο Δήμος Λευκωσίας.
Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, σημειώνει ότι μόλις πληροφορήθηκε για το συμβάν της εκκένωσης της πολυκατοικίας της οδού Αχιλλέως, επικοινώνησε άμεσα με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ), ώστε να ενημερωθεί και να δηλώσει τη στήριξη του, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, σημειώνοντας πως, παράλληλα, λειτουργοί του Πολυδύναμου Κέντρου είναι από χθες σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τις ΥΚΕ, όσο και με τον Πρόεδρο των Αναγνωρισμένων Προσφύγων στην Κύπρο κο Willy Totoro, ενημερώνοντας και συμβουλεύοντάς τον, για τις επίσημες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, εκ μέρους των ενοίκων που διέμεναν στην πολυκατοικία και βρίσκονται στην Κύπρο με το καθεστώς Πρόσφυγα ή Διεθνούς Προστασίας.
Όπως αναφέρει, ο Δήμος «προχώρησε ένα βήμα πιο μπροστά και διευθέτησε άμεσα προσωρινή φιλοξενία των αστέγων στη Δημοτική Αγορά, μέχρις ότου οι κρατικές υπηρεσίες διευθετούσαν τον καθένα ξεχωριστά, αναλόγως της περίπτωσης, κάτι που ευτυχώς δεν χρειάστηκε».
Με την ευκαιρία του συμβάντος, ο Δήμος Λευκωσίας υπενθυμίζει τη θέση του, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, για διεκδίκηση ουσιαστικού και θεσμοθετημένου ρόλου άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής και για αποκέντρωση των εξουσιών για θέματα κοινωνικής πρόνοιας, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
«Τεκμηριωμένες προτάσεις», αναφέρει, «για ουσιαστικό το ρόλο των τοπικών αρχών στα θέματα άσκησης κοινωνικής πολιτικής έχουν κατατεθεί από το Δήμο Λευκωσίας τόσο στην Υπουργό Εργασίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας όσο στον Υπουργό Παιδείας και Εσωτερικών».
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΕΞΩΣΗ 100 ΑΤΟΜΩΝ: Εντόπισε ανθρωπιστικό θέμα η Αστυνομία και ξεκίνησε έρευνες αυτεπάγγελτα
Οι Τοπικές Αρχές, καταλήγει, «έχουν αποδείξει την ικανότητά τους να ασκούν ευέλικτα, ουσιαστική κοινωνική πολιτική και έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση έκτακτων και χρόνιων κοινωνικών αναγκών επιτυχώς, ως συμπαραστάτες του κεντρικού κράτους αξιοποιώντας παράλληλα την κοινωνία των πολιτών».
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις