Ιωνάς για εξελίξεις στα Δικαστικά: «Πλήττεται το κύρος της απονομής δικαιοσύνης»

Ιωνάς για εξελίξεις στα Δικαστικά: «Πλήττεται το κύρος της απονομής δικαιοσύνης»

Δήλωση Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου αναφορικά με τα όσα διαδραματίζονται στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Αυτούσια η γραπτή δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας τάξεως:

Η Κυβέρνηση από την αρχή παρακολουθεί στενά το θέμα λόγω της σοβαρότητας του, όχι με αμηχανία, αλλά με απόλυτο σεβασμό στη συνταγματικά κατοχυρωμένη διάκριση των εξουσιών μεταξύ της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας, γνωρίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν, από την μια οι συντεταγμένοι μηχανισμοί αυτοελέγχου στο δικαστικό σώμα και από την άλλη οι αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα, τις ενέργειες των οποίων η Κυβέρνηση δεν θα έπρεπε και ούτε είναι ορθό να προκαταλάμβανε παρεμβαίνοντας, κατά τρόπο που να έθετε σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Τα ζητήματα που εγείρονται, όπως έχουν αναδυθεί από τις δηλώσεις και ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών, σίγουρα δεν μπορούν να αφεθούν χωρίς να απασχολήσουν τους υπό αναφοράν μηχανισμούς και θεσμούς της Δημοκρατίας, γιατί σε αντίθετη περίπτωση το μόνο βέβαιο είναι ότι πλήττεται το κύρος της απονομής της δικαιοσύνης και η εμπιστοσύνη του κοινού στα δικαστήρια.

Συνεπώς, η ενεργοποίηση των μηχανισμών και θεσμών είναι αναγκαία, όπως αναγκαία είναι και η λήψη διορθωτικών μέτρων. Στα πλαίσια της μεταρρύθμισης των δικαστηρίων, στο μέρος που εμπίπτει στις αρμοδιότητες μας, ως Υπουργείο έχουμε υποβάλει και εισηγήσεις που ενισχύουν τη διαφάνεια και τη δεοντολογία σ’ ένα σύγχρονο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης.

Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και η Κυβέρνηση εκφράζουν την ανησυχία τους για τα όσα διαδραματίζονται στο χώρο της Δικαιοσύνης και δεν θα διστάσουν να ενεργήσουν, εάν διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο απαιτείται από μέρους τους, στα πλαίσια των αυστηρών προνοιών του Συντάγματος.

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ: «Η Κύπρος θα αξιοποιήσει το SAFE με σκοπό την ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων»

ΠτΔ: «Η Κύπρος θα αξιοποιήσει το SAFE με σκοπό την ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων»

Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Αντόνιο Κόστα, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας ότι η ΕΕ βασίζεται στην Κύπρο για τη διαχείριση κατά την Προεδρία της, αρκετών σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν την ΕΕ, ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα SAFE είπε ότι καμιά τρίτη χώρα, η οποία απειλεί την ασφάλεια κράτους μέλους της ΕΕ, δεν μπορεί να το αξιοποιήσει.

BEST OF TOTHEMAONLINE