Με drones στους παραλήπτες δέματα μέχρι 4 κιλά, δηλώνει ότι θα στέλνουν τα Κυπριακά Ταχυδρομεία, ο Διευθυντής των Ταχυδρομείων.
Τρόπους εφαρμογής της τεχνολογίας των Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (drones) για μεταφορά δεμάτων μέχρι τέσσερα κιλά, αναζητούν τα Κυπριακά Ταχυδρομεία (ΚΤ), στο πλαίσιο συνεργασίας τους με το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σε πρώτο στάδιο, το οποίο εκτιμάται να εφαρμοστεί τέλος 2019 αρχές 2020, το σύστημα των drones θα λειτουργήσει πιλοτικά, ενώ θα ληφθούν υπόψη και οι κανόνες πτήσεων των drones του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας..
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών Ανδρέας Γρηγορίου είπε ότι με στόχο να εφαρμοστεί η τεχνολογία που αφορά την χρησιμοποίηση των drones για μεταφορά δεμάτων, "τα Κυπριακά Ταχυδρομεία βρίσκονται σε επαφή με το ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου «ΚΟΙΟΣ» για αξιοποιήσουμε την επιστημοσύνη και την τεχνογνωσία που έχει το ερευνητικό κέντρο στον τομέα αυτό".
Σημείωσε ότι είναι ένα πρόγραμμα το οποίο «παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία και με άλλους προηγμένους οργανισμούς στην Ευρώπη».
"Από πλευράς Ταχυδρομείων υπάρχει η πρόθεση, το ερευνούμε και είμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο για να δούμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη νέα τεχνολογία έτσι ώστε τα Κυπριακά Ταχυδρομεία να καταστούν πιο αποτελεσματικά και να προβαίνουν σε έγκαιρη παράδοση της αλληλογραφίας και ιδιαίτερα των δεμάτων και μικροδεμάτων", ανέφερε.
Φαίνεται η τεχνολογία παρέχει τη δυνατότητα αυξημένης αυτονομίας καθώς και τη δυνατότητα μεταφοράς δεμάτων μέχρι 4 κιλά, πρόσθεσε.
Ο Διευθυντής των ΚΤ εξέφρασε την εκτίμηση εντός του 2019 θα είναι σε θέση να προχωρήσουν στην αξιοποίηση αυτού του εξοπλισμού, λαμβάνοντας υπόψη και τους περιορισμούς που υπάρχουν μέσα από την Πολιτική Αεροπορία, δηλαδή τους κανόνες πτήσεων των drones.
"Εκτιμούμε ότι προς το τέλος του 2019, αρχές του 2020, να είμαστε σε θέση να πούμε κάτι πιο συγκεκριμένο, τουλάχιστον για πιλοτική εφαρμογή αυτού του συστήματος", ανέφερε.
Ο κ. Γρηγορίου εξήγησε ότι ύστερα από συνεννόηση με τον παραλήπτη, θα προσδιορίζεται ο χρόνος παραλαβής/αποστολής του δέματος, ενώ θα υπάρχει σύστημα διαχείρισης των drones τα οποία θα φεύγουν μαζί με το δέμα από συγκεκριμένο σημείο και θα προσγειώνονται στο υποστατικό του παραλήπτη. Σημείωσε ότι θα υπάρχουν στοιχεία ότι ένα δέμα έχει παραδοθεί.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις