Το Foreign Office επαναδιατυπώνει την πεποίθηση της βρετανικής πλευράς ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος επίλυσης των ζητημάτων που άπτονται του Κυπριακού είναι «μέσω μίας δίκαιης και με διάρκεια λύσης του Κυπριακού ζητήματος, βασισμένης στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».
Σε επιστολή-απάντηση προς δέκα Κύπριους πρόσφυγες που ζουν στη Βρετανία, με αποδέκτη τον γνωστό φωτογράφο και κινηματογραφιστή Δώρο Παρτασίδη, η αρμόδια υπηρεσία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει αρχικά ότι «τα γεγονότα του 1974 συνεχίζουν να ρίχνουν μία μακριά σκιά πάνω από την Κύπρο».
Η επιστολή επισημαίνει πως παρά το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε χωρίς κατάληξη, η Διάσκεψη για την Κύπρο σημείωσε «σημαντική πρόοδο». Το Foreign Office «χαιρετίζει τη συνεχιζόμενη δέσμευση από όλες τις πλευρές σε μία λύση με διάρκεια, ενστερνίζεται την άποψη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ότι οι προοπτικές για μια λύση παραμένουν ζωντανές και καλωσορίζει τη συνεχιζόμενη προθυμία του να εργαστεί με τα μέρη για να διεξαχθούν σε βάθος διαβουλεύσεις επί μίας οδού προς τα εμπρός».
Η επιστολή σημειώνει επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει αυτές τις διαβουλεύσεις μέσω διαλόγου και αναφέρεται σε «παραγωγική» συνάντηση του υπουργού Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν με την Τζέιν Χολ Λουτ.
«Ενθαρρύνουμε τα μέρη να εμπλακούν εποικοδομητικά και να επιδείξουν ότι είναι δεσμευμένα στο να σημειώσουν πρόοδο προς μία λύση. Αυτό θα απαιτήσει σκληρές επιλογές και συμβιβασμούς, αλλά με πραγματική πολιτική βούληση κρίνουμε ότι μία συμφωνία παραμένει εφικτή, προς το όφελος όλων των Κυπρίων και της ευρύτερης περιοχής», συνεχίζει η επιστολή.
Αναφορικά με το θέμα των εγγυήσεων και ασφάλειας, σημειώνεται στην επιστολή ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταστήσει σαφές πως είναι ανοιχτό «σε οποιεσδήποτε διευθετήσεις οι δύο πλευρές και οι άλλες εγγυήτριες δυνάμεις μπορέσουν να συμφωνήσουν ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες ασφαλείας αμφότερων των κυπριακών κοινοτήτων». Προστίθεται η υπενθύμιση ότι «μία τελική συμφωνία θα είναι επίσης δυνατή αν περάσει από δημοψηφίσματα σε καθεμία από τις κοινότητες».
Στην τελευταία παράγραφο της επιστολής επισημαίνεται ότι εν τέλει «οι λεπτομέρειες μίας λύσης του Κυπριακού, περιλαμβανομένων θεμάτων που σχετίζονται με το περιουσιακό και το εδαφικό, είναι ζήτημα για τους δύο ηγέτες και για τις κοινότητες που εκπροσωπούν.
"Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να επιδιώξει να καταστεί μέρος αυτών των συζητήσεων. Πιστεύουμε ότι ο σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων πρέπει να είναι στην καρδιά μίας δίκαιης, ορθής και βιώσιμης λύσης».
Στην αρχική τους επιστολή οι δέκα Κύπριοι πρόσφυγες της Βρετανίας ανέφεραν: «Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα για τους Έλληνες, Τούρκους, Αρμένιους και Μαρωνίτες Κύπριους να ωφεληθούν από την επανένωση του νησιού χωρίς οποιουσδήποτε εγγυητές και με τα ανθρώπινα δικαιώματά τους αναγνωρισμένα και αποκατεστημένα υπό μία νόμιμη κυβέρνηση».
Η επιστολή, που έδινε έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα, είχε αποσταλεί τόσο προς τον υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ όσο και στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.
Οι υπογράφοντες ήταν οι Δώρος Παρτασίδης, Αντώνης Σαββίδης, Ανδρέας Ταμπουρίδης, Λεωνίδας Λεωνίδου, Γιώργος Πίππας, Τάσος Πογιατζής, Σεραφείμ Διάκου, Στέλλα Δινένη, Γιάννης Κούβαρος και Σπύρος Νεοφύτου.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει
• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές
• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»
• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»
• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις