Ενοχλημένος από το γεγονός ότι "μια διαφορά μεταξύ δύο υψηλών αξιωματούχων της Πολιτείας παίζεται στο γήπεδο της Τράπεζας Κύπρου", δήλωσε ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της τράπεζας Τζον Πάτρικ Χούρικαν, υπογραμμίζοντας πως η τράπεζα δεν κάνει προνομιακές ρυθμίσεις σε πρόσωπα που κατέχουν υψηλά αξιώματα της Πολιτείας.
Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Ιρλανδός τραπεζίτης απάντησε στους κατόχους αξιογράφων ότι γνωρίζει την κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί, καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια γενικευμένη ρύθμιση, παρά μόνο εξέταση της κάθε υπόθεσης ξεχωριστά ή η επιλογή των σχεδίων της τράπεζας για όσους έχουν δάνεια που συνδέονται με αξιόγραφα. Οποιαδήποτε ρύθμιση, είπε, θα επιβαρύνει τους καταθέτες της τράπεζας.
Έκανε λόγο για διαστρεβλώσεις που προήλθαν από «ψήγματα πληροφοριών» που δίνουν μια λανθασμένη εικόνα. Μίλησε επίσης για κατεστημένο, αλλά και για μια κατάσταση που κάνει ζημιά τόσο στη χώρα όσο και στην τράπεζα.
Ο κ. Χούρικαν μίλησε στο ΚΥΠΕ στον απόηχο των αποκαλύψεων του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη και αδελφού του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη, για εξωδικαστική ρύθμιση υπόθεσης αξιογράφων της θυγατέρας του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αποκαλύψεις που ώθησαν τους αγανακτισμένους κατόχους αξιογράφων να ζητούν και οι ίδιοι ανάλογες ρυθμίσεις.
Το ΚΥΠΕ ρώτησε τον επικεφαλής της Τράπεζας Κύπρου αν η τράπεζα παραχώρησε ευνοϊκή μεταχείριση σε ένα πρόσωπο με άμεση συγγένεια με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώ αυτό δεν έγινε στην περίπτωση λιγότερα ευνοημένων προσώπων.
«Πιστεύω ότι είναι ορθό να τεθεί η ερώτηση αλλά θα απαντήσω ξεκάθαρα. Η τράπεζα δεν δίνει προνομιακή μεταχείριση σε πρόσωπα σε υψηλά αξιώματα της κυπριακής κοινωνίας. Τα γεγονότα της κάθε υπόθεσης εξετάζονται ξεχωριστά και η απόφαση λαμβάνεται στη βάση των γεγονότων αυτών, είτε πρόκειται για την κόρη του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, είτε πρόκειται για κάποιο πρόσωπο με χαμηλότερη θέση στην κυπριακή κοινωνία», είπε.
Δεν είμαι μέλος του κατεστημένου
Όπως είπε, «αρνούμαι και εξοργίζομαι με την ιδέα ότι κάποιοι εισηγούνται κάτι τέτοιο σε αυτή την περίπτωση». Συμπλήρωσε πως η τράπεζα διευθετεί «υποθέσεις σε ατομική βάση και μία προς μία για πρόσωπα, τα οποία μπόρεσαν να μας αποδείξουν ότι τα γεγονότα δείχνουν ότι η τράπεζα πρέπει να κάνει κάτι να τους βοηθήσει. Αυτός είναι ο τρόπος που ενεργούμε και αυτή είναι η φύση με την οποία προσεγγίζουμε αυτές τις υποθέσεις».
«Προκαλεί», πρόσθεσε, «αναστάτωση και είναι ενοχλητικό σε κάποιον που δεν είναι μέλος του κατεστημένου, και γνωρίζετε ότι δεν είμαι μέλος του κατεστημένου, ότι αυτό που ξεκάθαρα αποτελεί μια διαφορά μεταξύ δύο υψηλών αξιωματούχων να παίζεται στο γήπεδο της Τράπεζας Κύπρου. Αυτό δεν είναι ορθό και επιζήμιο για τη φήμη της χώρας και θα ενθάρρυνα όλους μας να επικεντρωθούμε και να διασφαλίσουμε στο ότι δεν κάνουμε ζημιά στη φήμη της χώρας».
Όπως είπε, «χρειαστήκαμε πέντε χρόνια να διορθώσουμε τη χώρα, χρειαστήκαμε πέντε χρόνια να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στη χώρα, να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και είναι λάθος πρόσωπα με προσωπικές διαφορές να τις δημοσιοποιούν με αυτό τον τρόπο».
«Υπήρχαν πολλά παραδείγματα», είπε, «όπου πρόσωπα πήραν ένα ψήγμα πληροφορίας και διαστρεβλώνοντας και αποπροσανατολίζοντας δίνουν μια λανθασμένη εικόνα του τι συμβαίνει. Σας λέω ξανά, δεν δίνουμε προνομιακή μεταχείριση σε άτομα ή συγγενείς υψηλών μελών της κυπριακής κοινωνίας».
Σε παρατήρηση ότι παρουσιάζεται μια εικόνα ότι η τράπεζα υποστηρίζει τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλό της, Ανδρέα Ηλιάδη, ο κ. Χούρικαν λέει ότι δεν γνωρίζει τον προκάτοχό του.
«Εγώ διαχειρίζομαι τις συνέπειες του πώς διευθύνετο η τράπεζα για πολλές δεκαετίες. Πρέπει να ξεχωρίσουμε τη διεύθυνση μιας τράπεζας από τη νομιμότητα ζητημάτων που σχετίζονται με πρόσωπα που ήταν αξιωματούχοι ή όχι της τράπεζας. Δεν είναι δική μου δουλειά να καταπιάνομαι με τη νομιμότητα, είναι αρμοδιότητα των δικαστηρίων και πρέπει να τα αφήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους», είπε.
Η δουλειά μου είναι να προστατέψω την τράπεζα η οποία ανήκει στους καταθέτες, σημείωσε ο κ. Χούρικαν, υπενθυμίζοντας ότι η τράπεζα ουσιαστικά κατέρρευσε και ανακεφαλαιοποιήθηκε από τους καταθέτες, ενώ στη συνέχεια αναγκάστηκε να εκδώσει πρόσθετο κεφάλαιο για να απορροφήσει τις απώλειες «λόγω των προηγούμενων δανειοδοτικών πράξεων και τα λοιπά».
«Δεν έχουμε τελειώσει ακόμη, εργαζόμαστε για να καταστήσουμε την τράπεζα ασφαλή, να καταστήσουμε τη χώρα ασφαλή, να ξανασταθεί η χώρα στα πόδια της και να διασφαλίσουμε ότι ενισχύουμε τη χώρα παρέχοντας δανεισμό», είπε, για να προσθέσει πως σε αυτό επικεντρώνεται και ότι η προσοχή του δεν δίνεται στο «να προστατέψω ή να διασφαλίσω οτιδήποτε που σχετίζεται με την προηγούμενη διεύθυνση».
«Αυτό θα πρέπει να το αφήσουμε στα χέρια του νόμου», είπε.
Δεν υπάρχουν γενικευμένες λύσεις για όλους
Αναφορικά με την συγκέντρωση διαμαρτυρίας του συνδέσμου κατόχων τραπεζικών αξιογράφων έξω από τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας, αλλά και την αξίωση για ανάλογη ρύθμιση με αυτή που έτυχε η κόρη του Προέδρου του Ανωτάτου, ο κ. Χούρικαν είπε πως ο ίδιος τρέφει «τεράστια συμπάθεια για την κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί οι κάτοχοι αξιογράφων».
«Το έχω πει κατ’ επανειλημμένα τα τελευταία πέντε χρόνια», είπε, «αλλά πρέπει να αντιμετωπίσω την άβολη αλήθεια και τα γεγονότα. Έχουμε πρόσωπα που πήραν δάνεια για αξιόγραφα, διαθέτουμε ένα σχέδιο για να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούσαν να έχουν ένα κάποιο βαθμό διευθέτησης. Έχουμε διευθετήσει αρκετές τέτοιες υποθέσεις, μιλάμε με πρόσωπα σε ατομική βάση για να δούμε αν τα γεγονότα καταδεικνύουν ότι θα πρέπει να κάνουμε κάτι διότι κάναμε κάτι λάθος, αλλά πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι η όποια διευθέτηση με οποιονδήποτε και οτιδήποτε στην τράπεζα προέρχεται από αυτούς στους οποίους ανήκει η τράπεζα, τους καταθέτες, και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις φωνές διαδηλωτών, πρέπει να ανταποκριθούμε στα γεγονότα της κάθε υπόθεσης του κάθε πελάτη μας».
Απαντώντας σε ερώτηση τι κάνει η τράπεζα για να τερματιστεί η εκκρεμότητα των αξιογράφων, ο κ. Χούρικαν είπε πως υπάρχει μια δυσαρέσκεια στην απάντηση του ερωτήματος και συμπλήρωσε πως «δεν μπορεί να υπάρξει μια γενικευμένη διευθέτηση από την δική μου οπτική. Πρέπει να ανακτήσουμε τα χρήματα των καταθετών μας προτού προχωρήσουμε προς τα πάνω στην κεφαλαιακή δομή, δεν υπάρχει δυνατότητα στην τράπεζα να κερδίσει αρκετά για να τους αποζημιώσει όλους».
Κατά τον Ιρλανδό τραπεζίτη, «πρέπει να κοιτάμε μπροστά και πρέπει να ενδυναμώσουμε την τράπεζα και μόνο ενδυναμώνοντας την τράπεζα μπορούμε να δημιουργήσουμε μετοχική αξία και μόνο δημιουργώντας μετοχική αξία μπορούμε να αποκαταστήσουμε κάποιο από τον πλούτο που έχει χαθεί στην κοινωνία».
«Ατομικά, θα συζητήσουμε με όποιον έλθει να μιλήσει μαζί μας, θα εξετάσουμε τα γεγονότα της κάθε υπόθεσης και αν η τράπεζα έχει κάνει κάτι λάθος στις πρακτικές της και τα λοιπά θα το διορθώσουμε, αλλά δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε μια γενικευμένη αποζημίωση για κάποιο ο οποίος ανέβαλε ρίσκο σε ένα εργαλείο που απέτυχε», είπε.
Αντίκτυπος στην φήμη της τράπεζας
Τέλος, ερωτηθείς αν οι συζητήσεις και θόρυβος γύρω από το όλο θέμα ενέχουν κίνδυνο στη φήμη της τράπεζας και επηρεάζουν επενδυτές, ο κ. Χούρικαν απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι «το τραπεζικό σύστημα είναι μια αντανάκλαση της εμπιστοσύνης».
«Έχουμε εργαστεί εξαιρετικά σκληρά τα τελευταία πέντε χρόνια για να αποκαταστήσουμε τη φήμη της τράπεζας στο βαθμό που μπορούμε, να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη σε αυτό που κάνει η τράπεζα και να συνεισφέρουμε στην εμπιστοσύνη της χώρας στο εξωτερικό. Όλα αυτά θέτουν ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα της χώρας και επιφέρουν κίνδυνο όχι μόνο για το τραπεζικό σύστημα ή την τράπεζα αλλά και για τη χώρα ευρύτερα», είπε.
Καταλήγοντας, ο κ. Χούρικαν είπε πως «το έργο της διοίκησης της χώρας είναι σοβαρή υπόθεση και θα ενεθάρρυνα όλους όσοι έχουν την ευθύνη ή μέρος στην ευθύνη της διοίκησης της χώρας, είτε είναι στο δικαστικό σώμα είτε στην κυβέρνηση, να το πάρουν σοβαρά και να το επιλύσουν σωστά και όχι να έχουμε αυτήν την γενικευμένη συζήτηση που είναι επιζήμια για όλους».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις