Προτάσεις νόμου για αναδιάρθρωση δανείου μέσω πώλησης ακινήτου, χωρίς καταβολή φόρων συζήτησε η Επιτροπή Οικονομικών.
Επτά προτάσεις νόμου που στόχο έχουν ο δανειολήπτης ή συνδεδεμένο με αυτόν πρόσωπο να μην καταβάλει φόρους και μεταβιβαστικά τέλη μέχρι το ποσό που οφείλει σε τράπεζα όταν γίνεται μεταβίβαση και διάθεση ακίνητης περιουσίας (και πέραν του ακινήτου που είναι υποθήκη) προς τον δανειστή στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης ή εξόφλησης ενός δανείου, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.
Τις προτάσεις νόμου κατέθεσαν οι βουλευτές Αβέρωφ Νεοφύτου, Μάριος Μαυρίδης και Ονούφριος Κουλλά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού και Άγγελος Βότσης εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος.
Τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου τάχθηκαν υπέρ των προτάσεων νόμου γιατί, όπως ανέφεραν, διευκολύνονται οι αναδιαρθρώσεις.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Άγγελος Βότσης είπε ότι ξεκίνησε η συζήτηση των προτάσεων νόμου για να υπάρχει η δυνατότητα και συνδεδεμένων προσώπων να μπορούν να κάνουν χρήση της αποφυγής οποιασδήποτε φορολογίας σε περίπτωση που μεταβιβάζεται ακίνητο για εξόφληση χρέους προς τις τράπεζες να ισχύει ό,τι ισχύει σήμερα και για τα συνδεδεμένα πρόσωπα.
Ανέφερε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αφού εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή η δέσμη των επτά προτάσεων νόμου θα έχει και τη στήριξη της ολότητας του νομοθετικού σώματος, είπε ότι οι δύο νέες αλλαγές διευκολύνουν τους απλούς πολίτες, τους δανειολήπτες, στο να αναδιαρθρώνουν ή να ξοφλούν τα δάνεια τους δίδοντας στην τράπεζα περιουσιακά τους στοιχεία.
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι επειδή για να τους διευκολύνουμε ψηφίσαμε σωρεία νομοθεσιών ούτω ώστε όταν δίδεται ένα ακίνητο στην τράπεζα για εξόφληση δανείου δεν πληρώνουν φόρους και μεταβιβαστικά, προχωρήσαμε σε δεύτερο στάδιο που ένας δανειολήπτης αν πωλήσει κάτι που είναι υποθήκη ή ακόμη και μια περιουσία του που δεν είναι υποθήκη για να ξοφλήσει δάνειο σε τράπεζα πάλι φοροαπαλλάσσεται και έμεινε μια άλλη κατηγορία δανειοληπτών.
«Μπορεί το ακίνητο ή υποθήκη που έχει ένας δανειολήπτης στην τράπεζα να μην είναι αρκετή για εξόφληση ή για συμφωνία για αναδιάρθρωση ή ακόμη και να έχει μια συναισθηματική σύνδεση με τη συγκεκριμένη περιουσία και θέλει είτε το παιδί του είτε ο πατέρας του είτε η αδελφή του να δώσουν ένα άλλο ακίνητο στην τράπεζα για εξόφληση του δανείου», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι «με βάση τις σημερινές νομοθεσίες όταν άλλο συνδεδεμένο πρόσωπο που δεν είναι ούτε πρωτοφειλέτης ή εγγυητής θέλει να δώσει ένα περιουσιακό του στοιχείο θα πρέπει να πληρώσει και φόρους και τέλη μεταβίβασης και αυτό είναι αποτρεπτικό».
«Θέλουμε να διευκολυνθούν οι δανειολήπτες με την προϋπόθεση ότι θα θέλει ο δανειολήπτης ή το συγγενικό του πρόσωπο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι του δίδεις την ευχέρεια να δίδει και ακίνητο που δεν είναι υποθήκη για εξόφληση δανείου ή για αναδιάρθρωση δανείου και να μην πληρώνει φόρο ή τέλη.
Επιπλέον, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι αν σήμερα έχεις ένα δάνειο ένα εκατομμύριο και δίδεις μέσα μια περιουσία που είναι 1,1 εκ. πρέπει να πληρώσεις φόρους και τέλη από το πρώτο σεντ, ενώ αν η αξία του ήταν μόνο ένα εκ. θα πλήρωνες μηδέν φόρους και μηδέν τέλη μεταβίβασης.
Ανέφερε επίσης ότι με βάση τις προτάσεις νόμου, «αν η περιουσία σου υπερβαίνει το ποσό του δανείου, μέχρι το ποσό του δανείου θα φοροαπαλλάσσεσαι και θα πληρώνεις φόρο και τέλη μεταβίβασης για το υπόλοιπο».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Παιχνίδια Vs ηλεκτρονικά: Η τάση των δώρων φέτος και πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα ξεπουλήματα
• Γλυκά Χριστούγεννα: «Χρυσό» το φλουρί - Πόσα κοστίζει το Christmas cake και η βασιλόπιτα
• Πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό: Έξι πρόσωπα στο νοσοκομείο - Επεκτάθηκε σε όλο το σπίτι η φωτιά
• Στόχος εμπρηστών περίπτερο στη Λεμεσό – Εκτεταμένες οι ζημιές – Τι δείχνουν οι πρώτες εξετάσεις
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις