Το μήνυμα ότι η λογική και η πρόθεση της Κομισιόν δεν είναι να απευθύνει κατηγορίες, αλλά να συνεργαστεί με τα Κράτη Μέλη προς όφελός της ΕΕ και των ίδιων των Κ-Μ, στο πλαίσιο του κοινοτικού δικαίου, δίνει ο συναρμόδιος για τη έκθεση της Κομισιόν για τα προγράμματα "χρυσής βίζας - χρυσού διαβατηρίου", Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα του ΚΥΠΕ, κατά την επίσημη παρουσίαση της έκθεσης, στις Βρυξέλλες, μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε τα εξής ότι "είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι τα σχήματα που λειτουργούν ήδη σε 20 Κράτη Μέλη, είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους". Αυτή, σημείωσε, "η διαφορετικότητα αντανακλάται ως επί το πλείστο στη φύση των επενδύσεων που απαιτούνται, όπως και στο ύψος της επένδυσης, αλλά και τη διάρκεια της άδειας διαμονής που λαμβάνουν οι επενδυτές, όπως εξήγησα και στην εισαγωγή μου. Κάποια Κράτη Μέλη λειτουργούν με πολλές από αυτές τις επιλογές".
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΟΜΙΣΙΟΝ:« Περισσότερη προσοχή» από την Κύπρο για την παροχή «χρυσής βίζας»
Ο Επίτροπος πρόσθεσε ότι "ακούσαμε με πολλή προσοχή τα όσα ελέχθησαν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως είπα στην αρχή, αυτό η έκθεση, δεν έχει σκοπό να απευθύνει κατηγορίες σε κανένα Κράτος Μέλος, στέλνει όμως ένα ηχηρό μήνυμα προς όλα τα Κράτη Μέλη, και ιδίως σε εκείνα που έχουν υιοθετήσει αυτά τα σχήματα".
Οπως ανέφερε, "η Ελλάδα, η Κύπρος, όπως και άλλα 19 Κ-Μ διαθέτει αυτό το σχήμα χορήγησης διαμονής επενδυτών, όπως και η Κύπρος έχει το άλλο σχήμα στο οποίο αναφέρθηκα. Η έρευνα την οποία σήμερα παρουσιάζουμε, αποτέλεσε και τη βάση της έκθεσής μας, εξετάζει λεπτομερώς το νομοθετικό πλαίσιο και την πρακτική που ακολουθείται από όλα τα Κ-Μ που διαθέτουν σχήμα χορήγησης αδειών διαμονής επενδυτών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, μιας και απαντώ στην ερώτησή σας στα ελληνικά".
Η Επιτροπή, τόνισε περαιτέρω, "θέλω να το επαναλάβω αυτό, θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εφαρμογή και τη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό δίκαιο όλων των σχημάτων αδειών διαμονής στην ΕΕ. Επαναλαμβάνω όμως ότι δεν απευθύναμε καμία κατηγορία προς καμία χώρα, αντιθέτως, τούτη την ώρα στέλνουμε μήνυμα ώστε όλες οι χώρες να ακολουθήσουν το δρόμο που δείχνει το ευρωπαϊκό δίκαιο και βεβαίως το συμφέρον των ίδιων των χωρών", κατέληξε ο Επίτροπος Αβραμόπουλος.
Το ΚΥΠΕ είχε προηγουμένως υποβάλει ερώτηση με αφορμή τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, επί των προδημοσιεύσεων των ευρημάτων της συγκεκριμένης έκθεσης.
Απο ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελαττωματικοί αερόσακοι: Έτσι θα καταλάβουμε αν τους έχουμε στο αυτοκίνητό μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις