ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό ζήτησε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ

Σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό ζήτησε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ

Διεθνή διάσκεψη με συμμετοχή των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ζήτησε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Την προσπάθεια για μετακίνηση της διαδικασίας και της βάσης των συνομιλιών στο Κυπριακό προς μια πιο θετική κατεύθυνση, ενόψει της καθόδου στην Κύπρο της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, εισηγείται ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, κάνοντας παράλληλα λόγο για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης του Κινήματος, στη Λευκωσία, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι για την ΕΔΕΚ θεωρείται απαράδεκτο να αποτελέσει το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ με τα έξι συγκεκριμένα σημεία, τη βάση οποιασδήποτε συζήτησης για το Κυπριακό.

«Είναι με λύπη που διαπιστώνουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα να κλιμακώνεται μια αχρείαστη αντιπαράθεση στο εσωτερικό μέτωπο στη βάση τοποθετήσεων όσον αφορά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, είπε, προσθέτοντας ότι δεν ήμασταν παρόντες για να μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς τι διημείφθη.

«Όμως θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν αυτή η αντιπαράθεση να στηρίζεται στη βάση των δηλώσεων του κατακτητή και των εκπροσώπων στο κατοχικό καθεστώς στην Κύπρο. Μέχρι στιγμής η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς δεν μας έχουν επιβεβαιώσει την αξιοπιστία και των προθέσεων και των δηλώσεών τους» συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι είναι καιρός να σταματήσει αυτή η αχρείαστη αντιπαράθεση «και πρέπει να σταματήσει με οποιονδήποτε τρόπο η υπόθαλψη ή η έμμεση στήριξη στρατηγικών επιλογών της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ανέφερε ότι από την πλευρά της Τουρκίας, οι στρατηγικοί αυτοί στόχοι συγκεκριμενοποιούνται. Συγκεκριμένα είπε ότι «ο πρώτος και βασικός [στόχος είναι] ο πλήρης έλεγχος της Κύπρου πολιτικά και στρατιωτικά δια μέσου λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως βρίσκεται στο τραπέζι σε συζήτηση και σε συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό. Και σε περίπτωση αποτυχίας, η ανακήρυξη νόμιμου τουρκικού κράτους στην Κύπρο, ώστε η Τουρκία να μπορεί νόμιμα να βρίσκεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Για τον λόγο αυτό και με ευκαιρία τα όσα σήμερα λαμβάνουν χώρα με την πρωτοβουλία της εκπροσώπου του ΓΓ να διερευνήσει τη δυνατότητα της έναρξης ενός νέου κύκλου συνομιλιών, ο κ. Σιζόπουλος ζήτησε «όλες οι πολιτικές δυνάμεις και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προσπαθήσουμε να μετακινήσουμε τη διαδικασία προς μια πιο θετική κατεύθυνση, που είναι η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό με τη συμμετοχή και των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού».

Δηλαδή, συνέχισε, της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, του επαναπατρισμού των εποίκων, της κατάργησης των αναχρονιστικών συνθηκών εγγύησης και συμμαχίας και τέλος της επιστροφής των προσφύγων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σε συνθήκες ασφάλειας στις περιοχές και στις περιουσίες τους.

Ερωτηθείς τι πρέπει να αναμένεται από τη νέα κάθοδο της κ. Λουτ στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή γιατί δεν έχουμε πλήρη ενημέρωση των προθέσεων, τόσο του ΓΓ όσο και της κ. Λουτ».

Για την ΕΔΕΚ, πρόσθεσε, «θεωρείται απαράδεκτο το πλαίσιο του ΓΓ με τα έξι συγκεκριμένα σημεία να αποτελέσει τη βάση οποιασδήποτε συζήτησης για το Κυπριακό. Μια τέτοια διαδικασία θα είναι ακόμα πιο καταστροφική και δεν πρόκειται να καταλήξει σε ένα θετικό παρά μόνο σε ένα πολύ αρνητικό αποτέλεσμα για την Κυπριακή Δημοκρατία».

Για αυτό ακριβώς έχουμε τονίσει την προσπάθεια μετακίνησης, τόσο της διαδικασίας, όσο και της βάσης των συνομιλιών σε μια πιο θετική κατεύθυνση που κυρίως θα πρέπει να αξιοποιεί το σύνολο των αποφάσεων και των ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και όχι απλά και μόνον επιλεκτικά τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και μόνο, κατέληξε ο κ. Σιζόπουλος.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top