ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

«Διοικητικός Εκσυγχρονισμός του Κράτους: αναγκαιότητα ή ουτοπία;», που οργανώθηκε στην Αθήνα, στα πλαίσια του Forum Αυτοδιοίκησης και Επιχειρηματικότητας

«Διοικητικός Εκσυγχρονισμός του Κράτους: αναγκαιότητα ή ουτοπία;», που οργανώθηκε στην Αθήνα, στα πλαίσια του Forum Αυτοδιοίκησης και Επιχειρηματικότητας

Σε Επιστημονική Ημερίδα Ριζοσπαστικές και καινοτόμες προτάσεις περί τοπικών δομών του Καθηγητού Πανεπιστημίου ΝΕΑΠΟΛΙΣ, Κωνστ. ΓΕ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα: «Διοικητικός Εκσυγχρονισμός του Κράτους: αναγκαιότητα ή ουτοπία;», που οργανώθηκε στην Αθήνα, στα πλαίσια του Forum Αυτοδιοίκησης και Επιχειρηματικότητας.


Μεταξύ των Ομιλητών ήταν και ο Καθηγητής Κωνσταντίνος ΓΕ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, Πρόεδρος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου ΝΕΑΠΟΛΙΣ, που εδρεύει στην Πάφο, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: Τρέχουσες διεθνείς πρακτικές εκσυγχρονισμού Τοπικών Δομών, εντός του πλαισίου α-σύμμετρης Δημόσιας Διοίκησης.
Ο κ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, μεταξύ άλλων, ανέφερε και τα εξής:
Οι δημιουργηθείσες νέες συνθήκες ζωής κατά τις τελευταίες δεκαετίες, συνθήκες πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, δημογραφικές, περιβαλλοντολογικές, πολιτιστικές, δημιούργησαν πολλές, ιδιότυπες και sui generis ανάγκες, τις οποίες σπεύδουν να καλύψουν εν τω μέτρω του εφικτού τα σύγχρονα Κράτη Δυτικού Τύπου, (δηλαδή Κράτη Δικαίου και Πρόνοιας) , είτε διότι οι Πολίτες αδυνατούν να καλύψουν, είτε διότι αυτά τα ίδια πρέπει να δικαιώσουν την αποστολή τους ως Κρατών Δικαίου και Πρόνοιας.


Η προσέγγιση, όμως, αυτών των αναγκών οδηγεί μοιραίως σε «μετάλλαξη», «αναμόρφωση» «μεταποίηση» των δομών τους, σε σχέση με τα κατά το παρελθόν και υπό διάφορες βεβαίως συνθήκες ισχύσαντα και «εναποθέτει» επ' αυτών νέες αρμοδιότητες, νέα νομικά μορφώματα, νέες δραστηριότητες, νέες μορφές θετικών παρεμβάσεων, αλλά και «μειώνει» ενίοτε το εύρος των παραδοσιακών αρμοδιοτήτων τους, αφού καταδεικνύει την ανάγκη εκχώρησής τους προς άσκηση σε τρίτους ή την άσκησή τους εν συνεργασία με τρίτους, ανεξαρτήτως της νομικής υπόστασης (των τρίτωv).
Μεταξύ των «αναπόφευκτων» αλλαγών περιλαμβάνονται η εισαγωγή νέων τεχνολογιών για «την παραγωγή» έργου υπό της Δημόσιας Διοίκησης, e-government, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και οι νέες, διευρυμένων αρμοδιοτήτων διοικητικές δομές των Περιφερειών, των Νομών ή Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των Δήμων, οι οποίες καλούνται να διαδραματίσουν νέο, σύνθετο, πολύπλοκο, ουσιώδη ρόλο για την εξυπηρέτηση των Πολιτών, τόσο επί «παραδοσιακών» πεδίων, όσο και επί νέων τομέων.

Προς τις «μεταλλαγμένες» αυτές δομές και τις νέες δραστηριότητες προσβλέπουν μετά μεγίστων προσδοκιών, τόσο το σύγχρονο Κράτος Δικαίου και Προνοίας, όσο και δύο άλλες κατηγορίες εμπλεκομένων: οι Τοπικοί Αιρετοί και οι Πολίτες Μέλη των Τοπικών Κοινωνιών.

Οι νέες κοινωνικές (και άλλες) συνθήκες, λοιπόν, οδηγούν το Κεντρικό Κράτος, λόγω του μεγέθους των Πολιτικών και Διοικητικών Μονάδων του, αλλά και τις Τοπικές Δομές σε ανάληψη νέων πρωτοβουλιών, δράσεων, καθηκόντων και εισαγωγή συμμετοχικών διαδικασιών και συμπράξεων, επί σκοπώ παραγωγής ποιοτικώς καλυτέρου και θεματολογικώς διευρυμένου έργου επ’ ωφελεία των υπ’ αυτών Διοικουμένων.

Η ανάληψη δραστηριοτήτων νέου τύπου υπό του Κράτους και των υπ’ αυτού δημιουργούμενων διάφορων νομικών μορφωμάτων , π.χ. των Ο.Τ.Α., καθίσταται συνεχώς περισσότερο επιτακτική , λόγω των νέων συνθηκών παγκοσμιοποίησης, ισοπέδωσης και «ομογενοποίησης» αρχών και αξιών, δεδομένου, ότι τελικώς αυτοί οι οργανισμοί και μηχανισμοί, έχουν την ευχέρεια να επιτελέσουν ιδιάζουσες αποστολές, όπως η παροχή υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής βοήθειας, η κατασκευή δρόμων, η ίδρυση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η ενασχόληση με θέματα πολιτισμού κ.ά..

Πέραν αυτών, ο Καθηγητής ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ανέφερε βάσει ειδικών μελετών του, σειρά βέλτιστων πρακτικών Τοπικών Δομών των Κρατών Αυστρίας Βελγίου, Δανίας, Ελλάδος, Εσθονίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ιταλίας, Κύπρου, Πολωνίας κ.ά.

Κατά την άποψη του Καθηγητού ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ η εισαγωγή νέων καινοτόμων δράσεων υπέρ των Πολιτών σε Τοπικό Επίπεδο, είναι δευτερευόντως θέμα τεχνικό και πρωτίστως θέμα πολιτικών επιλογών, οι οποίες κρίνονται όχι απλώς επιβεβλημένες , αλλά κατεπείγουσες, υπό το καθεστώς της τρέχουσας Εθνικής και Διεθνούς συγκυρίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top