Τραγική χαρακτήρισε την κατάσταση στο θέμα των αγνοουμένων ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, λέγοντας ότι εντοπίζονται όλο και λιγότερα οστά για ταυτοποίηση.
Μιλώντας στην ημερίδα με θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Αγνοούμενοι της Κύπρου», η οποία συνδιοργανώθηκε από τον Επίτροπο Προεδρίας, την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, καθώς και την Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας, ο κ. Φωτίου είπε ότι η σημερινή κατάσταση είναι τραγική λέγοντας ότι το 2018 εντοπίστηκαν 13 αγνοούμενοι και μάλιστα ‘με κάποια μικρά ή λίγα οστά’.
«Εάν συνεχίσει η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, η ΔΕΑ πολύ φοβάμαι θα έχει πρόβλημα λειτουργικότητας. Όταν δεν θα υπάρχουν οστά πως θα μπορέσει η ΔΕΑ να προχωρήσει στο σημαντικό έργο που επιτελεί;» τόνισε.
Θα συνεχίσουμε, είπε, "σαν κυβέρνηση και σαν πολιτεία τον ιερό αυτόν αγώνα, το χρωστάμε στους συγγενείς και στους ήρωες μας και εύχομαι τους επόμενους μήνες να μπορέσουμε να κάνουμε βήματα μπροστά γιατί πολύ φοβάμαι χωρίς να θέλω να ενσπείρω την απαισιοδοξία ότι μπαίνουμε σε περιπέτειες όσον αφορά το θέμα των αγνοουμένων».
Οσον αφορά την μετακίνηση των οστών, είπε ότι μετακινήσεις δεν έχουν γίνει μόνο στην περίπτωση της Ασσιας αλλά και αλλού και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί και η πλειοψηφία των αγνοουμένων που αναζητούμε τώρα να έχουν μετακινηθεί «και αυτό πρέπει να είναι και πολιτικό όπλο και νομικό όπλο ιδιαίτερα στην Επιτροπή Υπουργών αλλά και αλλού».
Για τα αρχεία είπε ότι δεν πρέπει να τα εξισώσουμε τα αρχεία της κατοχικής δύναμης με οποιαδήποτε άλλα αρχεία «γιατί φθάσαμε στο σημείο κάποιοι, ακόμα και το τρίτο μέλος στην ΔΕΑ να εξισώνει τα αρχεία του τουρκικού στρατού με τα αρχεία δήθεν της Ελλάδας, φθάσαμε στο σημείο δηλαδή να λέμε ότι εάν δεν τα δώσει η Ελλάδα, η Κύπρος, ο Ερυθρός Σταυρός, δεν θα τα δώσει ούτε η Τουρκία».
«Εδώ υπάρχει συγκεκριμένη πρόνοια στις αποφάσεις του Δικαστηρίου και στα συμπεράσματα και αποφάσεις του Συμβουλίου της Επιτροπής Υπουργών όσον αφορά τα αρχεία και εκεί είναι οι περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τους ομαδικούς τάφους που έγιναν μετά τις περισυλλογές των δικών μας νεκρών τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και για αυτό και είναι οι περισσότεροι πέριξ της Κερύνειας», είπε.
Η μελέτη αυτών των αρχείων, είπε ο Επίτροπος Προεδρίας, έπρεπε να είχε γίνει χρόνια πριν και είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη «μόλις πριν δύο χρόνια μας έχουν επιτρέψει την μελέτη των αρχείων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και των Ηνωμένων Εθνών» λέγοντας ότι είναι τα ΗΕ που έπρεπε από την πρώτη στιγμή να επιτρέψουν την μελέτη των αρχείων, κάτι που όμως έγινε μετά από πολλές πιέσεις.
Ο κ. Φωτίου συνέχισε λέγοντας ότι πιθανόν να υπάρχουν και σημαντικές πληροφορίες στα αρχεία του Ερυθρού Σταυρού, όπως και στα αρχεία των χωρών που είχαν αποσπάσματα στην ΟΥΝΦΚΥΠ και είπε ότι «όλα αυτά θα γίνουν».
Είπε ακόμη ότι εκσυγχρονίστηκαν τα συστήματα για τις έρευνες, έχουν μπει νέοι τρόποι έρευνας, γίνεται μια προσπάθεια όσον αφορά τους μάρτυρες, αλλά ‘πολλοί δυστυχώς βρίσκονται στο τέλος του κύκλου ζωής τους, κάποιοι δεν θυμούνται’.
Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, είπε ότι «σημαντικό ρόλο πρέπει να έχει η ΕΕ γιατί είναι ο κύριος χορηγός του προγράμματος, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα τον δούμε σύντομα και αυτόν, το Ευρωκοινοβούλιο, που πρόσφατα είχε και ψήφισμα για τις μετακινήσεις των οστών των Ασσιωτών και γενικότερα για το θέμα των αγνοουμένων, τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, όλα αυτά τα κέντρα λήψης απόφασης θα πρέπει ξανά και ξανά να τους υπενθυμίζουμε την υποχρέωσή τους να πείσουν την κατοχική δύναμη να συνεργαστεί».
Αναφέρθηκε και στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι στον αρχικό κατάλογο αγνοουμένων υπήρχαν πέντε υπήκοοι των ΗΠΑ, οι δύο έχουν ταυτοποιηθεί και υπενθύμισε ότι είχαν γίνει τεράστιες προσπάθειες τότε και υιοθετήθηκε και ψήφισμα από το Κογκρέσο.
«Θα συνεχίσει η πορεία αυτή και είμαστε σε επαφή με την ομογένεια στις ΗΠΑ για να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες και στο Κογκρέσο και στην Κυβέρνηση των ΗΠΑ» συμπλήρωσε.
Ο κ. Φωτίου είπε ότι υπάρχουν αυτά τα κέντρα λήψης απόφασης τα οποία πρέπει να «ενεργοποιήσουμε ξανά και ξανά και το κάνουμε με συνεργασία όλων».
Είπε ότι η ΕΕ, η οποία είναι ο κύριος χορηγός του προγράμματος της ΔΕΑ φέρει ευθύνη γιατί, όπως είπε, αν πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικό το έργο της ΔΕΑ χρειάζεται η συνεργασία της κατοχικής δύναμης, που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.
Ανέφερε ότι καταβάλλεται μια τεράστια μάχη όταν υπάρχει συνεδρία της Επιτροπής Υπουργών στο ΣτΕ για το θέμα των αγνοουμένων, λέγοντας ότι δυστυχώς εκεί «παίζονται πολιτικά παιχνίδια».
Αναφέρθηκε και στα λάθη και παραλείψεις, που έγιναν από την ε/κ πλευρά, όχι εσκεμμένα όμως, ειδικά μετά την εισβολή όταν υπήρχε ένα χάος στο θέμα και είπε ότι «μιλώ για τα ψεκασμένα οστά, για τα λανθασμένα οστά που δώσαμε στην Ελλάδα».
Για τα ψεκασμένα οστά είπε ότι βρίσκονται σε δύο εργαστήρια αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ και την Αγγλία και ότι από τις ΗΠΑ έρχονται θετικά μηνύματα ότι είναι κοντά στο να βρουν γενετικό υλικό. Μίλησε και για άλλα τραγικά λάθη, όπως στο θέμα του ΝΟΡΑΤΛΑΣ και του ΦΑΕΘΩΝ όπου υπήρχαν ήδη καιρό οι πληροφορίες.
Είπε ακόμη ότι έχουμε υποχρέωση και απέναντι στις τ/κ οικογένειες.
«Ο πόνος του συγγενή των αγνοουμένων είναι ο ίδιος, είτε είναι Ε/κ, ή Ελλαδίτης, είτε είναι Τ/κ» υπογράμμισε ο κ. Φωτίου.
Προσπαθήσαμε, είπε, τα τελευταία χρόνια να διορθώσουμε τα λάθη και τις παραλείψεις τις δικές μας, ενώ για την ΔΕΑ είπε ότι το δεύτερο μέλος ‘δεν συνεργάζεται’ ενώ το τρίτο μέλος «ακολουθεί μια διαφορετική τακτική που δεν είναι ούτε αμερόληπτος ούτε αποφασιστικός εκεί που πρέπει να κάνει τη διαφορά».
Αυτή είναι η κατάσταση στη ΔΕΑ, είπε, και πρόσθεσε ότι όσες προσπάθειες και αν κάνει το ε/κ μέλος υπάρχει πρόβλημα «και πρέπει να δούμε πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε».
Ο κ. Φωτίου διαβεβαίωσε ότι Πρόεδρος και η Κυβέρνηση έχουν θέσει ψηλά στις προτεραιότητες τους το θέμα των αγνοουμένων.
Σημείωσε ότι εάν υπάρχει ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα βοηθούσε στην επίλυση του Κυπριακού ήταν το θέμα των αγνοουμένων, «γιατί δεν μπορώ να φανταστώ επίλυση του Κυπριακού χωρίς να εξευρεθούν ουσιαστικοί τρόποι επίλυσης του θέματος των αγνοουμένων».
Ενωρίτερα, μίλησε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ο οποίος είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει πολιτική διάσταση στο θέμα των αγνοουμένων, αλλά μόνο ανθρωπιστική διάσταση.
«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί αυτό το θέμα να είναι θέμα ανθρωπιστικό, να προβάλλεται ως ανθρωπιστικό θέμα» είπε.
Αφού προέβη σε μια ιστορική αναδρομή στο θέμα των αγνοουμένων από τις διάφορες θέσεις στις οποίες υπηρέτησε, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ‘βρισκόμαστε δυστυχώς μπροστά σε κάποια σοβαρά αδιέξοδα’ λέγοντας ότι πολλοί μάρτυρες έχουν αποβιώσει ή η μνήμη τους ξεθωριάζει, ενώ ο περιβάλλον χώρος αλλάζει.
Είπε ότι υπάρχει μια μεγάλη πηγή πληροφοριών η οποία είχε υποτιμηθεί, που είναι τα αρχεία του Ερυθρού Σταυρού, του τουρκικού στρατού, της Ειρηνευτικής Δύναμης και τα αρχεία των χωρών που είχαν αποσπάσματα στην Ειρηνευτική Δύναμη. ‘Η ΔΕΑ πήγε στις περισσότερες από αυτές τις χώρες’ είπε και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχουν πληροφορίες στα αρχεία αυτά.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ντύθηκε στα λευκά το Τρόοδος: Μαγευτικές εικόνες από τα πρώτα χιόνια - Δείτε βίντεο
• Καταγγελία βόμβα στην Βουλή από Κέττηρο: «Ο υπόκοσμος διαχειρίζεται τ/κ περιουσίες» - Βίντεο
• Πυρκαγιά σε αυτοκίνητο στη Λευκωσία: Εκκενώθηκε πολυκατοικία - Zημιές και σε δεύτερο όχημα
• Συναγερμός στις Αρχές μετά από πυρκαγιά σε κατοικία - Τι έδειξαν οι πρώτες εξετάσεις
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις